A szakmáról

A belső ellenőrzés definíciója

A belső ellenőrzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz és tanácsadói tevékenység, amely értéket ad a szervezet működéséhez és javítja annak minőségét. Módszeres és szabályozott eljárással értékeli és javítja a kockázatkezelési, a kontroll és az irányítási folyamatok hatékonyságát, ezáltal segíti a szervezeti célok megvalósítását.

IIA

IIA logo

A nemzetközi szervezet, a The Institute of Internal Auditors elődje 1941-ben alakult az Egyesült Államokban, mint nemzeti egyesület, amely felvállalta a belső ellenőrzési munka fejlesztését. Hamarosan az összes angol nyelvű ország csatlakozott hozzájuk, majd a 70-es évektől kezdve szinte minden fejlett gazdaságú ország megalakította saját hazai szervezetét és részt vett a közös projektekben.

IIA logo

A 80-as évek közepén létrehozták az európai konföderációt (European Confederation of Institutes of Internal Auditing), melynek tevékenységében 1988 óta veszünk részt.

 

A BEMSZ

Az IIA Hungary, azaz a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) küldetése a belső ellenőrzési szakma magyarországi elfogadtatása, támogatása, fejlesztése, érdekképviselete; a nemzetközi és európai belső ellenőrzési ismeretek és szakmai gyakorlat magyarországi megismertetése, a belső ellenőrök képzése és vizsgáztatása.

A tagság

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete az IIA Global nemzetközi szervezet tagszervezete. A belépő a BEMSZ tagsággal egyben a nemzetközi szervezetnek is tagjává válik. Személyre szóló azonosítóit - ID és Password - csatlakozási kérelmének feldolgozását követően az IIA központi adminisztrációja küldi ki a megadott email címre. A tagság személyre szól, nem átruházható.

Tagsági díj

Az éves tagsági díj egy naptári évre vonatkozik függetlenül a belépés dátumától. A tagsági díjat a Titkárság számlázza. Új belépők a tagsággal kapcsolatos szolgáltatásokra a tagdíj megfizetésének napjától jogosultak. A tagsági díj költségviselője lehet magánszemély vagy a tag munkáltatója.

A tagsági díj összege
 • céges befizetés esetén 18.000.- Ft /év/ fő
 • magánszemély befizetése esetén 12.000.- Ft /év / fő
A tagság előnyei
 • IIA honlapon található lehetőségek használata;
 • Havonta egy BEMSZ Délutánon való ingyenes részvétel;
 • Kedvezményes részvétel a BEMSZ konferenciákon, oktatásokon;
 • Részvételi lehetőség a BEMSZ szakmai bizottságaiban, munkacsoportjaiban;
 • Kapcsolatépítési lehetőség más munkáltatónál vagy más szektorban dolgozó ellenőrök megismerésével, a legjobb gyakorlatok megosztásával;
 • Könyvtár ingyenes használata www.iia.hu;
 • Negyedévenként ingyenes Hírlevél a belső ellenőrzés aktuális híreivel;
 • Rendszeres értesítések a belső ellenőrzési képzésekről és továbbképzésekről;
 • A titkárságon keresztül szakmai kérdések felvetése az elnökség vagy bármely más tagtárs számára.

Csatlakozás

Közelgő események

2023 jún. 08.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen

Partnereink