• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Tájékoztató a bkr-ről
There are no translations available.

Tájékoztatás a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló előterjesztés véleményezésének folyamatáról

ertA BEMSZ elnöke 2018. október 8-án e-mailen tájékoztatta a tagságot, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) felkérte a BEMSZ-et is a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló jogszabály előterjesztés október 29-ig történő véleményezésére. Az e-mail tartalmazta az ehhez kapcsolódó főbb mérföldköveket is, hogy az ad-hoc munkacsoport önként jelentkezők részvételével még a héten álljon fel és a vélemény legkésőbb október 25-ig készüljön el.

A felhívásra az ad-hoc munkacsoport 19 önként jelentkező részvételével október 12-én megalakult, amelynek vezetésére önként jelentkeztem és 13-án közfelkiáltással megválasztásra is kerültem. Nagy örömmel és szívesen végeztem az ezzel kapcsolatos feladatokat, hiszen a belső kontrollrendszer kialakítását, működtetését és fejlesztését szívügyemnek tekintem. A belső kontrollrendszert a bevezetése óta ellenőrzöm, kialakítását koordinálom és egyes területeiben aktívan is dolgozom a költségvetési szerveknél és a gazdasági társaságoknál egyaránt. A munkacsoport vezetői feladatom a véleményezés folyamatának koordinálása volt, amely tartalmazta a beérkező vélemények értelmezését és azok egy anyagba történő egységes bedolgozását.

A PM által a BEMSZ-nek küldött anyagot még október 13-án terítettem a munkacsoport tagjainak október 17.-ei véleményezési határidővel. A vélemények többsége 17.-ig megérkezett, de azért még több vélemény is érkezett egészen 19-éig. Összesen 16 csoporttag küldött véleményt, amelyeket egy munkaanyagba dolgoztam be. A 14 oldalas munkaanyag tartalmazta a PM-nek küldendő kísérő levelet és a kéthasábos táblázatot, amelynek egyik oszlopa a véleményezett szövegrészt, a másik oszlopa a munkacsoport véleményét tartalmazta. Ahol szükséges volt, ott az érintett személlyel telefonon is egyeztettem. Tekintettel arra, hogy a javaslatok között jelentős mértékű véleményeltérés nem volt, személyes egyeztetés összehívását nem tartottam szükségesnek. Az összeállított munkaanyagot 19.-én küldtem ki véleményezésre 24.-i határidővel. Ekkor még 4 személytől érkezett be olyan vélemény, amely az anyagba bedolgozásra került. Az összesen 17 §-t érintő, 29 pontból álló anyagot a terveknek megfelelően október 25.-én megküldtem az Elnöknek és a munkacsoport tagjainak, amellyel a munkacsoport teljesítette a feladatát.

A BEMSZ javaslata a belső kontroll rendszer és amellett az attól elkülönülő belső ellenőrzés további megerősítését szolgálja az érintett szektorban.

Összefoglalva a BEMSZ az anyagban a felelős vállalatirányítás megerősítése érdekében - és a Bkr-el nagyobb összhangot biztosítva - a megfelelési tanácsadó mellett a független belső ellenőrzési funkció kialakításának kötelezővé tételét megfontolásra javasolja azoknál a társaságoknál, ahol ez még nem létezik, de a tervezett kormányrendelet hatálya alá tartoznak. Ezzel kapcsolatban a BEMSZ javasolja, hogy a Korm. rendelet a menedzsment hatáskörében tartsa a döntést, hogy gondoskodik-e a megfelelőség biztosításáról, és a rendelet inkább alternatívákat fogalmazzon meg ezzel kapcsolatban.

Még egyszer köszönöm a munkacsoport tagjainak a bizalmát, a közös munkában való részvételt, a sok tartalmas javaslatot, ami lehetővé tette a PM-nek küldendő anyag összeállítását.

Tóth Dezső egyéni vállalkozó
belsőkontrollrendszer-szakértő
belső ellenőr


Az elküldött vélemény teljes szövege itt található

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!