Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák,

ahogy soraimat írom, fél szemmel a hírportálokat követem, mert ma reggel indult meg egy általánosnak tűnő támadás az orosz hadsereg által Ukrajna ellen és – alig pár évtizeddel a balkáni háború után – ismét fegyveres konfliktus van egy szomszédos országban.  Még ki sem heverhettük a koronavírus járványt – tulajdonképpen még jócskán tart is – és egy újabb válságba csöppentünk. Európa-szerte zuhanó tőzsdék, emelkedő nyersanyag-árak, valószínűsíthetően tovább növekvő infláció – ezek mind olyan gazdasági hatások, melyekkel közvetlenül mi is szembesülünk még akkor is, ha a fegyveres harc határainkon kívül zajlik. Természetesen számos további bizonytalanság is van, pl. lesz-e és ha igen, mekkora lesz a menekült-áradat, mi lesz az orosz gázszállításokkal Európa felé, stb.

Hogy ez olyan esemény-e, ami a mi munkánkat is befolyásolja, az hamar el fog válni, de borítékolható, hogy ha a gazdasági hatások tartósak és drasztikusak lesznek, azok legalábbis újratervezésre kényszerítik majd szervezeteinket, azon belül pedig a belső ellenőrzési funkciókat is. A kockázatok folyamatos értékelése és a rugalmasság továbbra is fontos képesség tehát, amit meg kell őriznünk, illetve tovább kell fejlesztenünk.

Ha már kockázatok, akkor felhívnám a figyelmet a Kockázatkezelési Bizottság hasábjainkon közzétett beszámolójára a közelmúltban tartott Integrált Bizonyosság Workshopról. Szintén olvashattok összefoglalót a whistleblowing témában rendezett BEMSZ Délutánról, illetve több szakmai cikket különböző partnereink tollából.

Amire szintén jó előre fel szeretném hívni a figyelmet, az a közelgő éves közgyűlésünk, melyet jelenlegi tervek – és jó szokásunk – szerint májusban szeretnénk megtartani. Ez ismét különleges lesz, mivel két év elteltével egyben tisztújító közgyűlés is lesz, azaz remélhetőleg sok jelöltből, jelentkezőből kell majd megválasztani a következő két év kilenc fős elnökségét. A részletekről és a teendőkről később tájékoztatást fogunk adni, de már most jelezni kívántam, hogy mindenkinek kellő ideje legyen jelölésről és jelöltségről gondolkodni. Mindemelett a BEMSZ Életmű Díj díjazottjának megválasztása is most történik majd, így erre a díjra is várjuk a jelöléseket. A közgyűlés előtt szeretnénk egy vagy több előadást is szervezni, hogy az egyesületi tevékenység kiegészítéseképpen ismeretterjesztő jellege is legyen a rendezvénynek.

Ezen rendezvény kapcsán szeretnélek tájékoztatni Benneteket arról is, hogy abban gondolkodunk, hogy egy hibrid formában tartsuk majd meg azt, hogy már a járvány remélt lezárultával aki szeretne, személyesen vehessen azon rajta, aki pedig még fenntartással él, az online is részt vehessen. Azok számára, akik személyesen jönnének a közgyűlésre, annak vége után egy kötetlen fogadással, esetleg némi zenével-tánccal szeretnénk ezt a napot zárni, egyben megünneplendő Egyesületünk megalapításának 30. évfordulóját (ld előző, januári hírlevelünket).

Remélem, hogy a jelen terveknek megfelelően tudjuk majd megtartani a közgyűlést, amelyről – ahogy haladunk majd a szervezéssel – időben tájékoztatni fogunk Benneteket.

Addig is – szokásomhoz híven – a hírlevélhez jó böngészést, egyebekben pedig jó munkát és jó egészséget kívánok mindenkinek.

Tisztelettel,

Dr. Gajdos Márton CIA,CISA, CFE

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink