Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák, 

Régen a hullámokról mindig csak pozitív képek ugrottak be (tenger, pálmafák, hullámlovasok), azonban az elmúlt egy évben sajnos inkább a járvány újabb hullámaitól tartottunk, melyek közül ez utóbbi volt a legszörnyűbb. Ideje hát, hogy újra kellemesebb dolgokkal társítsuk ezt a fogalmat, hiszen minden jel arra mutat, hogy ezen a hullámon is túl vagyunk és lassan, de biztosan normalizálódik az élet. A „normális” működés jegyében a sok éven át szokott időben, májusban megtartottuk éves rendes közgyűlésünket (emlékezzünk rá, hogy tavaly ez nyár derekára csúszott) és szintén hagyományos módon ezt egy konferenciánk előzte meg.

Más tekintetben azonban nem volt hagyományos a közgyűlés, hiszen ezúttal is online tartottuk azt meg. További „újdonság” volt, hogy egybekötöttük azt az idén első ízben megszervezésre kerülő Belső Ellenőrzési Európa bajnokság (BEEB) hazai selejtező bajnokságának eredményhirdetésével. Mivel erről (és az ezeket megelőző konferenciáról) külön is találhattok mostani hírlevelünk hasábjain beszámolókat, erre most itt nem térek ki, cserében röviden ismertetem a közgyűlés eseményeit.

A 2020-as év történéseit nehéz röviden és velősen összefoglalni, még akkor is, ha csak az egyesületi tevékenységünk vetületeire szorítkozunk is. Nyilván az egész évet annak kontextusában kell értékelni, hogy milyen gyorsan és mennyire gyökeresen felfordult körülöttünk a világ, mennyire megváltoztak a napi munka jellege, ritmusa, körülményei (gondoljunk csak a digitálisan tanuló gyerekekkel megfűszerezett otthoni munkavégzésre). Ez az év számos kihívás elé állította a BEMSZ-et, az egyesületi lét teljesen új (online) élményét kellett megszoknunk.

A kiindulási helyzet, azaz működési környezetünk és működésünk jellege tehát alapvetően negatív volt, hiszen tavaly márciusban egyik napról a másikra ellehetetlenült a korábban megszokott oktatási, rendezvényszervezési rendszerünk. Ez egyben előrevetítette, hogy az év gazdálkodási szempontból sem fog jól alakulni, és valóban, az előző évhez képest vissza is estek bevételeink. Ahogy mondani szokták: innen szép nyerni. És azt gondolom, hogy ez az adott körülmények között ez sikerült is:

  • A márciusi veszélyhelyzet kihirdetését és a korábbi programok „lefagyását” követően egy hónap múlva, áprilisban már megtartottuk az első online BEMSZ Délutánt, májustól pedig igazán felpörögtek az események: az ingyenes rendezvények mellett újra indultak az oktatások, nemzetközi workshopot szerveztünk, hogy aztán nyáron megtartsuk első online közgyűlésünket, ősszel pedig első online konferenciánkat. Mára oda jutottunk, hogy több rendezvényünk van, mint a járvány előtt volt.
  • Taglétszámunk örvendetes módon nemhogy csökkent volna a válság alatt, de közel 10%-kal még nőtt is 2020 folyamán: az év eleji 380-ról az év végére 413-ra nőtt, év közben léptük át a 400 fős „álomhatárt”! Itt jegyzem meg, hogy noha 2021 első fele is a járvány jegyében telt ez a növekedés nemcsak, hogy nem állt le, de még fel is gyorsult, jelenleg létszámunk már 470 felett jár!
  • Az oktatásból származó bevételeink jelentős visszaesését kompenzálta részben az enyhén magasabb tagdíj-bevétel, másfelől a költségek jelentős csökkenése, így sikerült az évet nyereséggel zárni, amely ha nem is érte el a 2019-es 2,087 MFt-ot, de így is 1,394 MFt-ot tett ki.
  • A fentiek mellett azt is sikerként könyvelhetjük el, hogy nem csupán megtartottunk minden korábbi „vívmányunkat” (egyre bővülő tartalmú havi gyakoriságú hírlevelek, változatos „klub-élet”, a CIA, CAE és CCO klubokban), de több új kezdeményezés is elindult: tavaly született döntés csatlakozásunkról a BEEB-hez, megteremtettük az 1%-os adófelajánlás fogadásának lehetőségét és így tovább. Szervezeti síkon még kiemelendő, hogy tavalyi közgyűlésünkön megválasztásra került az új elnökség, amely most először lett 9 tagú, illetve újraindítottuk a Csalásmegelőzési Szekciót, melyben rég-új partnerünk az E&Y, akivel stratégiai partneri megállapodás kötöttünk.

A fentieket érdemes annak fényében is értékelni, hogy egy tavaly év végi felmérés szerint számos más IIA tagszervezet komoly anyagi problémákba került és sokuk nem tudta „megugrani” az online működésre való áttérést.

A közgyűlés elfogadta az elnökség beszámolóját a 2020-as tevékenységről és gazdálkodásról valamint elfogadta a 2021-re megfogalmazott terveket is. Ennek szellemében folytatjuk idén tovább a munkánkat és bízunk benne, hogy a járvány után várt fellendüléshez hasonlóan, az Egyesület is kiemelkedő évet tud majd idén zárni.

Hírlevelünkben a fentiek mellett még számos más érdekességet, hírt, szakmai cikket, podcast-ot találhattok, melyekhez jó olvasást, egyebekben pedig jó munkát és jó egészséget kívánok!

 

Tisztelettel,

Dr Gajdos Márton CIA, CISA, CFE 

A BEMSZ Elnöke

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink