Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!



Évről évre egyre erősebben tapasztalom, hogy karácsony közeledtével konfliktusba kerülnek a sürgős külső elvárások („még az idén be kell fejezni”), és a belső igény a karácsony lényegére való készületre, békére, elcsendesedésre, családi készületre.

Ezekben a napokban többször eszembe jutott Szent József. Vallási meggyőződéstől függetlenül van (legalább) két olyan személyiségjegye, ami számunkra, belső ellenőrök, compliance és kontrollszakemberek számára is példát adhat.

Először is, azt olvashatjuk róla, hogy igaz ember volt. Ez számomra többek közt azt jelenti, hogy – manapság divatos szóval – „integráns” személyiség volt. Azt mondta, amit tett, azt tette, és amit jónak, helyesnek gondolt. Ebben a két szóban, hogy „igaz ember” össze is lehetne foglalni az IIA etikai kódexét.

Másodszor, azt tette, amit az adott pillanatban kellett. Nem hezitált, háborgott, filozofált, pánikolt, nem esett apátiába. Az álmában kapott egyértelmű jelzésre azonnal cselekedett, négyszer is. Ezen döntései nélkül nem is lenne karácsony. A sűrű, feltorlódott időszakokban nekünk is az a legjobb, ha arra fókuszálunk, amit az adott pillanatban a lehető legjobban meg tudunk tenni, egyik feladatot a másik után.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok nektek boldog karácsonyt, új évet, sok együtt töltött minőségi időt szeretteitekkel!

A decemberi, évzáró hírlevélhez pedig jó olvasást! Megéri, mert nagyon sok érdekes beszámoló, információ, hír van benne az aktuális visszaélési trendektől a V4 országok számvevőszéki ellenőrzésein, az MNB új kiberfenyegetettségi térképén, a Nemzeti Digitalizációs Stratégián és a jogosultság felülvizsgálaton mint kulcskontrollon át az új IIA podcastig és a jövő belső ellenőréig.

Külön kiemelem a BEMSZ első Belső Ellenőrzési Díját, amelyre 2023. január 27-ig várjuk a nevezéseket Innovatív csapat és Inspiráló, példamutató vezető kategóriákban!

Üdvözlettel:
Smohay Ferenc CIA, CISA
A BEMSZ elnöke

Közelgő események

2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink