Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák,

Egyesületünkben betöltött kétszer két év elnöki szerepvállalás után, ez alkalommal írok utoljára elnöki köszöntőt hírlevelünkbe, júniustól már új megválasztott elnökünk, Smohay Ferenc fogja ezt megtenni, akinek ezúton is sok sikert kívánok új megbízatásához!

Mint arról bizonyára értesültetek, május 24-én volt a BEMSZ idei rendes közgyűlése, amely egyben tisztújító (valamint 30 éves jubileumi) közgyűlés volt. Leköszönő elnökként a mostani – talán a szokottnál hosszabb – köszöntőben részben megköszönni szeretném az eddigi bizalmat és a kapott támogatást, részben pedig beszámolni a közgyűlés eseményeiről és a meghozott döntésekről.

Közgyűlésünket (amelyet az igen szép Stefánia Palotában tartottunk meg) egy rendkívül színes szakmai program előzte meg. A program kezdetén elmondtam, hogy ez egy valóban ünnepi alkalom, a közgyűlés mindig fontos, kiemelt esemény egy egyesület életében, különösen, ha ilyen kerek évfordulót koronáz meg. A 30 évünkkel az osztrák tagszervezet után a második „legöregebb” IIA tagszervezet vagyunk a Közép-Kelet Európai régióban, amire okkal lehetünk büszkék. A jubileumon túl azonban azt is ünnepelhettük, hogy két év óta először gyűlhettünk személyesen is össze, a koronavírus után ez a normalitáshoz való visszatérés egy fontos mérföldköve a BEMSZ életében. Azonban mivel – környezetünkhöz hasonlóan – mi is folyamatosan fejlődünk és az új vívmányokat igyekszünk megőrizni, fejleszteni, a mostani rendezvény első ízben ún. „hibrid” módon került megszervezésre, azaz a személyes részvétel mellett online is lehetett csatlakozni, a közgyűlésen pedig szavazni.

Visszatérve a szakmai programhoz: az ünnepi jelleghez méltóan egy prezentációs „tűzijátékkal” készültünk, stratégiai partnereink közül négyen vállalták egy-egy rövid előadás megtartását általuk aktuálisnak ítélt kérdésekben, majd kerekasztalként válaszoltak az azokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Elsőként a (Belső Ellenőrzési Vezetők klubjában partner) KPMG képviseletében Szabó István tartott egy előadást az egyre fontosabbá váló ESG témakörben. Őt az (a BEMSZ Visszaélés-megelőzési szekcióját támogató) E&Y részéről Farkas Ádám követte, aki a szankciós intézkedésekkel kapcsolatos feladatokról beszélt. Legújabb stratégiai partnerünk, a (Pénzügyi szekciót támogató) Deloitte képviseletében Emmert Norman adott ízelítőt a szakmánkban a BEMSZ-szel közösen végzett legutóbbi felmérés eredményeiről. (Erről egyébként bővebben a közeljövőben hallhattok majd egy részletes előadást egy BEMSZ Délután keretében.) Végül a (Technológiai Platform működésében partner) ABT Hungária Tanácsadó Kft képviseletében Smohay Ferenc mutatott be egy a felhasználói jogosultságok hatékony kezelését és kontrollálását támogató lehetséges eszközt. A számost felmerülő kérdést megválaszoló kerekasztal-beszélgetés után pedig meghívott vendégünk, Mérő László egyetemi tanár tartott egy lebilincselő és szórakoztató előadást a Mesterséges Intelligencia (közel)jövőjéről. 

Ezután a valóban sziporkázó bevezető után kezdődött maga a jubileumi (és tisztújító) közgyűlés. A közgyűlési tisztségviselők megválasztását követően a 2021. évről szóló szakmai beszámoló következett. Leköszönő elnökként mindenek előtt megköszöntem azt a megtiszteltetést, hogy az Alapszabály által lehetővé tett maximális, két ciklusban is elnökként képviselhettem Egyesületünket. Ez ugyebár maximum négy év, de – mint tudjuk – a háborús évek duplán számítanak – és a koronavírus járvány sokszor ilyennek tűnt – én ezt nem is négy, hanem hat évnek éltem meg. A kapott bizalmon túl megköszöntem továbbá azt a folyamatos és igen erős támogatást, amit a tagság, az elnökség tagjai, illetve a szervezet munkáját támogató ETK Zrt részéről kaptam / kaptunk ebben a négy évben, e nélkül nem érhettük volna el az eredményeinket.

Magát a tavalyi évről szóló beszámolót egy kicsit tágabb kontextusba helyeztem, az elmúlt négy év eredményeit is számba vettem, mivel – és ez külön örömmel töltött el – megítélésem szerint épp a tavalyi évben fordult termőre számos kezdeményezésünk, melyet a négy éve megfogalmazott új stratégiánk keretében indítottunk útjára. Nem szeretném ezen a hasábokon megismételni minden elemét a beszámolónak (a prezentáció és a jegyzőkönyv elérhető lesz a BEMSZ honlapján), de amit ki szeretnék emelni, hogy egyértelműen sikeresnek mondható az Egyesületünk aktivizálására vonatkozó törekvésünk. Élő platformként működnek a régi és új szekciók, klubok, minden hónapban kiadásra kerül az egyre tartalmasabb és színesebb hírlevelünk, soha ennyi BEMSZ Délután nem került még megszervezésre (2021-ben 17 db!), melyekre nem csak számosságuk, de gazdag szakmai tartalmuk okán is büszkék lehetünk. Mindezt jól tükrözi Egyesületünk taglétszámának folyamatos (és 2021-től kifejezetten dinamikus) növekedése: a négy évvel ezelőtti 350 fős taglétszámhoz képest közvetlenül a közgyűlésünk előtt már közel 560-an voltunk!

A beszámolóban kitértem arra is, hogy mindezt nehezített pályán értük el: a koronavírus által fémjelzett két év gyors és rugalmas alkalmazkodásra késztette a BEMSZ-t is, amelynek (szerintem) nagyszerűen tettünk eleget: a járvány megkezdése után egy hónappal már megtartottuk első online rendezvényünket és fokozatosan átállva azóta számtalan rendezvény, köztük BEMSZ Délutánok, konferenciák, közgyűlések, sőt egy szakmai bajnokság is az online térben került megszervezésre! 

A szakmai beszámolót a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló követte. Itt is igaz az, hogy az elmúlt négy év intézkedései (dacára a koronavírus okozta átmeneti és a vártnál szerencsére kisebb visszaesésnek) együttesen vezettek el a 2021 kimagasló eredményéhez: tavaly sikerült soha nem látott bevételi szint (14,6MFt) mellett, rekordszintű pozitív eredménnyel (6,1 MFt) zárni. Ezzel összhangban az Egyesület pénzállománya is folyamatosan bővült, a 4 évvel ezelőtti mintegy 4 MFt megnégyszereződött és a tavalyi évet már 16 MFt-tal zártuk. A Számvizsgáló Bizottság részéről Hadas László erősítette meg a gazdálkodásról szóló beszámoló számait. 

Ezt követően röviden érintettük a 2022-es terveket, de hangsúlyozottan csak általánosságban, hiszen a tisztújítást követően felálló új elnöksége feladata lesz a stratégia felülvizsgálata és konkrét program véglegesítése.

Ezen „szokásos” napirendi pontok után egy technikaibb jellegű következett, az Alapszabály módosítása. Ennek részben jogi, részben a praktikumból fakadó oka volt: jogilag kötelező ugyanis a jogszabályban megváltozott felvigyázó funkció új szabályainak átvezetése, a korábbi két fős Számvizsgáló Bizottság helyett immár három fős Felügyelő Bizottság megválasztását írja elő a törvény. Szintén jogi szempontól pontosítás volt a közgyűlés határozatképességének felemelése 50%+1 szavazatra, ugyanakkor a működőképesség érdekében úgy is határoztunk, hogy a megismételt közgyűlés (az eredeti napirendi pontok tekinteteben) a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképesnek minősül. Szintén praktikus okból – és az eddigi vívmányok, tapasztalatok megőrzése érdekében – felvettük Alapszabályunkba, hogy a jövőben online vagy hibrid módon is megtarthatóak az Egyesület testületi ülései, rendezvényei, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet kivezetését követően is élni lehessen majd ezzel a lehetőséggel.

 

A közgyűlés minden határozati pontot egyhangúlag jóváhagyott. Ezt követően került sor a tisztújításra, ahol a 10 induló jelölt közül a tagság a következő összetételű, ismét kilenc fős Elnökséget választotta meg:

  • Ludvigh Csilla
  • Dr Malatinszky Janka
  • Smohay Ferenc
  • Kollár Róbert
  • Doszpod Dénes
  • Szabó István
  • Geiszlinger Árpád
  • Gyepessy Ferenc
  • Dr Gajdos Márton

Az így megválasztott Elnökségből egyedüli jelöltként Smohay Ferenc lett megválasztva a BEMSZ soron következő elnökének. 

Ezt követően megválasztásra került a 3 tagú Felügyelő Bizottság is, melynek tagjai:

  • Kovács Anikó
  • Hadas László
  • Polgár Péter

Ezúton is gratulálok a megválasztott elnökségi és felügyelő bizottsági tagoknak, egyben megköszönöm az ismételt bizalmat az Elnökség tagjává választásért.

Következő napirendi pontként immár az új elnök, Smohay Ferenc köszönte meg a megválasztásában kifejezett bizalmat és mondott rövid „székfoglalót”, sorra véve az Egyesület történelmének főbb mérföldköveit és megköszönve elődjei munkáját. Ezt követően felhívást intézett a tagsághoz, hogy javaslatokkal, ötletekkel támogassák az új elnökség program- illetve stratégiaalkotási munkáját, segítsék kijelölni az új irányokat.

Végül a közgyűlés utolsó hivatalos napirendi pontjaként sor került a két évente meghirdetett Életmű díjak átadására. Idén az Elnökség döntése alapján két fő, Zsakó Enikő, az OTP belső ellenőrzési ügyvezető igazgató-helyettese és Miskolczi Tamás, az ETK Zrt vezérigazgatója kapta meg ezt a rangos elismerést. 

A közgyűlés végén – megköszönve a résztvevők aktivitását – berekesztésre került annak „hivatalos” része és megkezdődött a jubileumi fogadás, ahol zene mellett volt lehetőség a jelen levőknek terített asztalok (és finom ételek – italok valamint egy születésnapi torta) mellett megünnepelni nemcsak a 30. évfordulót, de azt is, hogy végre személyesen találkozni, koccintani, beszélgetni.

Összességében egy nagyon sikeres rendezvényt zártunk. Nekem – leköszönő elnökként – külön öröm, hogy ilyen jó hangulatban, ilyen sikeres évet (sőt időszakot) ünnepelve adhattam át az elnöki teendőket Smohay Ferenc kollégámnak, akinél ezek jó kezekben lesznek!

Ferencnek úgy magam, mint minden tagtársunk nevében még egyszer gratulálok és sok sikert kívánok!

Nektek pedig kedves kollégáim továbbra is jó munkát és jó egészséget kívánok, a jövőben is találkozunk majd különböző rendezvényeinken!

 

Tisztelettel

 

Dr. Gajdos Márton CIA, CISA, CFE
A BEMSZ Elnökségi tagja

 

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink