BEMSZ-KPMG CAE Klub beszámoló

A belső ellenőrzési vezetőket tömörítő BEMSZ-KPMG CAE Klub májusi alkalma a technológia témáját járta körbe.

Egyrészről azt, milyen audit management rendszerek és egyéb alkalmazások tudják segíteni a belső ellenőrzés munkáját, másrészt pedig az auditált szervezet informatikai környezetében milyen IT-kockázatok erősödtek meg az utóbbi hónapokban és ezekre milyen belső kontrollok és IT-audit megoldások alkalmazhatóak.

A program felvezetéseként Smohay Ferenc a BEMSZ Technológiai Platform vezetője, az ABT partnere mutatta be a kapcsolódó BEMSZ felmérés eredményeit. A több mint 100 kitöltő belső ellenőrzési szakember válasza alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a belső ellenőrzés technikai ellátottsága alacsonynak tekinthető, a pénzintézeti, a telekommunikációs és a professzionális szolgáltatási szektorban a legelterjedtebb az audit menedzsment eszközök alkalmazása. Jellemzően ezeket a vizsgálatok tervezésére, lebonyolítására, az észrevételek nyomon követésére, jelentéskészítésre és az éves terv nyomon követésére használják. A saját fejlesztésű eszközök és a Teammate a legelterjedtebbek ezen a területen. Ezen kívül alkalmaznak kisebb támogató szoftvereket (pl.: IDEA, ACL és saját fejlesztésű megoldások) adatelemzésre, tesztelésre, interjúk dokumentálására.

Ezt követően Szabó István a BEMSZ-CAE Klub vezetője és a KPMG szenior menedzsere mutatott be 3 nemzetközileg széles körben alkalmazott audit támogató rendszert (TeamMate+, AuditBond, AutoAudit).

Uri-Szabó Károly, a KPMG IT audit menedzsere bemutatta a legfontosabb aktuális IT kockázatokat és a kapcsolódó IT audit aktivitásokat (pl.: cyber security, third party risk, contract compliance, intelligent automation integrity, privacy, data management & governance, IAM implementation readiness assessment, SOD, disaster recovery).

Nyári Dániel, a KPMG adatelemzési szakértője bemutatta a dokumentumfeldolgozásban és az adatelemzésben rejlő lehetőségeket. Néhány konkrét példán keresztül érzékeltette, hogy pl.: a kiugró értékek milyen módon tudják a belső ellenőrzés figyelmét ráirányítani olyan tranzakciókra, amelyeket érdemes alaposabban is megvizsgálni, így a belső ellenőrzés munkája hatékonyabb és nem-megfelelőségi találati aránya magasabb lehet.

Az előadások sorozatát pedig Verasztó Bence, a KPMG menedzsere zárta, aki a SmartXtractorban rejlő lehetőségeket ismertette belső ellenőrzési szempontból is. Ennek az alkalmazásnak a segítségével az adóhatóság rendszerében meglévő szállítói és vevői számláinkra vonatkozóan lehet adatokat elemezve a téves utalásokat, számlajelentési kötelezettség elmulasztásából származó bírságot, fizetőképességi és likviditási kockázatokat csökkenteni.

Folytatásként a résztvevők szavazatai alapján a június 10-i BEMSZ Délutánon a TeamMate+ megoldást, valamint a KPMG Sofy alkalmazását ismerhetik meg részletesebben a belső ellenőrzési szakemberek.

További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink