Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák, 

Régen a hullámokról mindig csak pozitív képek ugrottak be (tenger, pálmafák, hullámlovasok), azonban az elmúlt egy évben sajnos inkább a járvány újabb hullámaitól tartottunk, melyek közül ez utóbbi volt a legszörnyűbb. Ideje hát, hogy újra kellemesebb dolgokkal társítsuk ezt a fogalmat, hiszen minden jel arra mutat, hogy ezen a hullámon is túl vagyunk és lassan, de biztosan normalizálódik az élet. A „normális” működés jegyében a sok éven át szokott időben, májusban megtartottuk éves rendes közgyűlésünket (emlékezzünk rá, hogy tavaly ez nyár derekára csúszott) és szintén hagyományos módon ezt egy konferenciánk előzte meg.

Beszámoló a május 17-i konferenciáról

A konferencia három blokkját a moderátorok foglalták össze számunkra: Miskolczi Tamás, Smohay Ferenc és Kollár Róbert.

BEEB eredményhirdetés

A BEMSZ 2021. május 17-i konferenciáját követően, a délutáni Közgyűlés előtt került sor a Belső Ellenőrzési Európa Bajnokság hazai versenyének eredményhirdetésére. Összesen 41 kolléga vett részt a versenyen, akik 14 csapatban mérték össze az erejüket.

Az online eredményhirdetés során az első három csapat tagjai és első három helyezett (a második helyen kialakult pontszám egyenlőség miatt összesen négy játékos) egyéni versenyző vehették át képzeletben a nekik járó arany, ezüst és bronz serlegeket. A kupákon kívül minden versenyző díszoklevelet kapott a versenyről, valamint egy, a verseny és a szponzorok emblémájával díszített pulóvert. (A jutalomtárgyakat a BEMSZ másnap kiszállította a résztvevők számára.)

Szeptemberi konferencia beharangozó

Tagjaink már megszokhatták, hogy az elmúlt években a BEMSZ elnöksége megpróbált évi 2 konferenciát szervezni, egyet tavasszal egyet pedig ősszel. A boldog COVID előtti időkben általában 2 évente próbáltunk nemzetközi konferenciákat is szervezni, hogy tagjaink első kézből ismerhessék meg a nemzetközi legjobb gyakorlatokat és friss híreket.

Miután az ECIIA elnöksége március végén úgy döntött, hogy az idei évben nem szervezünk ECIIA konferenciát a sok bizonytalanság miatt és online formában is csak rövid fél-napos szektor specifikus események lesznek megtartva (pl Banking Forum, Insurance Forum), úgy gondoltam hogy itt a lehetőség ennek a piaci résnek a betömésére és egy nemzetközi konferencia megszervezésére a BEMSZ által.

BEMSZ-KPMG CAE Klub beszámoló

A belső ellenőrzési vezetőket tömörítő BEMSZ-KPMG CAE Klub májusi alkalma a technológia témáját járta körbe.

Egyrészről azt, milyen audit management rendszerek és egyéb alkalmazások tudják segíteni a belső ellenőrzés munkáját, másrészt pedig az auditált szervezet informatikai környezetében milyen IT-kockázatok erősödtek meg az utóbbi hónapokban és ezekre milyen belső kontrollok és IT-audit megoldások alkalmazhatóak.

BEMSZ Kultúrsarok

Ezúttal a Remény rabjai című klasszikus filmet ajánljuk a BEMSZ hírlevél olvasóközönségének. (The Shawshank Redemption, 1994).

Bizonyára sokan láttátok az életfogytiglani büntetésre ítélt bankár esetéről szóló filmet. Belső ellenőrzési szempontból több nagyon érdekes szempontot fellelhetünk benne, többek között:

  • A főhős Andy Dufresne (Tim Robbins) valóban okos bankár. Olyannyira, hogy egy börtönőrnek adott adótanács után eljut odáig, hogy az igazgató bizalmasa lesz, ő intézi a piszkos pénzszerzési és pénzmosási ügyeit.
  • Tökéletesen kihasználja az államigazgatási és banki folyamatokban rejlő kiskapukat, olyannyira, hogy képes egy teljesen fiktív identitást létrehozni, felépíteni.
  • Amikor a börtönigazgató nem továbbítja a felmentési kérelmét, és többször összekülönböznek, akkor határozza el, hogy megszökik. Nem is akárhogy!

Mindemellett elég kemény film, főleg a börtönben történnek olyan dolgok, amelyek akár rossz álmot is okozhatnak kevésbé edzett filmnézőknek. (Szerencsére inkább utalások, mint konkrét képek által.) A főszereplők (Tim Robbins, Morgan Freeman) és a sokévet átívelő, mégis feszes történet viszont megadja azt, amire végső soron minden néző vágyik: a katarzist.

Smohay Ferenc, BEMSZ elnökségi tag

Közelgő események

2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink