Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák!

Lassan vége van a nyárnak, és volt már olyan este, amikor hűvös szelek jártak. Végre egy kis eső is esett kis hazánkban. Ezen a nyáron mindannyian szó szerint a bőrünkön tapasztalhattuk a természet megszokott rendjének megváltozását. Emellett számos új vagy már majdnem elfedett kockázat ütötte fel a fejét: rekord magas energiaárak, infláció, a recesszió lehetősége.

Richard Chambers, az IIA korábbi elnöke egy augusztusi előadásában azt az angol szót használta az elmúlt két évre, beleértve a járványt és a háborút is, hogy „bedlam”. Magyarul tébolyda. Nem túl pozitív…

Mégis felsorolt 5 érvet, hogy miért remélhetjük ebben a környezetben a belső ellenőrzési szakma fényes jövő előtt áll egy Auditboard szoftver által szponzorált kutatás alapján:

  • Az erőforrások rendelkezésre állnak. A belső ellenőrzési osztályok működési költségkerete 90%-a visszaállt a Covid előtti szintre vagy meghaladta azt, és 35% további növekedést vár 2022-re. Az elmúlt egy évben 12%-ra csökkent a munkaerő vándorlás aránya.
  • Felismertük, hogy a fókuszterületünknek változnia kell. Foglalkoznunk kell olyan kérdésekkel, mint a bevezetőben is említett klímaváltozás, fenntarthatóság, tehetséggondozás, új technológiák, mesterséges intelligencia, szervezeti kultúra.
  • Élünk a technológia által adott lehetőségekkel: adatelemzés, audit menedzsment alkalmazások, videó konferencián keresztüli audit.
  • Agilitás és innováció: innovatív jelentéskészítés, bizonyíték gyűjtés és elemzés, agilis módszertanok terjedése.
  • A világgazdasági fórum 2020-ban publikált jövő szakmái jelentése több olyan területet is felsorol, ami rokon a mi szakmánkkal. Várhatóan jelentősen nőni fog a kereslet az adatelemző, adattudós (1.), mesterséges intelligencia szakértő (2.), nagymennyiségű adatot feldolgozó elmező (3.), informatikai biztonsági szakértő (8.), kockázatmenedzsment szakértő (20.) kollégák iránt. (Megjegyzés: az első 20-ban a belső ellenőrzés sajnos nincs benne, a többit pedig nem publikálták.)

Ezek mellé tett viszont 5 érvet, ami arra utal, hogy viharos lesz a jövőnk:

  • Lejjebb kerültünk a jelentési vonalban. Az IIA 2022-es kutatása szerint az USA-ban a tőzsdén jegyzett cégek belső ellenőrzési vezetőinek 76%-a pénzügyi vezetőnek jelent, és nem az elsőszámú vezetőnek. A világ többi részén ezzel szemben 65% az elsőszámú vezetőnek jelent. Érdekes…
  • Túl szerteágazó felelősségek. Az amerikai belső ellenőrzési vezetők 60%-a SOX megfelelésért, 41%-a vállalati kockázatmenedzsmentért (ERM-ért), 17%-a pedig compliance-ért is felelős. Hogy hat ez az erőforrásokra és a tárgyilagosságra?
  • Kevés erőforrás a kockázatok feltárására. Különösen érdekes volt, hogy szerinte a felügyelő- és audit bizottságoknak nem azt a kérdést kellene feltenniük, hogy elég-e a belső ellenőrzés számára a rendelkezésre álló erőforrás, hanem azt, hogy ennyi erőforrással milyen kockázatokat tud és nem tud lefedni a belső ellenőrzési vezető a következő időszakban?
  • Csökken a magabiztosságunk, hogy le tudjuk fedni az új kockázatokat. Ez a válaszadók 74%-ának a legfontosabb három problémája között van. Csak 49% biztos benne, hogy megfelelően tud velük foglalkozni.
  • Elveszíthetjük a tehetségért folytatott háborút. A belső ellenőrzési funkciók 50%-ának van 3 hónapnál régebbi üresedése. A vezetők 89%-a 1981 előtt született, és ezért nem biztos, hogy meg tudja érteni a fiatalokat. (Megjegyzés: nem tudom miért pont 1981-nél húzta meg a határt… ) 32% a legfontosabb három probléma között említette a munkaerő felvételt. Emellett azért vannak jó stratégiák a tehetségek megtalálására és megtartására.

A konklúzió nem meglepő módon az volt, hogy a jövő a mi kezünkben van. Ezzel teljes mértékben tudok azonosulni, és arra bátorítalak titeket, hogy amit tudtok tegyetek meg szakmánk, környezetünk, szűkebb és tágabb közösségeink építéséért, szépítéséért!

 

Üdvözlettel:

Smohay Ferenc CIA, CISA

A BEMSZ elnöke

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink