Hirdetmények

Felhívás: FONTOS a CIA, CRMA, QIAL képesítéssel rendelkezők számára! 

Változik a CPE jelentéshez kapcsolódó IIA politikája

Ahhoz, hogy belső ellenőrként lépést tudjunk tartani a fejlődő trendekkel és a folyamatosan változó kockázati környezettel, elengedhetetlen, hogy folyamatos szakmai fejlődéssel fejlesszük tudásunkat, készségeinket és kompetenciáinkat. Az év során megszerzett szakmai továbbképzési (CPE) kreditórák bejelentésével tudjuk bizonyítani a megerősítésüket tudásuk naprakészen tartására.

A legjobb gyakorlatokkal való összhang elérése érdekében az IIA (PCB) Professional Certifications Board jóváhagyta a „CPE Reporting Policy” szabályzat módosításait. Többek között saját szabályzatnak az elnevezése is változik „Annual Certification Renewal Policy”, azaz „Éves Tanúsítványmegújítási Szabályzat” névre. Ez az új szabályzat 2023. szeptember 1-jétől lesz hatályos. Addig - az idei évi CPE jelentésekre - is még a jelenleg hatályos „CPE Reporting Policy” alapján jelenteni kell az audit szakmai továbbképzések során megszerzett krediteket.

Mi változik?

A legjelentősebb változás az, hogy a megszerzett IIA tanúsítványt, ha lejárt, nem lehet elfogadtatni. A tanúsítványt végérvényesen visszavonják, ha 36 hónapot meghaladóan nem kerül a CPE kredit bejelentésre. Ha egy visszavont minősítéssel rendelkező személy ismét minősítést szeretne szerezni, az újbóli tanúsításhoz már csak egy új tanúsítási programba való jelentkezéssel és szükséges összes vizsgát megszerezve tud eljutni.

A jó hír, hogy egy naptári év során szerzett többlet CPE kreditet fel lehet használni a következő naptári év jelentési ciklusában (CIA max 20 óra többlet vihető át). A nehéz helyzetre való tekintettel mentességi kérelmet lehet benyújtani (igazoló dokumentumra van szükség).

 

Az alábbi táblázatban összefoglalja a további változtatásokat: 

 

Jelenlegi szabályzat 

ÚJ szabályzat 

Tanúsítvány visszaállítása 

A lejárt státusz a szükséges CPE órák bejelentésével visszaállíthatók 

A visszaállítás lehetősége 2024. január 1-jétől megszűnik. Azoknak, akik „Visszavont” státuszba, újra igazolniuk kell a programba, és befizetni a díjakat és letenni az összes szükséges vizsgát. 

Átvihető CPE-k 

Nem elérhető 

Az évben keletkezett, a megkövetelt órák feletti CPE átvihető a következő naptári évre (maximum 20 óra a CIA és 10 óra más Nemzetközi Belső Ellenőrzési Szervezet tanúsítvány esetében). 

Türelmi idő a jelentésre 

12 hónap 

24 hónap 

 

Érdemes figyelni arra, hogy ha valaki nem jelenti a teljesített CPE órákat és a türelmi idő státuszba kerül, már nem lehet használni a tanúsítvány rövidítését a név után a kommunikációban és nem járnak a nemzetközi szövetség által a tagoknak nyújtott előnyök.  

További részletek:  https://www.theiia.org/en/certifications/cpe-policy-changes-for-2023/ 

A regisztrált CIA képesítéssel rendelkező adatbázisa elérhető itt: https://certified.theiia.org/  

Gyepessy Ferenc CIA, CRMA, EQA
BEMSZ Elnökség tagja
 


Beharangozó: Belső Ellenőrzési Díj 

 

A Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének elnöksége Belső Ellenőrzési Díj alapítását határozta el. A díj a belső ellenőrzés sikeréhez elengedhetetlen magas minőségi és integritási normáknak való megfelelést, valamint a szakmájuk élvonalába tartozó csapatok és egyének által nyújtott innovációk elismerését szolgálja. A díjjal szeretnénk hangsúlyozni és megünnepelni a kiemelkedő belső ellenőrzési teljesítményeket, akik az adott évben jól teljesítettek és valóban a határokig feszegették képességeiket és tehetségüket.  

A 2023. évben két kategóriában kérjük a tagságot, hogy nevezzenek a 2022. év legjobb teljesítményeire: 

  1. Innovatív Csapat (szektor független) 
  2. Inspiráló & P éldamutató Vezető 

Az Innovatív Csapat D íjra olyan csapatok megjelölését várjuk, akik (szervezetükön belül vagy azon kívül) új, ismeretlen vagy technikailag igényes területeken tevékenykedtek és jutottak túl az eléjük kerülő kihívásokon, vagy más példamutató szakmai készségről, csapatmunkáról és személyes képességekről tettek tanúbizonyságot. 

Az Inspiráló & P éldamutató Vezető kategóriában olyan belső ellenőrzési vezetőt keresünk, aki nemcsak kiváló technikai tudásról tett tanúbizonyságot, hanem stratégiai, vezetői és puha készségei révén is kiemelkedő eredményeket ért el. A győztes nem csak saját csapata tagjai számára inspiráló, hanem a teljes szervezeten belül is, valamint példaképként állítható a hazai szakma elé. Világos képet kell mutatni a belső ellenőrzés jövőjéről, valamint arról, hogy miként fejleszthető csapatát, és a funkciójukat, hogy a belső ellenőrzés megfelelő maradjon a jövőben is.  

A jelölést 2023. január 27-ig kérjük megtenni itt ( Judit, kérlek lássátok el a megfelelő Microsoft Forms linkkel ). A nevezéshez kérjük az alábbi ( link, mely az alábbi fájlhoz vezet: 'Belső Ellenőrzési Díj 2023 nevezési lap v2 ') dokumentumot kitölteni, valamint feltölteni az említett hivatkozást. Az erre a célra alakított elnökségi bizottság a legjobb jelöléseket – melyek közül a győztesek kikerülnek – 2023. február 17-ig választja és hirdeti ki.  

A jelölést érvényes BEMSZ tagság meglétével lehet tenni, de jelölt bárki (tagságon kívüli szakember és) lehet, aki a szakma hírnevének növeli a kiemelkedően teljesített. A díjra kiválasztott jelöltek és győztesek a különböző közösségi médiákban megjelennek, illetve az egyéni profilokban is feltüntetésre kerülhetnek (természetesen az adatvédelmi szabályok figyelembevételével). 

A díj átadása évente a közgyűléssel összekötve történik, összhangban a kétévente odaítélendő Életműdíjjal. 


Meghívó: ECIIA Webinar - Humán tőke, sokszínűség és tehetséggondozás 

 

Az ECIIA az EIRG-vel közösen webináriumot szervez a humán tőkéről, a sokszínűségről/diverzitásról és a tehetséggondozásról. Az eseményre december 13-án, 13:00 és 14:00 óra között kerül sor (CET). 

Az előadás címében is szereplő témakör a 2. helyet szerezte meg a Risk in Focus 2023 kockázati rangsorában, a 2022-es negyedik helyhez képest. Idén a válaszadók 50%-a az első öt kockázat között szerepelt a témakört, szemben a tavalyi 40%-kal. A válaszadók 18%-a szerint ez az első számú prioritás. Ez egy olyan kockázat, amely a belső ellenőrök szerint három év múlva a második legnagyobb kockázat lesz. 

A rendezvény ingyenes. A CPE igénylőlapot a webinárium végén biztosítja az ECIIA, melyet a lokális IIA képviseletekhez eljuttatva kapnak meg a résztvevők. 

Jelentkezés

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink