Elnöki köszöntő

Legelőször is: boldog, szakmai és magánéleti sikerekben, valamint (és ez most talán mindennél fontosabb) jó egészségben gazdag új évet kívánok!

Remélem jól teltek az ünnepek. Persze – mint ahogy az elmúlt év jó része – ez a Karácsony is más volt, mint a korábbiak: a mi esetünkben például mindig fél füllel a híreket hallgatva teltek ezek a napok, szülőkkel, nagyszülőkkel „lopva”, szabadtéren találkozva, folyton aggódva azon, hogy szeretteink ne kapják el a vírust.

De nézzük a jó oldalát: a körülmények miatt ez a Karácsony sokunknak a szokásosnál is nyugalmasabb is volt, a kevesebb találkozó több időt is jelentett a szűkebb családdal. Remélhetőleg ez egyben azt is jelentette, hogy többet lehetett pihenni, kiheverni 2020-at és feltöltődni 2021-re.

Az új év új lehetőségeket is rejt. Világjárvány ide vagy oda, idén sem csak a korábbi év megismétlésére készülünk. Tavaly év végén már jeleztük és most lassan meg is valósul: 2021-ben lebonyolítjuk a belső ellenőrzés NB1-ét (első nemzeti bajnokságát), és a legjobb 11 egyéni játékost indítjuk a BEEB-n (azaz a Belső Ellenőrzési Európa Bajnokságon). A játék egy számítógépes platformon zajlik, a résztvevőktől heti pár órát igényel, mely időt lényegében saját belátásuk szerint oszthatják be. Bővebben a játékról a hírlevelünkben található cikkben olvashattok. Már több csapat is összeállt, várjuk további csapatok jelentkezését. A verseny tavasszal kerül majd lebonyolításra, a pontos részletekkel jövő hónapban jelentkezünk.

Szintén újdonság, hogy 2021-ben újraindul a BEMSZ Csalásmegelőzési szekciója, melyben egyesületünket régi-új partnere, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. támogatja. Az újra induló szekció beharangozóját és a szekció témájába vágó első szakmai cikket jelen hírlevelünkben olvashatjátok.

További új kezdeményezés a BEMSZ Technológiai Platformjának elindítása, ami a szakma technológiai megoldásait, az azokat nyújtó szolgáltatókat hivatott közelebb hozni tagjainkhoz. Erről majd a későbbiekben fogunk részletesebb információval szolgálni, csakúgy mint azokról a rendezvényekről, melyeket az év során társzervezeteinkkel, partnereinkkel, mindenek előtt a BEMAFOR-ral, az MKT Ellenőrzési Szakosztályával, a KPMG-vel, a PwC-vel és az ACFE-vel fogunk majd tartani. Idénre is tervezzük továbbá konferencia szervezését – a járványhelyzettől függően online vagy személyes formában.

Az új évben színes oktatási paletta is áll az érdeklődők rendelkezésére. Természetesen egyenlőre továbbra is csak on-line, de mindannyian reménykedünk abban, hogy már elérhető közelségben van az az időszak, amikor újra személyesen találkozhatunk az oktatásokon, rendezvényeken.

Most az év elején szeretném ismét jelezni, hogy tavaly sikerült közhasznú egyesületünket regisztráltatni az 1%-os adófelajánlások jogosultjai között. Mivel a járvány egyesületünk gazdálkodását is negatívan érintette, folyamatosan keressük a bevételi lehetőségeket, ezen a téren nagy segítség lenne mindenkitől, ha idén az adóbevallás során a BEMSZ-t jelölné meg az 1%-os felajánlás kedvezményezettjeként.

A tavalyi év végétől a BEMSZ Délutánokon való részvétel mindazok számára, akik nem tagjai egyesületünknek díj ellenében lehetséges, ugyanakkor ez további komoly érv a tagság mellett (és egyben jelentős kedvezmény tagjainknak): a korábbi évekhez képest változatlan - nyugodtan mondhatom, hogy más egyesületekkel összehasonlítva csekély összegű - tagdíj már pár ilyen, a tagok számára ingyenes Délutánon való részvétellel megtérül, és akkor még nem is említettem az oktatásokon, egyéb rendezvényeken érvényesíthető tagi kedvezményeket.

Idén is tervezünk pályázatot hirdetni tagjaink körében, elsősorban az oktatásokon, rendezvényeken való részvétel anyagi támogatásával. Folyamatosan vizsgáljuk új munkacsoportok meghirdetésének lehetőségét véleményezési feladatok ellátására, szakmai anyagok elkészítésére. Továbbra is tervezünk hasznos tartalmakat megjelentetni és tagjaink számára ingyenesen rendelkezésre bocsájtani, melyeket elsősorban a tavaly ősszel megújult honlapunk a regisztrált tagok számára fenntartott felületén keresztül lehet majd elérni. Hírlevelünk „Vendégoldalán” pedig a már megszokott módon szép számban találhattok a társszervezeteink által közzétett híreket, cikkeket.

Compliance szekciónk jelen lapszámunkban is új podcast-tal jelentkezik: ezúttal Bácsfalvi András Szekcióvezető beszélgetőpartnere Dr. Naszódi István, a Raiffeisen Bank Compliance igazgatója.

Hírlevelünkhöz szokás szerint jó böngészést, egyebekben pedig jó munkát, és lendületes évkezdést kívánok!

 

Tisztelettel,

 

Dr Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE

A BEMSZ Elnöke

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink