IIA Holistic Brand

Stand in solidarity

 

A szakmáról

A belső ellenőrzés definíciója

A belső ellenőrzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz és tanácsadói tevékenység, amely értéket ad a szervezet működéséhez és javítja annak minőségét. Módszeres és szabályozott eljárással értékeli és javítja a kockázatkezelési, a kontroll és az irányítási folyamatok hatékonyságát, ezáltal segíti a szervezeti célok megvalósítását.

IIA

IIA logo

A nemzetközi szervezet, a The Institute of Internal Auditors elődje 1941-ben alakult az Egyesült Államokban, mint nemzeti egyesület, amely felvállalta a belső ellenőrzési munka fejlesztését. Hamarosan az összes angol nyelvű ország csatlakozott hozzájuk, majd a 70-es évektől kezdve szinte minden fejlett gazdaságú ország megalakította saját hazai szervezetét és részt vett a közös projektekben.

IIA logo

A 80-as évek közepén létrehozták az európai konföderációt (European Confederation of Institutes of Internal Auditing), melynek tevékenységében 1988 óta veszünk részt.

 

A BEMSZ

Az IIA Hungary, azaz a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) küldetése a belső ellenőrzési szakma magyarországi elfogadtatása, támogatása, fejlesztése, érdekképviselete; a nemzetközi és európai belső ellenőrzési ismeretek és szakmai gyakorlat magyarországi megismertetése, a belső ellenőrök képzése és vizsgáztatása.

A tagság

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit - ID és Password - csatlakozási kérelmének feldolgozását követően az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak. A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.

A tagsági díj összege
 • céges befizetés esetén 18.000.- Ft /év/ fő
 • magánszemély befizetése esetén 12.000.- Ft /év / fő
A tagság előnyei
 • IIA honlapon található lehetőségek használata;
 • Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel;
 • Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon;
 • Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban;
 • Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával;
 • Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu;
 • Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel;
 • Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről;
 • A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

Csatlakozás

A belső ellenőrzés Szent Grálja: hatékony KPI-ok a belső ellenőrzés célmeghatározásához

Maciej Piołunowicz, lengyel társszervezetünk, az IIA Poland Elnök-helyettese, a Lengyel Állami Fejlesztési Bank (State Development Bank of Poland, BGK) Belső Ellenőrzési Vezetője osztja meg velünk ismereteit és tapasztalatát a belső ellenőrzés teljesítménymérése kapcsán használt kulcs-célkitűzésekről (KPI-okról).

Azért hasonlítható a témakör a Szent Grálhoz, mert ugyan sokan beszélnek róla, de nemigen lehet megtalálni: amellett, hogy nyilván minden szervezet igénye kicsit eltér ezen a téren, igazán jó („best practice”) gyakorlatokról ritkán hallani.

A workshop-on lesz szó többek között a KPI-ok gyanánt alkalmazott mennyiségi vs minőségi, a jelentős vs hatással nem bíró, a gyakran előforduló vs ritka célkitűzésekről, a stakeholderek bevonásának lehetőségeiről.

A más IIA tagszervezeteknél már többször megtartott előadás foglalkozik úgy a követendő, mint a kerülendő példákkal, ugyanis rosszul megválasztott KPI-ok nemhogy megfelelő irányba terelnék a belső ellenőrök munkáját, de akár destruktívak is lehetnek.

Az előadás időzítése ideális ahhoz, hogy az ott szerzett tapasztalatok beépíthetőek legyenek a belső ellenőrök következő évi, 2021-es célmeghatározásába.

 

Az előadás nyelve angol!

Az előadás platformja: MS Teams.

Időpont: november 10.

Részvételi díj: BEMSZ tagoknak 20.000 Ft + ÁFA, nem BEMSZ tagoknak 30.000 Ft + ÁFA.

(Nem kellő létszámú jelentkező esetén a rendezvény nem kerül megtartásra, erről a már jelentkezetteket a megadott e-mail elérhetőségeken írásban értesítjük.)

Jelentkezni a BEMSZ titkárságán lehet: a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen november 9-én 10 óráig.

 

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

CIA Klub

 

 

A CIA Klub vezetője:

Gyepessy Ferenc CIA, A BEMSZ Elnökségének tagja, a Minőségbiztosítási Szekció vezetője

Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A rendezvények „zárt körűek”, csak CIA képesítéssel lehet részt venni rajtuk!

Jelentkezés a CIA-klubba word adatlap 

 

További témákat és vitaindítókat is szívesen várom!

GYEPESSY Ferenc CIA, CRMA, EQA


 

 


Tájékoztató a CPE előírásokról - letölthető

 

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

 

Jelen tájékoztató a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének (továbbiakban: BEMSZ) adatkezelési és adatvédelmi elveit rögzíti.

1. Az adatkezelő adatai:

Cégnév: Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete
Székhely: 1149 Budapest, Angol u 34.
Adószám: 18072206-2-42
Honlap: iia.hu
Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: (1) 336-1505
Képviselő: Dr. Gajdos Márton

2. Az adatkezelés célja

BEMSZ kizárólag olyan személyes adatot kezel, mely szolgáltatásai nyújtásához szükséges. Az adatkezelés jogalapja: tagsági jogviszonyon (jogi kötelezettség teljesítésén alapuló adatkezelés)

3. A kezelt adatok köre

A BEMSZ tagsággal összefüggéseben időszerű eseményekről való tájékoztatás, rendezvényekre történő regisztráció, illetőleg jelentkezés, szakmai konzultációban történő részvétel, tájékoztatók, hírlevelek küldése a BEMSZ programokról, a tagdíj számlázása, BEMSZ tagsággal vagy a belső ellenőri kérdésekben való segítség nyújtás céljából kezelt személyes adatainak a kezeléséhez nem szükséges a hozzájárulása tekintettel arra, hogy az adatkezelés jogalapja szerződés teljesítése (tagsági viszony).


A BEMSZ a tagsági jogviszonyok alapján az alábbi adatokat kezeli:

Adatok

Adatkezelés célja

név

A tag azonosítása

munkahely

A tag azonosítása

beosztás

Egyesületi információk továbbítása

ágazat

Egyesületi információk továbbítása

email cím

kapcsolattartás, nemzetközi kötelezettségek

telefon

kapcsolattartás

költségviselő neve

tagdíj számlázása

költségviselő postacíme

tagdíj számlázása

4. A BEMSZ adatfeldolgozói


A BEMSZ a személyes adatok kezelésére harmadik fél közreműködését igénybe veheti, azzal a feltétellel, ha a harmadik fél adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata megfelel a törvényi előírásoknak.

4.1 A BEMSZ titkársági feladatainak ellátója

A BEMSZ az egyesületi feladatok végrehajtása, valamint az adminisztrációs tevékenységek ellátása érdekében titkársági szolgáltatást vesz igénybe.

Cégnév: ETK Szolgáltató zRt.
Székhely: 1149 Budapest, Angol u 34.
Adószám: 12362389-2-42
Honlap: etk-rt.hu
Telefonszám: (1) 222-4043
Képviselő: Miskolczi Tamás

4.2 A BEMSZ IT szolgáltatója

BEMSZ a honlapja fenntartásához és kezeléséhez adatfeldolgozót vesz igénybe, aki az IT szolgáltatásokat (tárhelyszolgáltatás) biztosítja, és ennek keretében – a vele fennálló szerződésünk tartamáig - kezeli a honlapon megadott személyes adatokat, az általa végzett művelet a személyes adatok tárolása a szerveren.

Cégnév: MAZE Kft.
Székhely: 2600 Vác, Naszály út 18.
Adószám: 12691290-2-13
Honlap: maze.hu
Telefonszám: (20) 555 6293
Képviselő: Ziaja Zsolt

4.3 A BEMSZ hírlevél küldő szolgáltatója

BEMSZ hírlevél-szolgáltatásának fenntartásához adatfeldolgozót vesz igénybe, aki az IT szolgáltatásokat biztosítja, és ennek keretében – a vele fennálló szerződésünk tartamáig - kezeli a megadott személyes adatokat, az általa végzett művelet a személyes adatok tárolása a szerveren.

Cégnév: Apache Bt.
Székhely: 1147 Budapest, Telepes u. 72/c
Adószám: 20563145-2-42
Honlap: www.apacheweb.hu
Telefonszám: (20) 421-6705
Képviselő: Móker Tamás

4.4 A BEMSZ számviteli szolgáltatója


BEMSZ megbízta a titkárságot a könyvelési feladatok ellátásával, amelyet könyvelő vállalkozóval végeztet el.

Név: Nizsalovszky Éva e.v.

5. Az adatkezelés időtartama

Az adatkezelés a BEMSZ tagság lejártáig történik, a tagság megszűnése esetén a személyes adatok törlésre kerülnek.

6. A BEMSZ az iia.hu weboldalon ún. cookie-kat vagy sütiket használ a felhasználói élmény javítása és az anonim látogatottságmérés érdekében.

 

Budapest 2018. május 23.

Dr. Gajdos Márton, elnök

 

 

Képesítések

CIA
As the only globally recognized internal audit certification, becoming a Certified Internal Auditor® (CIA®) is the optimum way to communicate knowledge, skills, and competencies to effectively carry out professional responsibilities for any internal audit, anywhere in the world.

New exam fees on 1 September 2022


CRMA
The Certification in Risk Management Assurance® (CRMA®) focuses on the key elements to unlocking internal audit’s full potential, and validates one’s ability to provide advice and assurance on risk management to audit committees and executive management.


QIAL
Demonstrate your organizational, ethical, and internal audit leadership skills by obtaining the Qualification in Internal Audit Leadership® (QIAL®), the premier designation for internal audit executives. Whether you’re an experienced chief audit executive or aspiring to take the next step in your internal audit career, the QIAL conveys to your stakeholders that you have what it takes to lead a quality internal audit activity and provide senior management and the board with reliable assurance.


IIA Global Certifications


IIA Global Certifications Public Registry

 

 

BEMSZ tagság tudnivalók

 

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global (Institute of Internal Auditors) nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit (ID és Password) csatlakozási kérelmének feldolgozása után az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj:

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak.
A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.


A tagsági díj összege:

-    céges befizetés esetén 18.000.- Ft /év/ fő
-    magánszemély befizetése esetén 12.000.- Ft /év / fő

A tagság előnyei:

- IIA honlapon található lehetőségek használata www.globaliia.org.
- Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel.
- Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon.
- Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban
- Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával.
- Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu.
- Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel.
- Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről.
- A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

BEMSZ tagság tudnivalók

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global (Institute of Internal Auditors) nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit (ID és Password) csatlakozási kérelmének feldolgozása után az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj:

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak.
A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.


A tagsági díj összege:

-    céges befizetés esetén 18.000.- Ft /év/ fő
-    magánszemély befizetése esetén 12.000.- Ft /év / fő

A tagság előnyei:

- IIA honlapon található lehetőségek használata www.globaliia.org.
- Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel.
- Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon.
- Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban
- Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával.
- Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu.
- Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel.
- Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről.
- A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

 

 

Tudástár

IIA Normák - Etikai Kódex – The IIA honlap

International Standards for the Professional Practice of Internal AuditingIIA Normák

Code of EthicsEtikai Kódex

Core Principles for the Professional Practice of Internal Auditing

A belső ellenőrzés definíciója

The IIA's three lines model

The Institute of Internal Auditors (IIA) Adatvédelemi Politikája

IIA Global Belső Ellenőrzési Kompetenciakeret (Internal Audit Competency Framework magyarul) 2021. október


Állásfoglalás és ajánlás a magyarországi gazdálkodó szervezetek kockázatkezelési gyakorlataihoz


Implementation Guidance / Végrehajtási útmutató (only to members / tagsági felületen érhető el)
Supplemental Guidance / Kiegészítő útmutató (only to members / tagsági felületen érhető el)


 Az IIA Global új szakmai szójegyzéke 2020 november


Kiadványok

Csalásmegelőzési szekció

Szekcióvezető: Mátyás Sándor,  szakmai partner az Ernst & Young Magyarország

Csalás-megelőzési szekció oktatás-sorozata:
Helyszín: Ernst&Young irodaház, 1132 Budapest, Váci út 20.
Előadók: az Ernst&Young Magyarország szakemberei
Időtartam: 9.00-13.00 óráig.

A programokon való részvételért CPE igazolást adunk: egy alkalom 4 CPE pont.

1. foglalkozás: 2013. november 21.  Belső ellenőrzés szerepe a visszaélés-kockázatkezelésben.
Előadó: Pintér Zoltán, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások szenior menedzsere 

2. foglalkozás: 2013. december 11.  Adatelemzés, mint a belső ellenőrzés egyik hatékony eszköze a visszaélés-kockázatkezelésben.
Előadó: Nagykárolyi Zsolt, ACCA, Ernst & Young, Menedzser

3. foglalkozás: 2014. március 27.  Belső ellenőrzés szerepe a visszaélések megelőzésében és a Compliance rendszerek auditjában 
Előadó: Szőke-Erős Eszter CMC,  Ernst & Young, Vezető Menedzser, Minősített Vezetési Tanácsadó

4. foglalkozás: 2014. május 29. Digital forensica Belső Ellenőrzés szolgálatában
Előadók: Csomai László Menedzser  Ernst & Young és Vágó Balázs Szenior szakértő  Ernst & Young

5. foglalkozás: 2014. szeptember 10.  Úton a minőségi belső ellenőrzés felé
·         a legfrissebb IIA Quality Assessment Manual
·         A QAIP program elemei.
·         A belső és külső értékelés folyamat térképe és eszközei.

6. foglalkozás: 2014. november 13. Kockázatmenedzsment
Előadók: Fedor Péter és Karsai Janka,  PWC

7. foglakozás: 2014. november 20. IT audit és adatelemzés
Előadól: Fedor Péter és Gyimesi Csaba,  PWC 

8. foglalkozás: 2014. december 3.  FCPA és a UK Bribery Act 
Előadó: Szőke-Erőss Eszter, vezető menedzser, Ernst&Young

Részvételi díj: 20.000.- Ft + áfa / alkalom
Kedvezmények: Három, vagy több jelentkező esetén további 10% kedvezmény.  

Nem BEMSZ tagok csak az Egyesületbe történő belépés esetén látogathatják a rendezvényt.

Pintér Zoltán szakmai életrajz
Bíró Ferenc szakmai életrajz
Nagykárolyi Zsolt életrajz

A BEMSZ

Az IIA Hungary, azaz a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) küldetése a belső ellenőrzési szakma magyarországi elfogadtatása, támogatása, fejlesztése, érdekképviselete; a nemzetközi és európai belső ellenőrzési ismeretek és szakmai gyakorlat magyarországi megismertetése, a belső ellenőrök képzése és vizsgáztatása.


A BEMSZ Elnökség tagjai és elérhetőségük:

Smohay Ferenc elnök – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Gajdos Márton CIA, CISA elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Doszpod Dénes elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Malatinszky Janka elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyepessy Ferenc elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kollár Róbert elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ludvigh Csilla elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Geiszlinger Árpád elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szabó István elnökségi tag – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az elnökségi tagokról röviden


Titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. – Telefon: +36 1 336-1505 – E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.– Titkárságvezető: Miskolczi Judit


Szerkesztőség: ETK Szolgáltató zRt.
Üzemeltetés: MAZE Kft.


A BEMSZ alapszabálya 2019

2019. évi beszámoló


Költségvetési szervnél és köztulajdonban álló gazdasági társaságnál belső ellenőrzési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel kapcsolatos eljárásra vonatkozó információk, kérelmek és mellékleteik.
https://allamhaztartas.kormany.hu/altalanos-informaciok

Belső ellenőri nyilvántartás regisztráció telefonos elérhetősége: Szikora Melinda +36 1 896 4843


Hirdetések megjelenése

Hirdetés egyszeri megjelenése BEMSZ havonta megjelenő Hírlevelében

10.000.- Ft+áfa

Hirdetés megjelenése egy hónapig a BEMSZ honlapon

10.000.- Ft+áfa

Hirdetés megjelenése BEMSZ LinkedIn felületén

10.000.- Ft+áfa

Megrendelő lap

Szakértői névjegyzék

 

A Belső ellenőrzés alapjai és gyakorlata tanfolyamon sikeres vizsgát tett résztvevők Ellenőrzési Szakértő oklevelet kapnak.
Regisztráltathatják magukat a BEMSZ Szakértői Névjegyzékébe, amelyet a szervezet a honlapján közzétesz.

A BEMSZ, a Szakértői névjegyzékben történő szereplés feltételeként előírja a folyamatos, legalább kétévenkénti továbbképzésben való részvételt. A szakértői oklevelek a megszerzésüktől két évig érvényesek.

Szakértői névjegyzékben való bennmaradáshoz a BEMSZ a következő továbbképzési lehetőségeket ismeri el:

 • részvétel a Gyakorlati Szeminárium programsorozat 5 előadásán
 • CIA, CISA, CSSA oklevél megszerzése.

Elérhetőségek: ETK Szolgáltató zRt. 1149 Budapest, Angol u. 34. Telefon: +36 1 222 4043, fax: +36 1 222 3866, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.etk‑rt.hu

A szemináriumokról további információk,  jelentkezési lehetőség a Belsőellenőrzés.hu honlapon.

 

Közelgő események

Nincs esemény

Partnereink