Végre itthon is elérhető audit témában gamified training azaz játszva tanulás!

Egyre többet olvashatunk különböző szakmai (köztük belső ellenőrzési) fórumokon arról, hogy a munkaerő-piacon megjelenő új és újabb generációk milyen speciális igényeket hoznak magukkal és miként alakítják át a megszokott folyamatokat – legyen szó akár munkavégzésről, akár (mint esetünkben) tréningekről. Ezek a változások (mint az újítások általában) persze nem csak őket érintik, hanem rajtuk keresztül tovább gyűrűznek más, az adott szakmákban már korábban dolgozó generációkra is.

Az IIA Global vezetése is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, illetve a változás iránti igényt és a maga számára is stratégiai célként jelölte meg ennek a tréning formának a támogatását. Ennek jegyében a jövőben nem marad regionális kezdeményezés az idén lebonyolított első Belső Ellenőrzési Európabajnokság, hanem a szervező céggel az Audit Research Centerrel (ARC) együttműködve valódi globális rendezvénnyé, egy nemzetközi olimpiává válik majd. A tervek szerint – hasonlóan a valódi Olimpiához, ahol különböző versenyszámok vannak, itt is – több „diszciplinában” (pl audit módszertan, adatelemzés, stb) mérkőznek majd meg a részt vevők. A pontos részletek még nem ismertek, amint publikálásra kerülnek, mi is hírt fogunk adni ezekről, de már most idekívánkozik, hogy mivel okkal lehetünk büszkék az első ilyen nemzetközi megmérettetésen a Magyar Csapat által elért bronzéremre, remélem hogy a jövőben is részt fog venni hazánk az ilyen eseményeken. Mi a BEMSZ elnökségében minden esetre nyitva kívántuk hagyni ezt a lehetőséget és ennek érdekében megállapodást kötöttünk az ARC-rel a 2022-es együttműködés vonatkozásában.

Ez az együttműködés azonban elsősorban nem a Belső Ellenőrzési Olimpián való részvételről szól, hanem sokkal inkább arról, hogy minél szélesebb körben váljanak elérhetővé a gamifikációs tartalmak. Az IIA Global-lal, valamint az érdeklődő nemzeti tagszervezetekkel megállapodó ARC ezen partnereink keresztül kedvezményes hozzáférést biztosít a már meglevő képzési tartalmaihoz, továbbá további, belső ellenőrzés-specifikus tartalmak előállítását és nyújtását is kínálja. A jelenlegi képzési tartalom 30-nál is több képzést ölel fel, melyek ugyan eredetileg nem kifejezetten belső ellenőröknek készültek, azonban szinte mindegyiknek van közvetlen relevanciája számunkra is. A teljesség igénye nélkül, van közöttük szakmai tartalmakra vonatkozó képzés (pl pénzmosás elleni feladatok, kiberbiztonság) és számos „soft skill” fejlesztését célzó anyag (tárgyalástechnika, időmenedzsment).

A 2022 tavaszáig elkészítendő belső ellenőrzési tartalmak között adatelemzési, audit-tervezési és egyéb tervek is szerepelnek. Mivel eleddig csak meghatározott (nagy) nyelveken voltak elérhetőek ezek a tartalmak, az is fontos, hogy amennyiben erre komoly igény mutatkozik, a BEMSZ bevonásával megkísérelhetjük az újonnan készítendő belső ellenőrzési tartalmakat magyar nyelven is hozzáférhetővé tenni (amennyiben erre komoly igény fog mutatkozni).

A gamifikáció előnyei között említik a munkavállalók szempontjából a színesebb képzési lehetőségek megteremtését, a tanulás szórakoztatóvá tételét, munkaadói szempontból pedig a motiváció, a dolgozói elégedettség növelését, végső soron munkatárs-megtartás támogatását szokás kiemelni.

A most megkötött megállapodás keretében komoly kedvezményekkel vehetőek igénybe ez a szolgáltatás. Noha alapesetben egy db ilyen tartalom ára 200-300 EUR körül van, az ARC-rel szerződő tagszervezetek olyan éves „bérletet” tudnak tagjaiknak biztosítani, amely valamennyi (30+) oktatási anyagot elérhetővé teszi egy egyszeri 396 EUR-s áron az egész év során. Sőt, különböző akciókkal ebből is további kedvezmények kaphatóak, pl a most futó „Black Friday” lehetőség keretében idén december 6-ig történő megrendelés esetén további 30% kedvezménnyel, 277 EUR-ért vehető igénybe ez a csomag 2022-ben. Részletek: https://arc-institute.com/blackfriday2021hungary

Amennyiben valaki nem kívánja az egész csomagot igénybe venni, úgy az együttműködési megállapodás alapján lehetőség lesz 1-1 képzést is kipróbálni szintén a „normál” árnál alacsonyabb áron, ennek részletei még kidolgozás alatt vannak.

Nem tudhatjuk persze bizonyosan, hogy ez az új képzési forma mennyire fog elterjedni, mennyire lesz népszerű. (Anno a Walk-man megteremtésekor sem egy már létező piacra lépett be a Sony, hanem új piacot hozott ezzel létre, nem is beszélve az iPhone-ról, amelyhez szükség volt Steve Jobs vizionárius hozzáállására.)

Az azonban biztos, hogy az innovációt fontosnak tartó szervezetként az elejétől fogva szeretnénk részt venni ezekben az újításokban és biztosítani a lehetőséget tagjaink számára, hogy kipróbálhassák ezeket a kezdeményezéseket. A későbbiekben még fogunk további híreket közölni ezzel a szolgáltatással kapcsolatban, reméljük lesznek, akik hasznosnak találják majd.

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink