BEMSZ délután beszámolók

A júniusi hónapunk igen tartalmas volt, három BEMSZ délutánt is tartottunk, és beszámolunk még egy április végiről is.

 

Június 9-én Mizsák Márta beszélt a szankciók kezeléséről hitelintézeti oldalról a változó nemzetközi politikai helyzetben.

 Az előadás keretében megismerkedhettünk a szankció fogalmával, történelmi hátterével és a gazdaságra gyakorolt hatásaival. Előadónk, aki maga is foglalkozott szankciós ellenőrzésekkel pályája során, gyakorlati példákon keresztül mutatta be a szankciók elkerülésére, kijátszására használt technikákat, illetve több szempontból elemezte a szankciók világgazdasági hatásait. Az előadás, a téma aktualitása miatt, különösen sok érdeklődőt vonzott.

Ludvigh Csilla, BEMSZ elnökségi tag, Magyar Bankholding

 


Június 14-ei BEMSZ délután a tanácsadói tevékenység körül forgott.

Hozzáadott érték a tanácsadótevékenységben

Előadó: dr. Gajdos Márton CIA, CISA, CFE, ABT partner

 

Tanácsadó tevékenység a közszférában - Tanulmány

Előadó: dr. Kovács Tamás PhD egyetemi docens

 

Polgár Péter (BEMSZ FB tag, BEMSZ Közszféra Állandó Bizottság elnök) mint a BEMSZ Délután moderátora bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a közszféra belső ellenőrzésében a tanácsadó tevékenység jelentősége és súlya az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A Pénzügyminisztérium által elkészített „Az államháztartási belső kontrollrendszer 2020. évi helyzetéről és működéséről” szóló jelentése szerint, a közszféra belső ellenőrei 2019. évben az ellenőrzési kapacitás 14%-át, míg 2020. évben már 17%-át használták fel a tanácsadó tevékenység végrehajtására.

Első előadónk dr. Gajdos Márton (CIA, CISA, CFE, a BEMSZ elnökségi tag) a „Hozzáadott érték a tanácsadó tevékenységben” című előadásában kitért a tanácsadó tevékenység fogalmára, a belső ellenőrzés szerepköreire, a „Bizalmi tanácsadó” jellemzőire, valamint az értéket teremtő tanács ismérveire. 

A második, a „Tanácsadó tevékenység a közszférában” című előadást dr. Kovács Tamás (PhD egyetemi docens) prezentálta. Az előadó szólt az előadás alapjául szolgáló tanulmány céljairól, a tanácsadó tevékenység szakirodalmi és jogszabályi meghatározásáról, valamint bemutatta a tanulmány módszerét, eredményeit, illetve a levonható következtetéseket.

Az előadásokat követő kérdések foglalkoztak a tanácsadó tevékenység nemzetközi és ágazati megítélésével, illetve a belső ellenőrzés presztízsének emelésében való szerepével, valamint a tanácsadó tevékenység további kutatásának lehetőségével.

A BEMSZ Közszféra Állandó Bizottsága az elhangzott magas színvonalú és elgondolkodtató prezentációkat a tanácsadó tevékenység témakörében tervezett előadássorozat bevezetésének szánta. A következő rendezvényen a tanácsadó tevékenység gyakorlata és problémái kerülnének fókuszba, melyhez várjuk azon belső ellenőrök jelentkezését a BEMSZ Titkárságának e-mail címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), akik megosztanák a tanácsadó tevékenység során megszerzett tapasztalataikat, illetve kialakított jó gyakorlataikat.

Polgár Péter, BEMSZ elnökségi tag, NAV


június 21- én meghallgathattuk a BEMSZ - Deloitte 2022. évi átfogó belső ellenőrzési kérdőív eredményeit

Előadók:

Szöllősi Zoltán - Partner – Internal audit, IT risk and control

Frühwald Orsolya – Manager – Non-FSI internal audit

Emmert Norman - Manager – FSI internal audit & business assurance

Dr. Madarász-Doba Botond – Projekt Manager - FSI internal audit & regulatory assurance

 

A BEMSZ és a Deloitte együttműködése hosszú időre nyúlik vissza. Az előző, 2017-es kérdőíves felmérést is ők koordinálták.

Nagyon érdekes volt látni, hogy mi változott és mi nem az utolsó felmérés óta.

Zoltán felvezetése után Botond mutatta be a felmérés legfontosabb eredményeit, és kérdezte Orsolyát és Normant további meglátásokkal kapcsolatban. A közöség soraiból is érkezett kérdés, hozzászólás.

Nagyon érdekes előadás volt, mindenkinek ajánljuk, hogy tekintse meg az előadás anyagát!

Smohay Ferenc, BEMSZ elnök, ABT Hungária Tanácsadó Kft.


Beszámoló a 2022. április 28-án megtartott BEMSZ délutánról

 A Pénzintézeti Állandó Bizottság szervezésében április 28-án ismét egy nagyon sikeres BEMSZ délutánt tartottunk, aminek keretein belül az EY Üzleti Tanácsadás részlegének két nagyszerű kollégája, Hoós János és Kovács  Mihály osztotta meg velünk gondolatait a 2022-es év főbb kockázatait illetve a belső kontrollrendszer hatékonyságának növelését illetően.

Az előadás során a következő kérdéseket boncolgatták az előadók:

-             Hogyan reagálhat a belső ellenőrzés napjaink legégetőbb kihívásaira például a kiber-kockázatokra, az ESG kérdéseire, vagy éppen az ellátási lánc zavaraira?

-             Mely esetekben javasolt a belső kontrollrendszer felülvizsgálata?

-             Hogyan érdemes egy hatékonyan működő kontrollrendszert kiépíteni ezekre a kihívásokra vonatkozóan?

Az EY Global Board Risk Survey alapján 2022-ben a következő kockázatok érinthetik a szervezetek nagy részét:

-             kedvezőtlen gazdasági környezet

-             változó fogyasztói elvárások

-             szabályozói környezet változása

-             kiber-támadások, adatszivárgás

-             geopolitikai események, zavarok az ellátási láncokban

-             klímaváltozás és fenntarthatóság

-             távmunka növekvő aránya

Megemlítésre került, hogy egyre több olyan kockázattal szembesülünk, melynek a valószínűsége kicsi, ellenben a hatása óriási lehet.

Az EY kollégái az integrált kockázati és kontroll modell bevezetését javasolják a szervezetek részére, amelyben minden jelentős kockázat típust lefedve a három védelmi vonal együttes munkájával, a kontrollok folyamatos monitoringjával érhetjük el a megfelelő eredményt.

Elhangzott, hogy természetesen a különböző szervezetek kontroll érettsége más-más szinten van, ezért fontos mind az alkalmazottakkal mind a vezetőkkel megértetni a kockázatkezeléssel kapcsolatos kötelezettségeiket. Mindemellett az is nehezíti a megfelelő kontroll környezet kialakítását, hogy a szervezetek felső vezetősége fokozottan előre tekintő (forward-looking) beszámolókat és kockázatelemzéseket szeretne látni, nem pedig  valós idejű, vagy akár utólagos elemzéseket.

A fenti gondolatok is alátámasztották, hogy a belső ellenőrzésnek egyre inkább át kell vennie a „trusted advisor” és a „change agent” szerepét, hogy a gazdálkodó szervezeteket hatékonyan elősegíthesse egy minél hatékonyabb és előre mutatóbb kockázatkezelési rendszer kialakításában.

Az előadás végén résztvevőink azzal az elégedettséggel távozhattak, hogy sikerült megismerniük ennek az egyre bonyolultabb kockázati környezetnek egy-egy újabb szegmensét, a kapcsolódó kockázatokat és tippeket is kaphattak azok hatékony kezelésére.

Kollár Róbert, BEMSZ elnökségi tag, K&H


 

BEMSZ tagok számára az előadások diái elérhetők a BEMSZ honlapján, a BEMSZ tagok felületen.

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink