Belső Ellenőrzési Európa Bajnokság: Kipróbáltuk !

Kedves Kollégák!

Amint arról már korábban írtunk, szeretnénk, ha a hazai szakma színe-java képviselhetné országunkat a 2021-ben megszervezésre kerülő Belső Ellenőrzési Európa Bajnokságon (BEEB-n). Ennek ellőfeltétele, hogy sikeresen lebonyolíthassuk azt a Nemzeti Bajnokságot (mivel ez lesz az első ilyen, hívjuk ezt nyugodtan NB1-nek), amelyen kiválasztásra kerülhetnek a Nemzeti 11 résztvevői.

Annak érdekében, hogy hitelesen buzdíthassak mindenkit a részvételre, beneveztem a szervezők által most november-decemberben megtartott „pilot” versenybe. Ahogy már korábban írtam, a játék a Mars benépesítéséről szól: minden versenyző önálló kolóniát épít (élelmiszertermelő egységeket, víz- és oxigéngenerátort, stb.) amelyeket azon pénzből tud kifizetni, amit a belső ellenőrzésre vonatkozó kérdések helyes megválaszolásáért (és hasonló kérdések írásáért) kap. A játék ennél egy kicsit (de szerencsére nem nagyon) bonyolultabb, a lényeg kb. 5 perc alatt megérthető. Egy hét egy „szezon” a játékban, egy szezon 10 körből áll, egy kör kb. 5 perc alatt lejátszható (esetleg gyorsabban is, ha valaki ügyesebb pl. nálam). Egy szezont az adott hét alatt bármikor és tetszőleges számú alkalomra bontva le lehet játszani, ebédszünetben, otthon, de ha a munkáltató engedi, akkor egy kávé alatt kikapcsolódásképpen is lehet pár percet ezzel tölteni.

Mit mondjak? A játék engem tényleg „beszippantott”. A helyesen megválaszolt kérdésekkel megkeresett pénzzel egyre lelkesebben vásároltam a különböző egységeket, majd fejlesztettem azokat a következő szintre. Ahogy egyre több ilyen egységünk van, egyre több telepest tudunk odavonzani és végül is ez a cél: az nyer, aki a legnagyobb létszámú kolóniát tudja létrehozni. A megválaszolandó kérdések engem a CIA vizsgára való felkészülésre emlékeztettek: van közöttük szakmailag egyértelmű, de van, amin már kicsit töprengeni kell.

És ha már itt tartunk: ez az ún. „Gamification” egy nagyon aktuális trend a dolgozói motiváció, képzés terén. A minap találkoztam egy cikkel az Internal Auditor Magazin hasábjain Dominik Foerschler és Rainer Lenz tollából, melynek címe: „The Internal Audit Game: Computer-based learning games are becoming an effective and interactive way to prepare auditors to perform winning audits” volt. Megpróbálom röviden összefoglalni a lényeget: Magát a trendet a „digitálisan szocializálódott” generációk munkaerőpiacon való megjelenése hívta életre (bár itt hozzátenném, hogy svájci kollégáink tapasztalata alapján az ilyen versenyekben korántsem csak a fiatalok vesznek részt, a legsikeresebb versenyzők között voltak komoly szakmai tapasztalattal bíró 50+-os belső ellenőr kollégák is!). Ez a formátum támogatja a döntéshozatali képességet és „interkonnektált” tudás (a játékosok közötti együttműködés) alkalmazását, stratégiák kipróbására, értékelésére ad lehetőséget. A „gamification” testre (az adott szervezetre) szabható megoldás, segítheti akár egy szakmai terület (itt a mi példánkban a belső ellenőrzésnek) belső tudásátadását, tudásmegosztását, támogathatja az ún. „lifelong learning”, azaz élethosszig való tanulás megvalósulását egy nem túl didaktikus, erőltetett, hanem inkább egy játékos módon.

Most, hogy már foglalkoztam ezzel a játékkal, megértettem a gamification vonzerejét: egy játékos környezetben motiválja a játékosokat arra, hogy sajátítsanak el egyes szakmai tartalmakat, a játéban hozzanak helyes döntéseket és így a játék élvezete mellett (mintegy másodlagosan, „tudat alatt”) lehetőségük van szakmai fejlődésre is. Ilyen értelemben a gamification (főleg, de nem kizárólagosan fiatalabb kollégák esetén) egy hasznos alternatívája lehet a – valljuk be, néha egysíkú, unalmas – e-learning rendszereknek.

Visszatérve a tervezett 2021-es BEEB-re és az NB1-re: nagyon remélem, hogy a januárban meghirdetésre kerülő kampányban sok cég belső ellenőrzési területe (és sok belső ellenőr) jelentkezik majd a részvételre. Minimum 5-6 db, egyenként 3 fős csapat kellene az NB1 sikeres lebonyolításához. Ahol egy szervezeten belül több kolléga érez ehhez kedvet, ott érdemes megfontolni több csapat kialakítását (pl 6 főnél már 2 db 3 fős csapat indulhat), így a cégnek kétszeres esélye van a legjobb csapat címére, illetve a két csapat között is lehet egy egészséges (belső) verseny.

 

Részletekkel jövő év elején, januárban fogunk jelentkezni!

 

Üdvözlettel,

 

Dr Gajdos Márton CIA, CISA, CFE

egy lelkes Marsi telepes

 

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink