• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Fejleszti együttműködését az ÁSZ és a BEMSZ
There are no translations available.

A két szervezet közötti együttműködés továbbfejlesztéséről állapodott meg az Állami Számvevőszék és a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezetének elnöke. Domokos László és Kollár Róbert véleménye szerint az ÁSZ és a BEMSZ által felhalmozott ismeretek megosztása hozzájárul a belső kontrollok hatékonyabb működésének biztosításához és az optimális szabályozási környezet kialakításához, így érdemes a szakmai kooperációt újabb területekre kiterjeszteni.

asz12013. június 3-án hivatalában fogadta Domokos László ÁSZ-elnök Kollár Róbertet, a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének elnökét, valamint Miskolczi Tamást, a szervezet titkárát. A találkozón részt vett dr. Horváth Margit és dr. Benedek Mária felügyeleti vezető, akik az ÁSZ belső kontrollokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatairól adtak tájékoztatást.

A belső kontrollok hiánya növeli a korrupciós kockázatokat

Az Állami Számvevőszék a korábbi évekhez képest mélyebben, kockázatelemzésre alapozva, a hatékonyság és az eredményesség szempontjait szem előtt tartva ellenőrzi a belső kontrollokat. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a szabályozási környezet meglétét, minőségét értékeljük, ellenőrizzük azt is, eredményesen használják-e az intézmények a védelmi vonalakat - hangsúlyozta köszöntőjében Domokos László.

Az Állami Számvevőszék elnöke elmondta az ÁSZ Integritás-projektje feltárta a belső kontrollok és a korrupciós kockázatok közötti összefüggést, azaz, hogy a kontrollok hiányával, elégtelen működésével egyenes arányban nő a korrupciós veszélyeztetettség. Az ÁSZ ebből adódóan nem engedheti és nem is engedi a belső kontrollok leépülését - fűzte hozzá Domokos László.

Az 5000 fő alatti önkormányzatok, tehát a települések döntő többsége veszélyeztetett, emelte ki a találkozón Benedek Mária felügyeleti vezető. Elmondta: kiemelt kockázatot jelent a települések számára a belső kontrollok működtetésének hatékonysága, amely az ellenőrzött önkormányzatok 98%-nál nem volt megfelelő. Jellemző probléma a kockázatelemzés elmaradása és azt elfogadott intézkedések hiányos végrehajtása.A központi intézmények jól teljesítenek, több alkotmányos fejezet esetében már nem ítéltük szükségesnek a belső kontrollok ellenőrzését - mondta dr. Horváth Margit. A felügyeleti vezető szerint az államháztartás legfelsőbb szintjén a kontrollok kiépítettek, az ellenőrök jól képzettek, így ezen intézmények esetében a minőségközpontú fejlesztésre, a kontroll folyamatok finomhangolására és a megfelelő vezetői döntések támogatására kell törekedni.

A Belső Ellenőrök Közhasznú Szervezetének nevében Miskolczi Tamás tekintette át a szervezet tapasztalatait. A szervezet titkára a jelenlegi szabályozási környezet és a működési gyakorlat anomáliáira hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a kisebb önkormányzatoknál nem állnak rendelkezése a szükséges anyagi és szellemi erőforrások a kontrollok megfelelő kiépítésére és megbízható működtetésére. A szervezet szerint ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni az önkormányzati szakembereknek, különösen a vezetők belső kontrollokkal kapcsolatos ismereteinek bővítésére. A BEMSZ ezért komplex képzésekkel, értékelésekkel és tanácsadással támogatja a költségvetési szervek kontroll rendszereinek megfelelő működtetését.

Több területen is lehetőség mutatkozik az együttműködésre

asz2Az Állami Számvevőszék és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete 2010 decemberében írt alá együttműködési megállapodást, amelynek keretében a két szervezet szakértői több előadást tartottak az ÁSZ és BEMSZ szakmai eseményein. Domokos László az két intézmény együttműködésével kapcsolatban megerősítette: az ÁSZ továbbra is partner minden olyan típusú kezdeményezésben, amely hozzájárulhat a belső kontrollok, ezáltal a hatékony és eredményes közpénzügyi gazdálkodás megerősítéséhez.

A tárgyaló felek egyetértettek a belső kontrollok kiépítésére, működtetésére irányuló vezetői képzés fontosságában, a kockázatelemzési és minőségbiztosítási folyamatok fejlesztésének szükségességében, a nemzetközi módszertani ismeretek meghonosításának támogatásában. Mindezek mellett egységesítik a kontroll rendszerek értékelésére vonatkozó módszertanaikat is. Ezen célok megvalósítása érdekében az ÁSZ és BEMSZ szakértői ki fogják dolgozni az együttműködés éves operatív ütemtervét.

Kollár Róbert az együttműködés további lehetséges területeként említette az Integritás projektet, és a vállalati módszertanok integrálását a közszférába. A belső ellenőrök szervezetének elnöke szerint a hazai csalás megelőző képesítéssel rendelkező ellenőrök, valamint az ÁSZ és a BEMSZ szakemberei eredményesen dolgozhatnának együtt az etikus ellenőrzés irányelveinek kidolgozásában is.A két intézmény vezetője végül megállapodott abban, hogy rendszeres szakmai konzultáció keretében kölcsönösen tájékoztatják egymást az ellenőrzési tevékenységgel kapcsolatban szerzett tapasztalataikról.

aszhirportal.hu

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!

eletm