Beszámolók

BEMSZ-BEMAFOR-KONFORM rendezvény beszámolója

Nagy érdeklődés előzte meg a 2024. április 9-ei BEMSZ-BEMAFOR-KOMFORM közös személyes részvételű rendezvényét, mivel hasonló esemény megrendezésére a Covid-járvány előtt került sor. A Pénzügyminisztérium gyönyörű pénztártermében, lenyűgöző környezetben, közel 150 lelkes résztvevő hallgathatta meg a három kiváló, hatalmas szakmai tudással rendelkező előadó inspiráló prezentációját.

Az első előadó dr. Kokas Barbara a Pénzügyminisztérium Államháztartási Szabályozási Főosztályának vezetője a belső kontrollrendszert érintő 2023. évi jogszabályi változásokról adott egy részletes bemutatót. Ebben hangsúlyozta, hogy a Bkr. és a Gtbk. 37 témakörben történt módosításának célja volt a hatályos szabályok pontosítása, kiegészítése, illetve a dokumentálhatóság, a nyomonkövethetőség és a számonkérhetőség kritériumának való megfeleltetése.

Bertalan Rudolf az Állami Számvevőszék Stratégiai és módszertani főosztályvezetője előadásának bevezetőjében elmondta, hogy a Számvevőszék szervezete – az új elnök dr. Windisch László 2022. évi beiktatását követően – jelentős, több lépcsős szervezeti, humánpolitikai, módszertani és informatikai fejlődésen esett át.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a Számvevőszék ellenőrzéseit az Alaptörvény, az Állami Számvevőszékről szóló törvény, valamint további törvények alapján végzi. A Számvevőszék – függetlenségének egyik sarokköveként – ellenőrzési szabályait, módszereit maga alakítja ki. Az ellenőrzés-szakmai szabályainak megalkotásánál irányadó a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) ellenőrzési standardjai. Az előadó kitért arra is, hogy az INTOSAI kidolgozta és elfogadta a szakmai standardok keretrendszerét, melyet szakmai bizottságainak támogatásával folyamatosan fejleszt. 2016-tól fokozatosan bevezetésre került az IFPP keretrendszer (INTOSAI Framework of Professional Pronouncements – Szakmai Dokumentumok INTOSAI Keretrendszere), amely elősegíti a közpénzek felhasználásának hiteles és releváns ellenőrzését azáltal, hogy nemzetközileg elismert szakmai elveket és szabványokat határoz meg. A standardok hatékonyan támogatják a legfőbb ellenőrző intézmények közérdeket szolgáló működését. A főosztályvezető prezentációjának végén bemutatta az ellenőrzött szervezetek belső ellenőrzésének figyelembevételi lehetőségét az ÁSZ ellenőrzések során.

A szakmai délutánt Smohay Ferenc a BEMSZ elnökének előadása zárta. Elnök úr a BEMSZ bemutatását követően ismertette a Globális Belső Ellenőrzési normák 2025. január 9-ei fő változásait és a „Milyen lesz a belső ellenőrzés 2035-ben?” című globális kutatási projektet. Továbbá a BEMSZ szakmai munkájának elismerésének tekintette, hogy Budapesten, 2024 szeptemberében kerül megrendezésre az Európai Belső ellenőrzési konferencia, amelyre meginvitálta a jelenlévő hallgatóságot is.

A rendezvény záró részében a hallgatók a jogszabály módosításokkal és az ÁSZ jelentésekben megfogalmazott javaslatokkal kapcsolatban tettek fel izgalmas kérdéseket.

A rendezvény végén a jelenlévő belső ellenőrök elismerően nyilatkoztak a rendezvény helyszínéről, az előadók felkészültségéről és az érintett témákról. Az esemény újra bizonyította, hogy a szakma számára ez a személyes találkozó elengedhetetlen fórum a tudásátadás és a szakmai fejlődés biztosításához.

Az előadás diasorai elérhetőek a BEMSZ honlapján az alábbi link segítségével.


BEMSZ délután: „Ismerjük meg a Globális Belső Ellenőrzési Normákat”

Az április 25-i BEMSZ délutánon Geiszlinger Árpád a BEMSZ elnökségi tag előadása során, melynek házigazdája Gyepessy Ferenc BEMSZ elnökségi tag volt, a több mint 90 résztvevő megismerkedett az új Globális Belső Ellenőrzési Normákkal. A Normák a Tematikus követelményekkel és az Iránymutatásokkal együtt képezik a megújult Belső ellenőrzés szakmai gyakorlata keretrendszerének részét. A Normák fejlődésének bemutatását követően az új Normák kialakításának folyamatát és a változás okait tekintettük végig. Az új Normák szerkezetének áttekintését az Alapelvek, a Fogalomtár és az 5 terület bemutatása követte (ideértve a 15 alapelvet és 52 normát). Az 5 terület részletes bemutatását követően az előadás a Tematikus követelményekre, a minőségértékelésre, a képesítésekre, valamint a következő lépésekre vonatkozó információkkal zárta a nagy érdeklődésre számon tartott programot.

A BEMSZ tagok az előadás prezentációját a következő linken érhetik el.

 

 

 

Közelgő események

2024 szept. 17.
16:20 - 18:00
CIA Klub Etikai dilemmák a gyakorlatban
2024 szept. 17.
17:00
Compliance szekció eseménye
2024 szept. 18.
14:00 - 16:00
EY-ACFE-BEMSZ rendezvény
2024 szept. 24.
16:30 - 18:00
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 szept. 26.
09:00
ECIIA Nemzetközi Konferencia - Budapest
2024 okt. 01.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Közigazgatás, köztulajdonú gazdasági társaságok
2024 okt. 10.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 okt. 17.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggelten

Partnereink