Vendégoldal

Erica Williams-et második ciklusára nevezték ki a PCAOB élére 

A SEC a második ötéves időszakára nevezte ki Erica Williamst az állami társaságok számviteli felügyeleti bizottságának (PCAOB) elnökévé. Williams első mandátuma 2022 januárjában kezdődött a könyvvizsgálati szabályozó testület átfogó felülvizsgálatának részeként, és hivatali idejét szigorúbb végrehajtási megközelítés és ambiciózus menetrend jellemezte az átláthatóság fokozása és az elavult szabványok frissítése érdekében. 

Williams második ciklusa 2024. október 25-én kezdődik és 2029. október 24-én ér véget.  

A választás körülményeiről és okairól többet megtudhat a linket használva. 


A frontvonalban: Belső ellenőrzés és emberi jogok 

A nagy szervezetek hatalmasabbak lehetnek sok országnál – írja Miliam Abduraimi. Az emberi jogi kockázatok értékelésére szolgáló keret nélkül a szervezetek hozzájárulhatnak a munkavállalókat, a közösség tagjait és másokat érő károkhoz. 

A szervezetek folyamatosan tiszteletben kötelesek tartani a befolyási körükön belüli emberi jogokat, és gondoskodni arról, hogy üzleti tevékenységük ne sértse azokat, azáltal, hogy védik, tiszteletben tartják, orvosolják a problémákat, és beszámolnak az emberi jogi kérdésekről. 

De hogy mit jelent ez a gyakorlatban figyelmébe ajánljuk az alábbi linken található cikket. 


ESG-irányítás: hat módja annak, hogy a testületek vezessék a fenntarthatósági átmenetet

A fenntarthatóság új értékteremtési lehetőségeket kínál a vállalkozások számára. A vállalatok igazgatótanácsai döntő szerepet játszanak ennek az átmenetnek az irányításában szervezeteikben.  

Az Accountancy Europe, a Chapter Zero Brussels, az ECIIA és az ecoDa együttműködésében jelent meg a címben nevesített dokumentum, amely tanácsokkal és példákkal segíti az igazgatósági tagokat a hatékony ESG-irányításban a szervezetükön belül. A tanulmány igazgatótanácsok tagjaival és fenntarthatósági szakértőkkel készített interjúkon alapul, ahol az interjúalanyok megosztották egymással a sikertörténeteket, a kihívásokat és a tanulságokat.  

A cikket minden kedves tagtárs megtekintheti a linken


Globális technológiai auditálási útmutató (GTAG): Hálózati és kommunikációs menedzsment auditálása 

Ahhoz, hogy a belső ellenőrzési funkció értékes biztosítási és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtson, az auditoroknak ésszerű ismeretekkel kell rendelkezniük a szervezet kommunikációs szükségleteinek kielégítése szempontjából releváns kontrollokról. 

A most kiadott GTAG a „Hálózat” műszaki tartományra vonatkozó kockázatokat és ellenőrzéseket tartalmazza, amelyet a GTAG „IT Essentials for Internal Auditors”-ban vezettek be a szakemberek. Az itt prezentált dokumentum már az átdolgozott, még inkább felhasználóbarát kiadását jelenti az eredeti segédletnek, ezért ajánljuk minden kedves tagtársunk figyelmébe. 

Az eszközt minden BEMSZ tag, aki egyben ’TheIIA’ tag is, elérheti az alábbi linken. 


Chief Audit Executive-ok Domain III eszközrendszere 

A Globális Belső Ellenőrzési Standardokban a III. terület: „A belső ellenőrzési funkció irányítása” megköveteli, hogy az ellenőrzési vezető, az igazgatóság és a felső vezetés megbeszélést folytasson nemcsak a CAE felelősségéről, hanem az igazgatóság és a felső vezetés támogatásának feltételeiről is. A „Chief Audit Executive Guide to Domain III” és a kísérő előadások (amelyek online megtalálhatóak a lenti linket követve) a CAE-k számára betekintést nyújtanak a kritikus párbeszéd lefolytatásába, elmagyarázzák a III. tartomány „alapvető feltételeit” az igazgatóságnak és a felső vezetésnek, valamint a Globális belső ellenőrzési standardok elveinek és követelményeinek elérését. 

Az alábbi összefoglaló nyilvánosan letölthető a TheIIA honlapján az alábbi linken. 


Mi kell az auditorok hitelességének növeléséhez 

A kommunikációs eszközökön keresztüli proaktív kapcsolatok, valamint a személyes interakciók nagymértékben hozzájárulhatnak a belső ellenőrök számára a hitelesség növeléséhez és a jobb ellenőrzésekhez – írja Chris Sudlow, az AuditBoard munkatársa. Sudlow további négy lépést vázol fel, beleértve az átláthatóságot az üzletvitel során, valamint a „releváns, jól tájékozott kérdések feltevését” annak bizonyítására, hogy az érdekelt felek „szükségleteire, céljaira és kockázataira összpontosítanak”.

A cikket bárki eléri az alábbi linken. 


Az európai CAE-k 58%-a úgy látja, hogy a mesterséges intelligencia növeli a csalás kockázatát

A Chartered Institute of Internal Auditors felmérése 20 európai ország 985 fő belső ellenőrével azt találta, hogy a válaszadók 58%-a szerint a mesterséges intelligencia növeli a csalások és a digitális zavarok kockázatát. A kutatás kimutatta, hogy a vezető belső ellenőrök figyelnek a fenyegetésekre, és ez némi bizonyosságot nyújt azoknak a szervezeteknek, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatkezelésre, a kockázatcsökkentésre, és megfelelő erőforrásokkal rendelkező belső ellenőrzési funkcióval rendelkeznek. 

A további részleteket tartalmazó cikket a tagtársak elérhetik az alábbi linken. 


 

 

Közelgő események

2024 szept. 17.
16:20 - 18:00
CIA Klub Etikai dilemmák a gyakorlatban
2024 szept. 17.
17:00
Compliance szekció eseménye
2024 szept. 18.
14:00 - 16:00
EY-ACFE-BEMSZ rendezvény
2024 szept. 24.
16:30 - 18:00
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 szept. 26.
09:00
ECIIA Nemzetközi Konferencia - Budapest
2024 okt. 01.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Közigazgatás, köztulajdonú gazdasági társaságok
2024 okt. 10.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 okt. 17.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggelten

Partnereink