• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Elnöki köszöntő

elnoki_2

Kedves Kollégák!

Amint ezen sorokat írom, már nem kétséges, hogy beköszöntött a nyár: hivatalosan is hőségriadó van.

Ezt a májusi esős-hűvös idő után először üdvözöltük, ugyanakkor ez az extrém meleg és UV sugárzás mostanra inkább elgondolkodtat, hogy milyen évek következnek és hogy gyermekeink milyen világban fognak élni. Nemrégiben láttam egy figyelemfelhívó videót az elmúlt kb 100 év középhőmérsékletének alakulásáról, ahol az éves értékek pörgetésével egy egyértelmű trend rajzolódott ki: biztos igaz, hogy régen is voltak extrém értékek, de akkor 1-2 évtizedenként elvétve volt ilyen, most pedig az elmúlt 2 évtizedben az volt kivételes, ha nem volt kimagasló (ráadásul a korábbi rekordokat évről-évre megdöntő) hőmérsékleti érték. A másik riasztó tényt a lányom egyik házifeladatából ismertem meg: kb 20000 éve az 1900-es hőmérsékleti középértékéhez képest kb 4-5 fokkal volt hidegebb. Ez akkor azt eredményezte, hogy Manhattan felett kb 1 kilométer vastag hó és jégréteg volt (ld jégkorszak). Mára 1900-hoz képest +1,5 fokkal nőtt a középhőmérséklet és a 2050-re prognosztizált növekedés akár 4 fok is lehet. Hogy ez mit jelent majd a nyári hőhullámok (de akár az átlagos tengerszint, időjárási anomáliák, stb) szempontjából, illetve hogy ez milyen társadalmi-gazdasági változásokat fog indukálni, azt ma még csak találgatni tudjuk.

Ugyan mondhatjuk azt, hogy egyénenként nem sokat tehetünk ezen trend ellen, de ha mindenki ezt mondja, nem is fog történni semmi. Igenis el kell kezdenünk tudatosabban élni (kevesebb szemetet „produkálni”, átgondolni a gépkocsihasználatot, takarékosan bánni az erőforrásokkal, stb.) részben saját jól felfogott érdekünkből, részben pedig, hogy jó példával járjunk elő gyermekeinknek.

Elnézést kérek ezekért a talán borúsnak tűnő bevezető szavakért, de mivel a szakmai kérdéseken túl is erős köteléket érzek egyesületi közösségünk tagjaival, azt gondolom, hogy hírlevelünkben néha foglalkozhatunk a belső ellenőrzésen kívül más, mindannyiunkat érintő kérdésekkel is.

Ha viszont már itt a nyár, akkor ki is kell azt élvezni, lévén hagyományosan ez a szabadságok, nyaralások, pihenés időszaka. Az Elnökség is pihenni fog nyáron, így úgy döntöttünk, hogy ugyan a nyári hónapokban is lesz hírlevél, ez azonban a következő két hónapban a megszokottnál „szellősebb” lesz, hogy aztán élményekkel, ötletekkel és tartalommal feltöltekezve jelentkezzünk majd újra szeptembertől.

Mostani lapszámunkban találhattok egy beszámolót az IIA közép- és keleteurópai tagszervezeteinek varsói találkozójáról, a belső védelmi vonalakat érintő új MNB ajánlás és a kiszervezés szabályainak változásáról szóló BEMSZ-MKT közös rendezvényről, és – talán a legfontosabbként – Egyesületünk március 30-i közgyűléséről. Szintén olvashattok egy szakmai cikket Larry C. Herzog Butler, a Delivery Hero Belső Ellenőrzési Igazgatója tollából.

Hírlevelünkhöz jó olvasást, egyebekben (szokás szerint) jó munkát, jó egészséget és egyúttal szép nyarat kívánok!

Üdvözlettel,
dr. Gajdos Márton CIA, CISA
A BEMSZ Elnöke

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!