Beszámolók

EY, ACFE Magyarország és BEMSZ online webinárium: „A szervezeti integritás helyzete napjainkban”

  1. június 20-án tartott online rendezvény keretében minden résztvevő megismerhette az EY legfrissebb kutatási eredményeit, melynek során 53 országban vizsgálták a versenyszférában és az állami szektorban tevékenykedő szervezetek működését az integritáshoz kapcsolódóan. Az előadásokból – többek között – megtudhattuk, hogy a Magyarországon megkérdezettek szerint napjainkban vajon több vezető lenne-e hajlandó a szabályokat megszegni anyagi előnyökért cserébe, mint a korábbi évek során.

A webinárium keretében feldolgozásra kerültek továbbá a nemzetközi szakmai szervezetek által közölt adatok a visszaélés bejelentő rendszerek tapasztalatairól, ami hatékony segítséget jelenthet a hazai szakemberek számára a megfelelő megoldások kialakítása és üzemeltetése során. 

  1. Farkas Ádám, CFE, CGSS, CISA előadásának címe: Hogyan hatottak a gazdasági folyamatok az integritásra – az EY 2024-es nemzetközi felmérésének tapasztalatai. Jasku Zsolt előadásának címe: Nemzetközi trendek a visszaélés bejelentések területén.

A BEMSZ tagok mindkét előadás prezentációját elérhetik a következő link segítségével.


Aktualizált Rendszerellenőrzési és Teljesítmény-ellenőrzési Módszertanok 

A Pénzügyminisztérium honlapján elérhetővé váltak a Rendszerellenőrzési és Teljesítmény-ellenőrzési módszertanok legfrissebb változatai, amelyek pontosító szakmai fejlesztéseket tartalmaznak a költségvetési szervek belső kontrollrendszerének és belső ellenőrzési tevékenységének támogatására. Az aktualizált dokumentumok a következő linken érhetők el. 

Jogszabályi Háttér 

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény és a 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Bkr.) 51. § (1) bekezdés b) pontja alapján a pénzügyminiszter feladata a belső kontrollrendszerrel és belső ellenőrzéssel kapcsolatos módszertani útmutatók kidolgozása, közzététele és rendszeres felülvizsgálata. Ez biztosítja, hogy a költségvetési szervek megfelelő iránymutatást kapjanak a hatékony belső ellenőrzési rendszerek kialakításához és működtetéséhez. 

A belső ellenőrzés célja, hogy független, tárgyilagos bizonyosságot és tanácsadást nyújtson az ellenőrzött szervezetek számára. E tevékenység keretében a belső ellenőrök megállapításokat és javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek a szervezet működésének fejlesztését és eredményességének növelését szolgálják. Az ellenőrzés rendszerszemléletű megközelítése és a módszertani útmutatók használata hozzájárul a szervezeti célok eléréséhez, valamint a belső kontrollrendszer hatékonyságának javításához. 

A belső ellenőrök objektív értékelést nyújtanak egy adott folyamatról, rendszerről vagy eljárásról, és megállapításaikat ellenőrzési jelentésben rögzítik. A bizonyosságot adó ellenőrzés különböző típusai közé tartozik a szabályszerűségi, pénzügyi, rendszerellenőrzés, teljesítmény-ellenőrzés és informatikai ellenőrzés. 

Rendszerellenőrzés 

A rendszerellenőrzés célja az egyes rendszerek kialakításának és működésének átfogó vizsgálata. A Bkr. 21. § (3) bekezdés c) pontja értelmében a belső ellenőrzés feladata annak biztosítása, hogy a belső kontrollrendszer megfelelően szervezett és eredményesen működtetett, valamint képes az ellenőrzött szervezet célkitűzéseinek eléréséhez hozzájárulni és a kockázatok csökkentését szolgálni. 

Teljesítmény-ellenőrzés 

A teljesítmény-ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a szervezet tevékenységei, programjai gazdaságosan, hatékonyan és eredményesen valósulnak-e meg. A Bkr. 21. § (3) bekezdés d) pontja alapján ez az ellenőrzés a költségvetési szervezetek programjainak, tevékenységeinek, folyamataiknak és rendszereiknek objektív vizsgálatát jelenti, amelynek során az ellenőrök meghatározott teljesítmény-kategóriák és mutatók alapján értékelik a szervezet forrásfelhasználását és működését. 

Az aktualizált módszertanok jelentősége 

A módszertani útmutatók frissítése fontos lépés a belső ellenőrzési funkció hatékonyságának és eredményességének növelése érdekében. Az aktualizálási folyamatban a BEMSZ Közszféra Állandó Bizottság tagjai is részt vettek, hozzájárulva ezzel a szakmai színvonal és a gyakorlati alkalmazhatóság magas szintjének biztosításához. 

A módszertani dokumentumok elérhetősége és a belső ellenőrzési funkció fejlesztése iránti elkötelezettség tovább erősíti a költségvetési szervek működésének átláthatóságát, hatékonyságát és eredményességét. 

Polgár Péter 

elnök 

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete - Közszféra Állandó Bizottsága 

Közelgő események

2024 szept. 17.
16:20 - 18:00
CIA Klub Etikai dilemmák a gyakorlatban
2024 szept. 17.
17:00
Compliance szekció eseménye
2024 szept. 18.
14:00 - 16:00
EY-ACFE-BEMSZ rendezvény
2024 szept. 24.
16:30 - 18:00
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 szept. 26.
09:00
ECIIA Nemzetközi Konferencia - Budapest
2024 okt. 01.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Közigazgatás, köztulajdonú gazdasági társaságok
2024 okt. 10.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 okt. 17.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggelten

Partnereink