Szekció hírek

Közszféra Szekció

Júliusi hírlevelünkben szeretnénk felhívni a tagtársak figyelmét az ÁSZ legújabb elemzésére, amely az ellenőrzési tevékenységet végző szervezeteket veszi górcső alá.

Az Állami Számvevőszék „Az ellenőrzési tevékenységet végző szervezetek” címet viselő elemzése három fő dimenzió mentén közelíti meg és mutatja be a Magyarországon ellenőrzési tevékenységet végző szervezeteket: 1) az államháztartás ellenőrzési rendszerén, 2) a közigazgatás irányítási és felügyeleti hatáskörén alapuló hierarchikus ellenőrzési rendszerén, végül 3) a hatósági ellenőrzést végző szervezetek rendszerén keresztül. Az elemzés külön fejezetben mutatja az említett három dimenzió egymáshoz való viszonyát, valamint ennek keretében azokat a szervezeteket is, amelyek irányító/felügyeleti hatáskör mellett is látnak el hatósági ellenőrzési feladatokat.

Az elemzés célja, hogy átfogó, rendszerezett képet adjon a Magyarországon ellenőrzési feladatot ellátó szervezetekről, hogy az „ellenőrök ellenőrzése” koncepciójának kiszélesítése érdekében további lehetséges ellenőrzési irányok, témák meghatározhatóak legyenek.

További részletekért ajánljuk a tagtársak figyelmébe az alábbi linken elérhető összefoglaló leírást. 


Technológiai Platform

Az ABT Hungária Tanácsadó Kft. képviseletében Nagy Demeter Viktor blog bejegyzésben tekintette át az elmúlt hetekben nagy publicitást kapó DALL-E 2-t és Imagen-t és rövid összefoglalót ad arra vonatkozóan, hogy miként szolgálhatják a szöveg-kép generatív algoritmusok pozitívan a személyes adatok védelmét. A cikk az igen érdekes témakört előrevetítő „Szumózó macskákkal a disztópia felé?” címet viseli, kiemeli az adatbázisok pontosságának egyre növekvő fontosságát, illetve felhívja a figyelmet jelenünk és jövőnk egyik legmeghatározóbb adatvédelmi paradoxonjára is.

Cikk


Visszaélésmegelőzés

A BEMSZ – EY együttműködés keretében Szabó Pál összefoglaló írását olvashatjuk arról, hogy a gyógyszercégek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az általuk szponzorált rendezvényeken az előadók ne befolyásolják a résztvevő orvoskollégákat. Az objektivitás hiánya ugyanis a hatóságok által kivetett bírságokat is eredményezhet. 

A belső ellenőrzés szakértelmével hozzájárulhat, hogy az ismertetést folytató társaságok megfeleljenek a törvényi előírásoknak, és hogy a társaság belső kontrollrendszere képes legyen feltárni az egyes hiányosságokat és javító intézkedésekkel megelőzni, hogy az OGYÉI megállapítást tegyen. Ennek feltétele, hogy a rendezvények a jogszabályi, vállalati előírásoknak és az etikai kereteknek megfelelően kerüljenek lebonyolításra. A cikk ismerteti a szükséges lépéseket a megfelelő időbeliség megjelölésével, illetve a gyakorlati útmutató is ad; valamint kiemeli a legfőbb kihívást.

Dokumentum

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink