Szakkonferencia 2023. május 24.

A konferencia előadásai

A mesterséges intelligencia, mint tanácsadó - Rónaszéki Péter

Belső ellenőrzés szerepe a fraud kezelésében - Pintér Zoltán

ChatGPT – Ártalmatlan emberkísérlet? - Személyi László

Forenzikus adatbegyűjtés, feldolgozás és felhasználás - Simon Dániel

MI Aggódjunk vagy megoldjunk... - Varga Gábor

ProcessMining – Folyamatanalízis és fejlesztés adatelemzési eszközökkel - Frühwald Orsolya

Változnak a Normák. Mire készüljünk? – Geiszlinger Árpád

Képeink

  

IPPF ÉS NORMÁK




Global Internal Audit Standards

Two-way Mapping: 2017 IPPF Mandatory Elements to 2024 Global Internal Audit Standards and Back 

Fogalomjegyék változás térkép: Normák 2017/2024

Az értékelő bizottság tagjai

ZSAKÓ ENIKŐ 

CIA és CISA minősítéssel rendelkező, közel harminc éves belső ellenőri tapasztalattal rendelkező okleveles mérnök és közgazdász kolléga. A kezdetekben informatikai ellenőrként dolgozott, majd 6 éven keresztül vezette az OTP Bank informatikai ellenőrzési főosztályát. Jelenleg az OTP Bank Nyrt. ügyvezető igazgató helyettese, aki több, mint 15 éve a magyarországi és külföldi OTP Csoporttagok belső ellenőrzési tevékenységének koordinálásáért és felügyeletéért, valamint a csoporttagokat érintő vizsgálatok irányításáért felel.

Belső ellenőrzési vezetői feladatai mellett több belföldi és külföldi társaság Felügyelő Bizottsági és Audit Bizottsági tagja, valamint elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság Ellenőrzési Szakosztályának.

A BEMSZ Életműdíjjal kitüntette ki 2022-ben.    

 

DOSZPOD DÉNES

Pályafutását a Hungalu/Alukernél kezdte, majd a Rudolf Wolff-nál és az Enronnnál folytatta. Ezt követően az Ernst & Young, majd a Budapest Bank, az után pedig a MOL Csoport vezető munkatársa volt. 2012. óta saját tanácsadói magánvállalkozásában, hazai és nemzetközi vállalatok és pénzügyi szolgáltatók számára szakmai támogatást nyújt a társaságok hatékonyságának és átláthatóságának növelése, a kockázatok integrált kezelése és az ehhez kapcsolódó irányítási folyamatok, belső kontroll mechanizmusok, digitális folyamatbányázatok, valamint rendszerfejlesztések/ implementálások terén.

Rendszeresen publikál és a nemzetközi belső ellenőri (CIA) vizsgára felkészítő oktatást tart.

Tagja a BEMSZ Elnökségének, a Kockázatkezelési Állandó Bizottság vezetője.

 

 

GALAMBOS PÉTER 

Villamosmérnök, távközlési szakmérnök, vezetés-szervezés szakközgazdász, a vezetéstudományok egyetemi doktora. 23 évet dolgozott belső ellenőrként, 2010. évi nyugdíjba vonulásáig a Magyar Telekom Szolgáltatás és technológia ellenőrzési osztályát vezette, amelyet tapasztalatával segítette az IIA normák szerinti belső ellenőrzés kialakításában, az ellenőrzési folyamatok szabályozásában, ISO minősítésében. Magyarországon elsőként szerzett nemzetközi oklevelet a belső ellenőrzés minőség felmérésről és tanúsításáról 2003-ban. Különféle képzési formákban oktatta a belső ellenőrzéshez kapcsolódó témaköröket. A kockázatkezelés tárgyában két szakkönyv társszerzője. 1997 óta tagja és 2004. és 2010. között a BEMSZ elnöke volt. A BEMSZ Életműdíj kitüntetettje.

 

 

GEISZLINGER ÁRPÁD

Okleveles közgazda, MBA szakközgazda, CIA, CMIIA és CRMA képesítéssel rendelkezik. A Vodafone Magyarország, a Vodafone Egyesült Királyság belső ellenőrzési igazgatójaként, majd a Vodafone Group Service belső ellenőrzés működést támogató igazgatójaként dolgozott mindösszesen több mint 15 éven keresztül.

A belső ellenőri szakmára váltás előtt több kisebb távközlési cégnek volt a pénzügyi igazgatója.

A BEMSZ elnökségi tagsága mellett tagja a Chartered Institute of Internal Audit (Egyesült Királyság és Írország) szervezetének.

 

MISKOLCZI TAMÁS

Okleveles közgazdász, gazdasági ellenőrző szakközgazda.

A Pénzügyminisztériumban szerzett tapasztalatokat, majd főkönyvelőként dolgozott, később pénzügyi vállalkozásokat vezetett.

Az ETK vezetőjeként több, mint 20 éve irányítja és szervezi - a BEMSZ-szel szoros együttműködésben - belső ellenőrzési képzéseket. Az oktatáson túlmenően kockázatkezelés és más tanácsadói területen nyújt szolgáltatás a cégével.

Az ETK-n keresztül a BEMSZ titkársági funkcióját látja el, ideértve az éves rendezvények, a közgyűlések és konferenciát szervezését.

A BEMSZ Életműdíjjal kitüntette ki 2022-ben.

 

Belső Ellenőrzési Díj

A 2023-as siker után idén is meghirdetjük a Belső Ellenőrzési Díj pályázatot mind egyéni „Inspiráló és példamutató vezető” mind „Innovatív csapat” kategóriában.
A díj a belső ellenőrzés sikeréhez elengedhetetlen, magas minőségi és integritási normáknak való megfelelést, valamint a szakmájuk élvonalába tartozó csapatok és egyének által nyújtott innovációk elismerését szolgálja.

A díjjal szeretnénk hangsúlyozni és megünnepelni a kiemelkedő belső ellenőrzési teljesítményeket, akik az adott évben jól teljesítettek és valóban a határokig feszegették képességeiket és tehetségüket.

A jelölések határideje 2024. január 31.

Az értékelő bizottság a legjobb jelöléseket, amelyek közül a győztesek kikerülnek, 2024. február 29-ig választja ki.

A nyerteseket a BEMSZ májusi közgyűlésének napján, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.

A pályázatokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk.

Jelölő lap  ̶ Innovatív csapat

Jelölő lap  ̶ Inspiráló és példamutató vezető

Az értékelő bizottság





A Belső Ellenőrzési Díj 2023 nyertesei:

Solymos-Kiss Ilona – Inspiráló vezető

Erste Bank Hungary Zrt. – Innovatív csapat

Gratulálunk a győzteseknek!

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete Elnöksége


Ajánlások

- Ajánlás a magyarországi gazdálkodó szervezetek Integrált Bizonyosság keretrendszerének megvalósításához

- Állásfoglalás és ajánlás a magyarországi gazdálkodó szervezetek kockázatkezelési gyakorlataihoz

- Ajánlás a Compliance funkció számára 

AJÁNLÁS a COSO kockázatkezelési keretrendszer alkalmazására

IIA Holistic Brand

A szakmáról

A belső ellenőrzés definíciója

A belső ellenőrzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz és tanácsadói tevékenység, amely értéket ad a szervezet működéséhez és javítja annak minőségét. Módszeres és szabályozott eljárással értékeli és javítja a kockázatkezelési, a kontroll és az irányítási folyamatok hatékonyságát, ezáltal segíti a szervezeti célok megvalósítását.

IIA

IIA logo

A nemzetközi szervezet, a The Institute of Internal Auditors elődje 1941-ben alakult az Egyesült Államokban, mint nemzeti egyesület, amely felvállalta a belső ellenőrzési munka fejlesztését. Hamarosan az összes angol nyelvű ország csatlakozott hozzájuk, majd a 70-es évektől kezdve szinte minden fejlett gazdaságú ország megalakította saját hazai szervezetét és részt vett a közös projektekben.

IIA logo

A 80-as évek közepén létrehozták az európai konföderációt (European Confederation of Institutes of Internal Auditing), melynek tevékenységében 1988 óta veszünk részt.

 

A BEMSZ

Az IIA Hungary, azaz a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) küldetése a belső ellenőrzési szakma magyarországi elfogadtatása, támogatása, fejlesztése, érdekképviselete; a nemzetközi és európai belső ellenőrzési ismeretek és szakmai gyakorlat magyarországi megismertetése, a belső ellenőrök képzése és vizsgáztatása.

A tagság

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit - ID és Password - csatlakozási kérelmének feldolgozását követően az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak. A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.

A tagsági díj összege

A közgyűlési határozat értelmében 2024-től az éves tagdíj

magánszemély részére 18.000.- Ft, a

mennyiben a munkahelye a tagdíjat átvállalja, úgy 28.000.- Ft egy fő részére, egy évre.

A tagdíj minden év januártól decemberig van érvényben.

A tagság előnyei
  • IIA honlapon található lehetőségek használata;
  • Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel;
  • Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon;
  • Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban;
  • Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával;
  • Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu;
  • Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel;
  • Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről;
  • A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

Csatlakozás

A belső ellenőrzés Szent Grálja: hatékony KPI-ok a belső ellenőrzés célmeghatározásához

Maciej Piołunowicz, lengyel társszervezetünk, az IIA Poland Elnök-helyettese, a Lengyel Állami Fejlesztési Bank (State Development Bank of Poland, BGK) Belső Ellenőrzési Vezetője osztja meg velünk ismereteit és tapasztalatát a belső ellenőrzés teljesítménymérése kapcsán használt kulcs-célkitűzésekről (KPI-okról).

Azért hasonlítható a témakör a Szent Grálhoz, mert ugyan sokan beszélnek róla, de nemigen lehet megtalálni: amellett, hogy nyilván minden szervezet igénye kicsit eltér ezen a téren, igazán jó („best practice”) gyakorlatokról ritkán hallani.

A workshop-on lesz szó többek között a KPI-ok gyanánt alkalmazott mennyiségi vs minőségi, a jelentős vs hatással nem bíró, a gyakran előforduló vs ritka célkitűzésekről, a stakeholderek bevonásának lehetőségeiről.

A más IIA tagszervezeteknél már többször megtartott előadás foglalkozik úgy a követendő, mint a kerülendő példákkal, ugyanis rosszul megválasztott KPI-ok nemhogy megfelelő irányba terelnék a belső ellenőrök munkáját, de akár destruktívak is lehetnek.

Az előadás időzítése ideális ahhoz, hogy az ott szerzett tapasztalatok beépíthetőek legyenek a belső ellenőrök következő évi, 2021-es célmeghatározásába.

 

Az előadás nyelve angol!

Az előadás platformja: MS Teams.

Időpont: november 10.

Részvételi díj: BEMSZ tagoknak 20.000 Ft + ÁFA, nem BEMSZ tagoknak 30.000 Ft + ÁFA.

(Nem kellő létszámú jelentkező esetén a rendezvény nem kerül megtartásra, erről a már jelentkezetteket a megadott e-mail elérhetőségeken írásban értesítjük.)

Jelentkezni a BEMSZ titkárságán lehet: a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen november 9-én 10 óráig.

 

CIA Klub

 

 

A CIA Klub vezetője:

Gyepessy Ferenc CIA, A BEMSZ Elnökségének tagja, a Minőségbiztosítási Szekció vezetője

Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A rendezvények „zárt körűek”, csak CIA képesítéssel lehet részt venni rajtuk!

Jelentkezés a CIA-klubba word adatlap 

 

További témákat és vitaindítókat is szívesen várom!

GYEPESSY Ferenc CIA, CRMA, EQA


A következő rendezvény időpontja 2023. szeptember 14.

 


Tájékoztató a CPE előírásokról - letölthető

 

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

 

Jelen tájékoztató a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének (továbbiakban: BEMSZ) adatkezelési és adatvédelmi elveit rögzíti.

Amennyiben a CAE Klub és Technológiai Platformmal kapcsolatos adatkezelésekről kíván tájékozódni kattintson ide.

1. Az adatkezelő adatai:

Cégnév: Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete
Székhely: 1149 Budapest, Angol u 34.
Adószám: 18072206-2-42
Honlap: iia.hu
Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: (1) 336-1505 

Képviselő: Smohay Ferenc

2. Az adatkezelés célja

BEMSZ kizárólag olyan személyes adatot kezel, mely szolgáltatásai nyújtásához szükséges. Az adatkezelés jogalapja: tagsági jogviszonyon (jogi kötelezettség teljesítésén alapuló adatkezelés)

3. A kezelt adatok köre

A BEMSZ tagsággal összefüggésben időszerű eseményekről való tájékoztatás, rendezvényekre vonatkozó regisztráció, illetőleg bejelentés, szakmai konzultációs részvétel, küldtájékoztatók, hírlevelek a BEMSZ program, a tagdíj számlázás, a BEMSZ tagsággal vagy a belső kérdésekben való segítségnyújtás a személyes adatok kezeléséhez nem ellene. szükséges viszony a hozzájárulása tekintettel arra, hogy az adatkezelés jogalapja szerződés teljesítése (tagsági).


A BEMSZ a tagsági jogviszonyok alapján az alábbi adatokat kezeli:

Adatok

Adatkezelés célja

név

A tag azonosítása

munkahely

A tag azonosítása

beosztás

Egyesületi információk utána

ágazat

Egyesületi információk utána

email cím

kapcsolattartás, nemzetközi kötelezettségek

telefon

kapcsolattartás

költségviselő neve

tagdíj számlázása

költségviselő postacíme

tagdíj számlázása

4. A BEMSZ adatfeldolgozói


A BEMSZ a személyes adatok kezelésére harmadik fél közreműködését igénybe veheti, azzal a feltétellel, ha a harmadik fél adatkezelési és adatvédelmi gyakorlata megfelel a törvényi előírásoknak.

4.1 A BEMSZ titkársági feladatainak ellátója

A BEMSZ az egyesületi feladatok végrehajtása, valamint az adminisztrációs tevékenységek ellátása titkársági szolgáltatást vesz igénybe.

Cégnév: ETK Szolgáltató zRt.
Székhely: 1149 Budapest, Angol u 34.
Adószám: 12362389-2-42
Honlap: etk-rt.hu
Telefonszám: (1) 222-4043
Képviselő: Miskolczi Tamás

4.2 A BEMSZ IT szolgáltatója

A BEMSZ a honlapja fenntartásához és kezeléséhez adatfeldolgozót vesz igénybe, aki az IT szolgáltatások (tárhelyszolgáltatás) biztosítja, és ennek keretében – a fennálló szerződésünk tartamáig - kezeli a honlapon található személyes adatokat, az általa végzett művelet a személyes adatok tárolása a szerveren.

Cégnév: MAZE Kft.
Székhely: 2600 Vác, Naszály út 18.
Adószám: 12691290-2-13
Honlap: maze.hu
Telefonszám: (20) 555 6293
Képviselő: Ziaja Zsolt

4.3 A BEMSZ hírlevél küldő szolgáltatója

A BEMSZ hírlevél-szolgáltatásának fenntartásához adatfeldolgozót vesz igénybe, aki az IT szolgáltatások biztosításával és ennek keretében – a vele fennálló szerződésünk tartamáig - kezeli a személyes adatokat, az általa végzett műveletek személyes adatok tárolása a szerveren.

A BEMSZ hírlevél küldő szolgáltatója:
WEBGALAMB® a CREON HEROES Inc. tulajdona.
Telefon: +36-20/222-0011
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: www.webgalamb.hu
Székhely és postázási cím: 5561 Békésszentandrás, Dr. Dunay Alajos u. 1.
Adószám: 14032868-2-04
Cégjegyzékszám: 04-10-001653
Bankszámlaszám: 10701551-67405024-51100005

4.4 A BEMSZ számviteli szolgáltatója


  1. BEMSZ megbízta a titkárságot a könyvelési feladatok ellátásával, kijelölt könyvelő vállalkozóval végeztet el.

Név: Nizsalovszky Éva ev

5. Az adatkezelés héta

Az adatkezelés a BEMSZ tagság lejártáig történik, a tagság megszűnése esetén a személyes adatok törlésre.

6. A BEMSZ az iia.hu weboldalon ún. cookie-kat vagy sütiket használ egy felhasználói élmény javítása és az anonim látogatottságmérés érdekében.

 

 

 

Képesítések

CIA
As the only globally recognized internal audit certification, becoming a Certified Internal Auditor® (CIA®) is the optimum way to communicate knowledge, skills, and competencies to effectively carry out professional responsibilities for any internal audit, anywhere in the world.

New exam fees on 1 September 2022

Kedvezményes CIA vizsgafelkészítő tananyag


CRMA
The Certification in Risk Management Assurance® (CRMA®) focuses on the key elements to unlocking internal audit’s full potential, and validates one’s ability to provide advice and assurance on risk management to audit committees and executive management.


QIAL
Demonstrate your organizational, ethical, and internal audit leadership skills by obtaining the Qualification in Internal Audit Leadership® (QIAL®), the premier designation for internal audit executives. Whether you’re an experienced chief audit executive or aspiring to take the next step in your internal audit career, the QIAL conveys to your stakeholders that you have what it takes to lead a quality internal audit activity and provide senior management and the board with reliable assurance.


IIA Global Certifications


IIA Global Certifications Public Registry

 

 

BEMSZ tagság tudnivalók

 

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global (Institute of Internal Auditors) nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit (ID és Password) csatlakozási kérelmének feldolgozása után az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj:

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak.
A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.


A tagsági díj összege:

-    céges befizetés esetén 18.000.- Ft /év/ fő
-    magánszemély befizetése esetén 12.000.- Ft /év / fő

A tagság előnyei:

- IIA honlapon található lehetőségek használata www.globaliia.org.
- Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel.
- Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon.
- Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban
- Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával.
- Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu.
- Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel.
- Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről.
- A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

BEMSZ tagság tudnivalók

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global (Institute of Internal Auditors) nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit (ID és Password) csatlakozási kérelmének feldolgozása után az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj:

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak.
A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.


A tagsági díj összege:

-    céges befizetés esetén 28.000.- Ft /év/ fő
-    magánszemély befizetése esetén 18.000.- Ft /év / fő

A tagság előnyei:

- IIA honlapon található lehetőségek használata www.globaliia.org.
- Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel.
- Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon.
- Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban
- Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával.
- Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu.
- Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel.
- Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről.
- A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

 

 

Közelgő események

2024 ápr. 25.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 ápr. 25.
16:30 - 17:00
BEMSZ Délután április
2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen

Partnereink