Felhívás a Gtbkr. hatálya alá tartozó társaságok belső ellenőrei számára

Kedves Kollégák!

A BEMSZ folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy az országban működő belső ellenőrök számára mindig naprakész és jól hasznosítható többletszolgáltatásokat nyújtson. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a BEMSZ egy-egy specializált alszekciója találkozásra és tapasztalatmegosztásra alkalmas fórumként szolgálja a belső ellenőri szakma fejlődését, presztízsének növekedését. 

 

 

Hitem, hogy a presztízs növelése elsősorban magas hozzáadott értéket nyújtó jelentéseken keresztül érhető el.

 

Ez a munka az elmúlt években újfajta kihívásokkal találta szembe magát. A köztulajdonban működő társaságok esetében ennek része az üzleti igények kiszélesedése mellett a megváltozott szabályozói környezet is. 

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet (Gtbkr.) olyan elvárásokat támaszt ezen társaságok belső ellenőrei számára, amelyek teljesítése nem mindig egyszerű vagy magától értetődő. A rendelet hatálybalépésével több mint 60 társaság számára lett kötelező a belső kontrollrendszer, ezen belül belső ellenőrzés működtetése. Tehát már elég sokan vagyunk, akik ebben a cipőben járunk. Javaslom ezért, hogy könnyítsük meg egymás dolgát, tegyük össze amink van! Az érintett belső ellenőr kollégákat összefogó alszekcióval egy olyan bensőséges közeget szeretnék létrehozni, ahol számos szál összeköt bennünket: a hasonló fejfájások, az azonos teendők, az ismerős sztorik.

A tapasztalatok megosztása mellett első feladatunknak a Gtbkr. küszöbön álló módosítása kapcsán az ezzel kapcsolatos gondolataink szisztematikus egyesítését, javaslattá formálását látom, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a belső kontrollrendszer működtetésére kötelezett társaságok számára észszerűbb, az üzleti működést támogató szabályozói környezet jöhessen létre.

A kollégáimnak rendszerint azt szoktam mondani, hogy aki belső ellenőrnek áll, annak nem tudok egyebet ígérni, mint vért, verítéket és könnyeket. Ez egy nehéz munka, bírni kell a gyűrődést, és inkább hosszú távon hálás. Úgy értem: ki kell várni, és sokat kell letenni az asztalra addig, amíg beérnek az első sikerek. Az ehhez vezető utat szeretném megkönnyíteni sokaknak a kezdeményezésünkkel; azoknak pedig, akik már lubickolnak benne, hozok egy üveg pezsgőt, beszélgessünk!

Hamarosan küldök meghívót az első találkozáshoz, várunk Benneteket szeretettel.

Dr. MALATINSZKY Janka

igazgató MVM

Közelgő események

2024 febr. 29.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Közigazgatás
2024 febr. 29.
15:30
CAE Klub
2024 márc. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 márc. 19.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Pénzügyi intézmények
2024 márc. 19.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Pénzügyi intézmények, biztosítól

Partnereink