Tudósítás a BEMSZ 2020. december 8.-i online szakkonferenciájáról

Túlélési iránymutatás belső ellenőröknek

Ellenőrzési segédlet a COVID idején

A BEMSZ 43. szakkonferenciáját a járványügyi helyzet miatt az online térben, a BlueJeans felületen tartottuk meg. A technika adta lehetőségeket kihasználva plenáris előadások után két szekciót is megnyitottunk.

 

A konferenciát a virtuális Nagyteremben dr. Gajdos Márton, a BEMSZ elnöke nyitotta meg. A köszöntő szavak után „Az új 3-as vonal modell és hatása a belső ellenőrzés fejlődésére” címmel tartotta meg az első előadást. Bemutatta, hogy a korábbi Három védelmi vonal modell továbbfejlesztése révén hogyan alakult ki a 6 alapelvre épülő új Hármas vonal modell. Az új modellt az IIA idén júliusban publikálta, és a BEMSZ a honlapján már szeptemberben közzétette annak magyar változatát.

A következő előadást az EY Magyarország ágazati igazgatója, Bindics Judit tartotta „COVID utáni trendek a belső ellenőrzésben” címmel. Megemlítette a belső ellenőrzési funkció és a szerepkör változásait, valamint ismertette a belső ellenőrzésben újonnan jelentkező trendeket, fókuszpontokat és a szükségszerű lépéseket.

Ezt követte Major Andrea (PwC) „Digitális eszközök a belső ellenőrzés támogatására” című prezentációja, melyben bemutatta a ByX – NAV adatok értékteremtő felhasználását a belső ellenőrzésben.

A kávészünet után „A gépeken innen és túl, avagy HR audit a belső ellenőrzés programjában” címmel Szabó István (KPMG) előadása következett. Első lépésként a digitalizáció hazai státuszát ismertette, nemzetközi összehasonlításban. A továbbiakban a 2021. évi top 10 kockázatról beszélt részletesen, kiemelve a humán és a fraud kockázatok felértékelődését és erősödését.

A délelőtti plenáris előadások sorát a Dr. Prezi képviseletében dr. Németh Zoltán zárta „Retorikai hullámlovaglás a digitális éter hullámain – digitális kommunikáció” címmel. Felhívta a figyelmet az élő és az online kommunikáció különbségeire és buktatóira, a prezentációs technikák professzionális alkalmazására a digitális térben. 

Az ebédszünet után Barta Gergő, a Deloitte munkatársa következett „Mesterséges Intelligencia használatának kockázatai és kezelésük” című előadásával. Ebben egyebek között felsorolta a mesterséges intelligencia szervezeti szintű kockázatait (reputációs, működési, technológiai, pénzügyi, megfelelősségi és stratégiai), valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fenntarthatósági kockázatokat.

A virtuális Nagyteremben az utolsó előadó Rónaszéki Péter volt, akinek a témája: „Cybersecurity kockázatok a COVID idején”. A WHO igazgatóját idézve felhívta a figyelmet, hogy a COVID nem egy gyakorlat, a legrosszabb eshetőségre is fel kell készülni. Sokan mondják azt is, hogy „már nem lesz olyan, mint azelőtt volt”, viszont a gyakorlat szerint „online is van élet”, de ott új cybersecurity kockázatok jelennek meg.

Délután további részében két szekcióban folytatódott az online konferencia.

Az I. szekcióteremben a mottó a 339/2019-es Kormányrendelet volt. Itt két előadás hangzott el. Az elsőnek Csákvári Péter „Integrált kockázatkezelés a gyakorlatban” címet adta, míg a második a „Megfelelési tevékenység a gyakorlatban” címet viselte, dr. Farkas Ádám (EZ) tolmácsolásában. Csákvári úr megemlítette, hogy a hagyományos (szabványos) kockázatmenedzsment folyamat beágyazása a köztulajdonú vállalatok működésébe nem triviális, és 9 pontba foglalt javaslatokat tett a sikeres fejlesztéshez. Farkas úr egy megfelelési keretrendszert mutatott be a jellemző kérdésekkel és problémákkal, majd a hatékony antikorrupciós compliance rendszerről beszélt.

A II. szekcióterem témája: „Belső ellenőrzés COVID környezetben”. Az előadó Gyepessy Ferenc, a BEMSZ elnökségi tagja, a Fővárosi Vízművek Vállalati Audit vezetője volt. A bevezető részben szólt az általa vezetett CIA-Klub működéséről, feldolgozott témáiról. A továbbiakban a belső ellenőrök várakozásairól beszélt a pandémia árnyékában, és arról, hogy mire számíthatnak a belső ellenőrzési vezetők a költségvetés, a kockázat értékelés, az ellenőrzési folyamatok és a humán képességek változásai tekintetében.

Az online konferencia a szekciók lezárultával délután 16 óra körül ért véget. A 72 regisztrált résztvevő mindegyikének lehetősége volt akár szóban, akár írásban kérdést feltenni az előadókhoz. Egyes visszajelzésekből kiderült, hogy nem mindenkinek sikerült csatlakozni a BlueJeans rendszerhez, mert a céges hálózatoknál a tűzfalak lezárták ennek lehetőségét. A jövőben erre fel kell hívni a jelentkezők figyelmét, és hogy lehetőleg az otthoni hálózatról csatlakozzanak az online rendezvényeinkhez.

 

Dr. Galambos Péter

a BEMSZ korábbi elnöke (2004-2010)

elnökségi tagja (2010-2018)

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink