Szekció hírek

Vállalati szekció

 

A vállalati szekció szeptember havi soraiként Geiszlinger Árpád (Head of Audit Operations, Vodafone csoport) összefoglalóját olvashatjuk, mely Az ellenőrzési reform az Egyesült Királyságban a belső ellenőrzés szempontjából’ címet viseli. 

Az Egyesült Királyságban 2016 és 2018 között végbemenő nagy horderejű és nyilvánosságot kapó vállalati csődök és pénzügyi beszámolókat érintő csalások (BHS, Carrilion, Patisserie Valerie) ismételten felvetették a könyvvizsgálók felelősségét és érezhetően a bizalom csökkenését eredményezték. A brit kormány és ezen belül is az Üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős miniszter felkérte Sir Donald Brydon-t, hogy vizsgálja meg és fogalmazzon meg javaslatokat arra, hogyan lehetne az könyvvizsgálati folyamatot és annak eredményét úgy fejleszteni, hogy jobban szolgálja a felhasználók igényeit és a szélesebb közérdeket. A vizsgálata során nagyszámú találkozóra került sor szabályozó hatóságokkal, könyvvizsgálókkal, befektetőkkel, vállalatokkal és professzionális szolgáltató cégekkel az Egyesült Királyságban, és megközelítőleg 120 benyújtott anyagot dolgozott fel összesen melyek terjedelme meghaladta a 2500 oldalt.

Sir Brydon jelentése, amelybe a mellékelt cikk enged betekintést, képezte az alapját annak a konzultációnak, amit a megbízó miniszter, a mai pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng kezdeményezett 2021-ben az ellenőrzésbe vetett bizalom visszaállítása céljából. A konzultáció során mintegy 600 vélemény érkezett, amelyet értékelve a miniszter és stábja kialakította az Audit Reform törvénytervezetet. A törvénytervezetet még a 2022. év során tervezik beterjeszteni a Parlamentnek.

A könyvvizsgálatra vonatkozó javaslatok és tervezett előírások mellett két fontos területe van a tervezetnek, amelyek a belső ellenőrzés számára jelentenek változást és lehetőséget a belső ellenőrzés által nyújtott értékek demonstrálására:

  1. A könyvvizsgálat szabályai a javaslat szerint törvényi alapokra helyeződnek, és megjelennek majd azok a jogi hatáskörök, amelyekre az auditnak a hatékony munkájához szüksége van, és azt a költségvetésből finanszírozzák
  2. A törvénytervezet a Brydon-jelentés javaslata alapján megköveteli egy Ellenőrzési és bizonyosság adási politika elkészítését a jelentős közérdekű (közérdeklődésre számot tartó) vállalatoknak. A politika főbb tartalmi elemeit a hivatkozott cikk mutatja be.

Az alább elérhetővé tett összefoglaló bemutatja ezen szabályozás fejlődését annak különböző fázisaiban kiemelve a belső ellenőrzés számára érdekes vagy fontosabb elemeket.

Dokumentum

 

Visszaélésmegelőzési szekció 

A BEMSZ – EY együttműködés keretében ezúttal Brázda Péter összefoglaló írását olvashatjuk a know-how jelentéséről, értékéről és védelméről; melynek címe „Üzleti titkok és információk belső védelme”.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az adatokat nem csupán külső hozzáféréstől szükséges védenünk, de a saját munkavállalók is jelentős mennyiségű érzékeny és nem érzékeny (gondoljunk itt csupán a használt napi rutinok adott egyén általi részleges vagy teljeskörű átültetésére is nem károkozási céllal) információt vihetnek magukkal akár konkurenciához, mely a versenyképességünket ronthatja. A cikk a szervezetek tudásbázisának védelmére tesz módszertani ajánlást, mely egy rendkívüli jó kiindulási alap lehet bármely szervezet számára e terület ellenőrzési és védekezési módozatainak felépítéséhez.

Dokumentum

 

Compliance – új podcast

Bácsfalvi András vendége ezúttal Szabados Richárd volt, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője. Beszélgetés során szóba kerültek a sport és leadership összefüggései, a pénzügyi tudatosság, a compliance helye és szerepe, valamint a Covid-19 és az elszabadult energiaárak munkavégzés helyére gyakorolt hatásai is.

Podcast 


 

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink