30 éves a BEMSZ

Dr. Galambos Péter, a BEMSZ korábbi elnöke összefoglalja a BEMSZ három évtizedes történetét. Hogy lehet 2022-ben 30 éves a BEMSZ ha 2015-ben ünnepeltük a 20 éves születésnapját? Kiderül a cikkből!

A kilencvenes évek közepén számos gyökeres pénzügyi, gazdasági, politikai változás történt a közép- és kelet-európai országokban. Ennek során az ellenőrzés szerepe átértékelődött, még jelentősebbé vált, szervezettséget és egységességet igényelt. Így alakult meg Kovács András úr vezetésével 1995-ben – az amerikai székhelyű nemzetközi belső ellenőrzési szakmai szervezet, az IIA magyarországi tagszerveként – a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete (BEMSZ). Fő céljaként a hazai belső ellenőrök összefogását, támogatását, a szakma elismertségének elősegítését határozta meg.

A BEMSZ első jelentősebb rendezvénye 1997. augusztusában egy Közép-Európai Nemzetközi Belső Ellenőrzési Konferencia volt. Ezen a több száz résztvevő 25 hazai és külföldi szaktekintély előadását hallgathatta meg. A színvonalat olyan személyiségek fémjelezték, mint William Bishop, az IIA akkori elnöke és Giovanni Grossi, aki akkor az IIA európai szervezetének a vezetője volt.

Az indulást követő években a különböző szakterületeken dolgozó kollégáink részére minden évben kínáltunk szakkonferenciákat, szemináriumokat. Különösen sikeres volt a treasury ellenőrzések bemutatása több alkalommal a pénzügyi szektor számára, és évente voltak nagy érdeklődéssel kísért előadások a pénzmosás ellenőrzésének témakörében.

Az önkormányzatok belső ellenőrei részére szervezett szemináriumokon felvetődött az igény a BEMSZ nagyobb szerepére e szektor munkájának segítésében. Az ipari-kereskedelmi-szolgáltató vállalati szekció tagjai elvárásai alapján megrendezett speciális szemináriumon az előadók mélyrehatóan elemezték a belső ellenőrzés kapcsolatrendszerét a kockázatkezelés, a minőségügy, a külső ellenőrzések és a szabályozások vonatkozásában.

Hatékony együttműködés jött létre a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületével, és szoros kapcsolat alakult ki az állami szektort reprezentáló Pénzügyminisztériummal, amellyel a szakmai együttműködés érdekében együttműködési megállapodás jött létre.

A BEMSZ tevékenységeinek lendülete a 2000-es évek elejére jelentősen csökkent, programok gyakorlatilag nem voltak, az éves közgyűlések elmaradtak. A világszervezet az együttműködési megállapodásban foglaltak be nem tartása miatt már annak felmondását fontolgatta. Mindeközben egyre nagyobb fókusz került az ellenőrzésre, mert a 2004-es EU csatlakozásunk előkészítő fázisában az egyik alapvetően követelmény a belső ellenőrzési tevékenység színvonalának emelése, a nemzetközi sztenderdek szerinti működtetése volt. Ez a nyomás 2003 őszén kikényszerített egy rendkívüli közgyűlést, ahol a tagság domináns képviselői radikális változásokat követeltek a vezetőségtől. Miután elfogadható jövőképet az elnök nem tudott felmutatni, a Magyar Távközlési Vállalat képviselőjének javaslatára a közgyűlést felfüggesztették azzal, hogy néhány hónap alatt a telekomos nemzetközi tapasztalatok felhasználásával egy munkacsoport új pályát jelöl ki a BEMSZ számára. A 2004. március 31-i közgyűlés elfogadta az egyesület új Alapszabályát és új elnökséget választott, amelynek elnöke Galambos Péter, a MATÁV Működésellenőrzési osztályának vezetője lett 

A BEMSZ új elnöksége első legfontosabb intézkedései között – a Pénzügyminisztériumban készített anyaggal összhangban – közzétette a belső ellenőrzés nemzetközi sztenderdjeinek hiteles magyar fordítását, és a világszervezettel kötött megállapodás alapján megkezdte a CIA vizsgák hazai lebonyolítását – magyar nyelven. A CIA vizsgákra pályázóknak előkészítő tanfolyamokat is kínáltunk – magyar nyelvű felkészítő anyaggal.

Mindemellett – állami képzés hiányában – kidolgoztuk a belső ellenőrök alapképzésének tananyagát és az ehhez kapcsolódó vizsgakövetelményeket. Néhány év alatt a különböző szektorok belső ellenőrei közül több százan végeztek ezeken a tanfolyamokon és szereztek alapfokú belső ellenőrzési ismereteket tanúsító oklevelet. Később a szakmai tudás magasabb szintre emelése érdekében továbbképzéseket, szakszemináriumokat szerveztünk, amelyeket a mai napig folyamatosan kínálatban tartunk.

A belső ellenőrzés két legfontosabb nemzetközi szervezetével, az IIA-vel és annak európai szövetségével, az ECIIA-vel sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk. Az évenkénti világ és európai konferenciákon, valamint egyes szakmai bizottságokban rendszeresen találkozunk a nemzetközi szervezetek vezetőivel, tisztségviselőivel. Ennek köszönhető egyebek között, hogy David Richard, az IIA akkori elnöke néhány év alatt háromszor vett részt a BEMSZ által szervezett nemzetközi szakmai konferenciákon Budapesten.

A Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete nonprofit egyesületként működik, minden vezetőségi tag és tanácsadói segítséget nyújtó személy – korábban is és jelenleg is – társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül végzi a feladatát. A taglétszám évente változó volt, dinamikusabb növekedést csak az utóbbi években sikerült elérni. Nemrég sikerült átlépnünk az 500-as határt, jelenleg 515 fős tagságunk van.

Az 1995. évi kezdettől számítva 2005-ben egy szakmai konferencia keretében megünnepeltük a BEMSZ 10 éves születésnapját. A következő kerek évfordulónk 2010-ben volt, amikor a 15 éves születésnapot ünnepeltük. A BEMSZ elnöki pozícióját három cikluson át betöltő Galambos Péter ekkor adta át a vezetést Mátyás Sándornak. Őt Kollár Róbert követte, akinek az elnöksége alatt tartottuk meg a BEMSZ 20 éves jubileumát 2015-ben. Nem sokkal ezután, 2017-ben az IIA vezetői értekezletén 25 éves emlékplakettel köszöntötték Kollár Róbertet, illetve az általa vezetett magyar IIA szervezetet. Miből adódott az eltérés? Nos, mint kiderült a nemzetközi szervezet egy már 1992-ben aláírt együttműködési megállapodás alapján számolta a BEMSZ életkorát, bár 1992 és 1995 között még nem állt fel az egyesület elnöksége és nem készült el az alapszabálya sem. Erre csak 1995-ben, Kovács András vezetésével került sor, aki abban az évben kötött egy másik megállapodást a világszervezettel, de ez akkor valahogy nem ért össze az előzővel. Az IIA hivatalos számítását figyelembe véve ily módon 2022-t a BEMSZ 30 éves jubileumi évének nyilvánítjuk, és ennek jegyében szervezzük rendezvényeinket, ünnepi megemlékezéseinket.

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink