Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák,

újra eltelt egy év és megint sokszínű, izgalmas, eseményekkel teli 12 hónapot tudhatunk magunk mögött. Az „izgalmas” szót itt elsősorban pozitív értelemben gondoltam, bár nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a 2020-hoz képest talán már reményekkel telve, felszabadulással megélt nyári hónapok után megint sajnos visszarendeződés tapasztalható járványfronton. Jelen sorok írásakor is javában benne vagyunk a pandémia 4. hullámában és jóllehet talán már túl vagyunk ennek csúcsán, egyesek már a következő 5. hullám közeledtéről beszélnek. Sajnos ez nagyban kihatott Egyesületünk idei tevékenységére is, hiszen a várva várt személyes kontaktok, „élőben” megtartott rendezvények helyett a 2020 óta új „normális” helyzet, azaz az on-line lét jellemezte azt. Ha valamit lehet kívánni az új esztendőre, akkor biztos, hogy (a világbéke és klímahelyzet javulása mellett) a járvány végérvényes megoldása biztos dobogós helyet érdemel.

Ugyanakkor ünnepi köszöntőmben ennek az évnek nem a negatívumait, hanem a pozitívumait szeretném a középpontba helyezni. Ahogy írtam, „izgalmas” év volt 2021, amely számos „leg”-et is tartalmazott, melyre – úgy gondolom – méltán lehetünk büszkék. Az egyik ilyen, hogy először lépte át a tagságunk száma a félezret, jelen állás szerint a BEMSZ 515 taggal büszkélkedhet, ami egy szép növekmény éven belül is. Örvendetesen bővülő tagjaink számára egyre több programot tudunk kínálni: a másik ilyen „leg”, hogy eddig idén volt a legtöbb, tagjaink számára ingyenes BEMSZ Délután. Én 19-et számoltam össze, azaz immár „átlagban” több mint havi 1,5 ilyen rendezvényünk volt, ha leszámítom az uborkaszezonnak tekinthető nyári hónapokat, akkor már átlag havi 2-ről beszélhetünk. És nem csak sok, de nagyon sokszínű is volt ez a rendezvénysorozat, gyakorlatilag mindegyik szekció kitett magáért, és biztos vagyok benne, hogy minden tagunk találhatott magának érdekes témát, ami felkeltette a kíváncsiságát.

Ha már legekről beszélünk, meg kell említeni, hogy globális intézményünk, melynek a BEMSZ maga is tagja, az 1941-ben alapított IIA idén lett 80 éves! Mára elmondhatja magáról, hogy 125 országban van jelen és szintén rekordszámú, 215.000-nél is több taggal bíró, valódi globális szervezetté vált, melynek vezetőségében komoly változások voltak és amely a jövő év elejére tervezett komoly rebranding előtt áll.

Visszatérve szűkebb házunk tájára: konferenciák terén is hoztuk az eddigi „formánkat”, hiszen volt hazai (magyar nyelvű) és nemzetközi (angol nyelvű) konferenciánk is tavasszal és ősszel, melyen neves - nyugodtan mondhatom, hogy nemzetközi hírű - előadók vettek részt. Nemzetközi tevékenységünkhöz sorolható még az első ízben megrendezett Belső Ellenőrzési Nemzeti, majd az azt követő Európabajnokság, ahol – számos európai résztvevő ország között – a bronzérmet érő harmadik helyet sikerült a Magyar Válogatottnak elérni. Ha ugyanezt fociban is tudnánk hozni, akkor szerintem tomboló utcabál lett volna Budapesten, így mi csak szerényen, magunk között ünnepeltünk.

Természetesen a megszokott egyéb aktivitások sem maradtak el: volt több CAE (belső ellenőrzési vezetői), CCO (compliance vezetői) és CIA Klub rendezvényünk, kivétel nélkül színvonalas, érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel. Egy szintén nagyon színes oktatási program keretében 25 szemináriumon összesen 743 résztvevővel szintén kivételesen sokrétű – és remélem a résztvevőknek hasznos – képzés került megtartásra jobbnál jobb előadókkal.

Mindezek mellett – immár szokásos módon – idén is minden hónapban jelentkezett hírlevelünk továbbra is egyre bővülő tartalommal. Egyik személyes kedvencem a „Kultúrsarok”, ahol belső ellenőrzéshez (is) köthető irodalmi vagy mozi élményekről lehet beszámolni. (Ez biztos azért is áll közel hozzám, mert még évekkel ezelőtt kollégáimmal – minden bizonnyal a szakma iránti olthatatlan szeretetünktől vezérelve - egyszer magunk is előadtuk Gogol Revizor című művét. 😊) Ezúton kérek is mindenkit, hogy ha lát ilyen témában olyan alkotást, ami megosztásra érdemes, akkor azt jelezze felénk, hogy helyet adhassunk neki a hírlevél hasábjain.

Ha már hírlevél, akkor itt hívom fel a figyelmet mostani, ünnepi számunk tartalmára. Kérem böngésszétek át a hírlevél cikkjeinek kedvcsinálóit, érdekes szakmai cikkek, híradások mellett ünnepi podcastot is találhattok benne.

Soraimat azzal zárom, hogy reményeink a jövő évben is ugyanolyan sok szolgáltatással, rendezvénnyel, érdekességgel tudunk még tovább bővülő tagságunk számára szolgálni. Mindenesetre a jövő év különlegességét vetíti elő az a tény, hogy Egyesületünk jövőre lesz 30 éves, szeretnénk majd ezt méltóképpen megünnepelni – reméljük immár a személyes találkozás lehetőségével is.

Most azonban legelőször is szeretnék magam és Elnökségi tagtársaim nevében minden kedves tagunknak és partnerünknek nagyon boldog, áldott és szeretteinkkel töltött Karácsonyt kívánni! Ezen túlmenően pedig a közelgő 2022-re sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok e sorok olvasóinak!

 

Tisztelettel,

Dr. Gajdos Márton CIA, CISA, CFE

A BEMSZ Elnöke

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink