Stratégiai partnerség a EY és a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekciója között

A BEMSZ 2020. évi tisztújítása után az újonnan felállt Elnökség úgy döntött, hogy feléleszti a Visszaélésmegelőzési szekciót és a vezetésére felkért Mátyás Sándor, a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekciója nevében a 2021. évre stratégiai-szakmai partnerséget kötött az EY Magyarországgal, a BEMSZ Elnökségének támogató jóváhagyásával.

 

A partnerségről bővebben:

 

A BEMSZ 2020. évi tisztújítása után az újonnan felállt Elnökség úgy döntött, hogy feléleszti a Visszaélésmegelőzési szekciót és a vezetésére felkért Mátyás Sándor, a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekciója nevében a 2021. évre stratégiai-szakmai partnerséget kötött az EY Magyarországgal, a BEMSZ Elnökségének támogató jóváhagyásával.

Az együttműködés nem előzmény nélküli: a 2013-ban útjára indított korábbi hasonló kezdeményezés pozitív eredményeinek talaján indítjuk újra a BEMSZ tagságot támogató programot.

Az EY forensic és az EY kockázatkezelési területeinek bevonásának célja, hogy egy hiteles szakmai támogató közreműködésével úgy támogassuk a Magyarországon működő vállalkozások belső ellenőreit, amelynek révén a tagjaink könnyebben megbirkóznak majd az ilyen irányú feladataikkal.

Az EY támogatásának köszönhetően rendszeres szakmai szemináriumok, előadások és elemző cikkek lesznek elérhetőek tagjaink számára. Az ezeken a fórumokon megszerzett tudással hatékonyan támogathatják cégük vezetőségét a vállalati visszaélések megelőzésében, valamint azok felderítésében és kezelésében. Továbbá képesek lesznek beazonosítani a szervezetükre vonatkozó egyedi kockázatokat, szert tesznek arra tapasztalatra, amellyel ezeket a veszélyeket csökkenthetik.

A BEMSZ tapasztalata szerint a piaci verseny felgyorsulásával és az informatikai fejlődésével a vezetőségek és tulajdonosok egyre fontosabb tevékenységnek tartják a visszaélésekkel kapcsolatos kockázatok kezelését: megelőzését, kivizsgálását és a tanulságok leszűrését, azzal a szándékkal, hogy a tapasztalatokat és a megelőző kontrollokat beépítsék a jövőbeni vállalatirányítási- és működési modellbe.

Az IIA (The Institute of Internal Auditors), a belső ellenőrzési szakmai irányadó nemzetközi szervezete szerint a belső ellenőröknek megfelelő tudással szükséges rendelkezniük ahhoz, hogy értékeljék a visszaélések kockázatát és azt hogyan kezeli az adott vállalat.

Gyakori, különösen kisebb vállalatoknál, hogy elsősorban a visszaélések kockázatainak kezelésének értékelésére hivatott belső ellenőrökre hárul a konkrét visszaélések felderítése és vizsgálati felelőssége is, holott ezt a vonatkozó nemzetközi belső ellenőrzési irányelvek sokkal inkább erre szakmailag specializálódott külön szervezeti egységnél vagy külső szakértők által végezve látják megfelelőbbnek.

Ennek alapvető oka az, hogy a vállalatok jelentős részénél nincs dedikált személy vagy szervezeti egység a visszaélési kockázatok csökkentésének menedzselésére, a potenciális visszaélések kivizsgálására.

Ugyanakkor, egyrészt, tapasztalataink szerint sok esetben még a rutinos belső ellenőrök sincsenek megfelelő szaktudással és gyakorlattal felvértezve ezen feladatkörök professzionális ellátására. Másrészt, a vállalatirányítás támogatása elengedhetetlen a belső ellenőrök részéről, hogy az irányított szervezet ismert és jól menedzselt kockázatok mentén fejlődjön.

Így a BEMSZ azt tűzte ki célul, hogy jelen stratégiai együttműködés újbóli elindításával a különböző szektorokban tevékenykedő hazai vállalatok belső ellenőreit támogassa ez irányú szakmai fejlődésükben.

Az EY és a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekció most újraindított együttműködésének fontos eleme az egyes elméleti elemeken túlmenően a gyakorlatias jelleg erősítése is.

E stratégiai együttműködés keretében terveinkben szerepel többek közt, hogy stratégiai-szakmai partnerünk, az EY a BEMSZ tagok számára:

  • a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekció oktatási sorozatának keretében 3 darab, egyenként 1,5-2 órás időtartamú online szemináriumot tart,
  • az általában havi rendszereséggel megrendezésre kerülő ún. „BEMSZ délután” rendezvényein a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekció előadássorozatának keretében 2 előadást tart, továbbá
  • a BEMSZ havonta megjelenő hírlevelébe a Visszaélésmegelőzési szekció alatt egy-egy szakmai cikkel szolgál.

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink