Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!

Itt vagyunk a nyár második felében, és remélhetőleg mindannyiunknak jut(ott) idő pihenésre, feltöltődésre. Úgy néz ki nagy szükség lesz a nyáron megújított energia készletünkre ősszel és a következő időszakban!

Mindannyian érezzük, hogy komoly szerkezeti változások vannak a világban és kis hazánkban. Biztosnak hitt pontok mozdulnak meg a szomszédunkban zajló háború, az energiaárak, a globális hatalmi struktúrák lassú átrendeződése, a környezeti változások és számos más tényező miatt. Lehet, hogy túl optimistának fog hangzani, de meggyőződésem, hogy nekünk, magyaroknak, a sok balszerencse közt szerencsénk is van abból a szempontból, hogy történelmileg hozzászoktunk a viharos eseményekhez, változásokhoz. Ettől még valószínűleg nem lesz könnyű az előttünk álló időszak, de van hova visszanyúlnunk, van honnan erőt merítenünk.

Ebben a helyzetben különösen fontos az alap értékeinkhez való visszatérés, a tevékenységünk és  hozzáállásunk ezek alapján történő megerősítése. Nekünk, belső ellenőröknek, és a kapcsolódó szakmai területeken dolgozó szakembereknek szerencsénk van. Világosak az alap értékeink, melyek közül az első: „Demonstrates integrity”. A legtöbben ismerjük az „integrity” szót, és azt is, hogy nem könnyű magyarra fordítani, mert nincs egészen pontos megfelelője. Kifejezi, hogy becsületesnek, tisztességesnek, feddhetetlennek kell lennünk, azt kell tennünk, amit mondunk (és fordítva), és ezt a külső szemlélőknek is így kell érzékelnie.

Ennek maradéktalanul megfelelni gyakran jelenthet kisebb-nagyobb kihívást, változó időkben jellemzően még jobban oda kell erre figyelnünk. Erről eszembe jut egy családi történet a rendszerváltás időszakából. Nagynéném belső ellenőr volt az ÁFOR-nál (fiatalabbak kedvéért Ásványolaj-forgalmi Vállalat, a MOL elődje), és kutakat is ellenőrzött. Mosolyogva mesélte nekem, aki akkor még gyerekként hallgattam, hogy az ország nyugati felén hányszor kaptak elő a pult alól a benzinkutas kollégák jobbnál jobb elektronikai berendezéseket annak érdekében, hogy cserébe ne írjon le minden észrevételt. Természetesen maradt a szakmai és belső értékei mellett, és minden megállapítást írásba foglalt. Nagy tiszteletnek örvendett, alig akarták nyugdíjba engedni, miközben körülötte számos olyan belső ellenőrt leváltottak, aki engedett a kísértésnek.

A júliusi hírlevélben összefoglaló olvasható a Chicagóban 2022. július 18. és 20. között megrendezett IIA éves konferenciáról. A BEMSZ-et Gajdos Márton kollégánk képviselte; köszönjük neki a gyors, friss, ropogós beszámolót!

A szekció hírek júliusban is igen érdekesek. A közszféra szekcióban az Állami Számvevőszék „Az ellenőrzési tevékenységet végző szervezetek” címet viselő elemzését ajánljuk, ami nagyon jó áttekintést ad Magyarországon ellenőrzési feladatot ellátó állami szervezetekről.

A visszaélésmegelőzési szekció cikkének ezúttal a gyógyszeriparban dolgozó kollégáink örülhetnek igazán, a gyógyszerismertetést segítő rendezvényekről van benne szó.

A technológiai platform pedig a mesterséges intelligencia egyik speciális ágával, a szöveg-kép generatív algoritmusokkal foglalkozik.

A hírlevél újdonsága, hogy a nemzetközi hírekhez is készített Batonai Ferenc kolléga, a hírlevél szerkesztője egy magyar nyelvű áttekintést, ezáltal remélhetőleg minden tagtársunkhoz jobban eljutnak ezek a fontos információk.

Júliusban és augusztusban BEMSZ délutánok is nyári szünetet tartanak, szeptemberben folytatódnak.

Nyáron viszont továbbra is várjuk az ötleteket, amivel a BEMSZ elnöksége és szervezete foglalkozhat és segítheti a tagságot, különösen, ha az ötletgazda szívesen részt is vállal a megvalósításban, természetesen ha az elnökség is jónak látja BEMSZ támogatással, egy csapat részeként. Minden ötletet, kezdeményezést, kérdést várunk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Jó munkát, jó nyaralást kívánok minden kedves kollégának!

Üdvözlettel:

Smohay Ferenc CIA, CISA

A BEMSZ elnöke

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink