Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!

 

December 8-án tartottuk Egyesületünk első online konferenciáját, örömmel jelenthetem, hogy remekül sikerült (sőt, volt olyan része, ahol párhuzamosan két szekció is zajlott). Ahogy a konferencia bevezetőjében mondtam, ilyenkor decemberben az ember hajlamos évértékelésre, azonban most annyira sok bizonytalanság van körülöttünk, hogy korainak érzem ténylegesen értékelni az évet, a járványhelyzetet, annak következményeit. Valódi értékelést majd a járvány megfékezését, lecsengését követően lehet majd tenni, a gazdaságra gyakorolt hatásai tekintetében pedig mérleg majd csak még később, egy-két negyedévvel ezután lesz vonható.

 

Lehet, hogy értékelni még korai, de azért pár gondolat kikívánkozik. Mindenekelőtt egy mai impulzust szeretnék elmesélni: a modern telefonok egyik nagyszerű (vagy idegesítő, a megfelelő aláhúzandó) funkciója, hogy a fényképek közül véletlenszerűen feldob egy „élményt”. Nekem a 2019-es tokiói IIA rendezvényről hozott ma elő egy képet, amin a helyiek többsége maszkokban mászkált az utcán. (Ezt egyébként ott és akkor a népbetegségnek számító allergia miatt tették, amint erről ezeken a hasábokon már beszámoltam. Én akkor hoztam haza egy nagy dobozzal a fillérekbe kerülő maszkokból, idén a járvány kitörésekor hónapokig ebből a készletből éltem.) Amit valójában ezzel kapcsolatban mondani akartam, hogy amint felpillantottam a telefonomból, körülöttem az utcán ugyanúgy csupa maszkos embert láttam. Nagyon szürreális élmény volt.

 

Évértékelés ide vagy oda, azt hiszem, hogy nemigen vitatható, hogy egy nagyon nehéz, rendhagyó év áll mögöttünk. Tagjaink közül sokan első kézből találkoztak a vírussal, mindannyiunknak felkészülési idő nélkül, nagyon gyorsan, alapjaiban változtak meg a hétköznapjai. Meg szeretném továbbá jegyezni, hogy évek óta beszélünk a szakmában a diszruptív folyamatokról, arról, hogy alapvetően változik meg a környezetünk, hogy mennyire fenntarthatóak vagy éppen fenntarthatatlanok a zajló folyamatok. Ehhez képest idén jött ez a járvány, és minderre rátett még egy lapáttal: a járvány paradox módon egyszerre lassított le és gyorsított fel folyamatokat az élet különböző területein. A teljesség igénye nélkül az előbbiek kapcsán gondoljunk az utazásokra, illetve egész szektorok (vendéglátás, idegenforgalom) tevékenységére, míg az utóbbiak kapcsán példaként a digitalizáció említhető. Ez utóbbi közvetlen hatással bír a szakmai tevékenységünkre is: jóllehet már sokan használtak videokonferenciás megoldásokat eddig is, sokunk (bevallom én is) inkább a személyes találkozókat preferálták. Ennek aztán hirtelen vége szakadt és kénytelenek voltunk megbarátkozni ezen megoldásokkal is – csak azért, hogy sokan rácsodálkozzunk, hogy mennyire flottul működnek ezek.

 

És ez még nem minden: 2020 korántsem csak a járványról szólt, noha ez sok mindenről elvonta a figyelmet. Vegyük észre, hogy a minket korábbi években foglalkoztató trendek nem szűntek meg: idén is egyre durvább időjárási anomáliákkal, politikai téren pedig sok extremitással találkozunk: Európában a Brexitet, Amerikában az elnökválasztási cirkuszban megmutatkozó végletekig megosztott társadalmat, gazdasági téren a jegybankok víg pénznyomtatását és – a járvány kapcsán – elszálló költségvetési hiányokat említhetném. Szakmánkra vonatkoztatva szintén nem csak a járványról érdemes beszélni, hiszen számos jogszabályi, ajánlási változás is történt idén. Előbbire példa az állami vállalatok belső ellenőrzési és belső kontroll rendszereire vonatkozó jogszabályi változások, utóbbira pedig az IIA 3 védelmi vonal-modelljének megújítása.

 

Minderre egyesületünk azt gondolom a lehetőségekhez mérten gyorsan és jól reagált. A járvány márciusi elterjedése után már áprilisban megtartottuk a BEMSZ első online BEMSZ Délutánját, majd minden hónapban volt ilyen rendezvényünk (olykor akár 3 is). Tartottunk workshopokat, meg volt az első online közgyűlésünk és most itt volt az első online konferencia is. Ez utóbbi kapcsán jelen hírlevelünkben Galambos Péter korábbi elnökünk írt egy összefoglalót.

 

Ezzel pedig el is érkeztünk megint a jelenhez (pontosabban a közelmúlthoz). Abban a reményben írom most ezeket a sorokat, hogy a nehezén már abban az értelemben túl vagyunk, hogy ennél rosszabb már nem (viszont jobb annál inkább) lesz jövőre. A magunk (az Egyesület) részéről azt ígérhetem, hogy továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2021-ben is sok újdonsággal, hasznos szakmai tartalmakkal, érdekes rendezvényekkel kedveskedjünk az egyesületi tagjaink, illetve tágabb értelemben a szakmában dolgozók számára.

 

A közelgő ünnepekre ezúton kívánok jó egészséget és harmóniát, ezen rendhagyó 2020. év végén megnyugvást, feltöltődést a következő évre.

 

Üdvözlettel,

 

Dr Gajdos Márton CIA, CISA, CFE

A  BEMSZ Elnöke

 

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink