Elnöki köszöntő

Kedves Kollégáknak! 

Lassan magunk mögött tudhatjuk a hidegebb téli hónapokat, és nemsokára élvezhetjük a tavaszi napsütést, az újjászülető természetet. 

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy lehetőleg kerüljük el a tavaszi fáradtságot, kimerültséget, amelyhez nagyon jó tanácsokat kaptam Pál Feri atya februári előadásából, amelyet mint mentálhigiéniás szakember tartott Újpesten. “Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? A kiégés elkerülése” volt a címe. 

Az egyik legjobb tanács, amit tőle hallottam az volt, hogy ha nem tudunk elkerülni egy túlterhelt időszakot, amire mi magunktól nemet mondanánk, de az élet úgy hozza, hogy muszáj beleállnunk, akkor határozzunk meg magunk számára napi, heti és éves “minimumot”, ami segít abban, hogy regenerálódjunk, ne merüljünk, majd égjünk ki, ne romoljon a teljesítményünk. A saját példáját hozta, számára a napi minimum a 6 óra alvás, és a napi egyszeri rendes meleg étel nyugodt körülmények között este 9 előtt. A heti minimum a szerdai “embermentes napja”, vagyis a pihenőnap, az éves minimum pedig egy legalább 14 napos nyaralás. Bizonyos kevésbé fontos feladatokat pedig el kell tudnunk engedni, erre ő a vasalást hozta példának. Nem vasal, de nem is égett ki.

Úgy alakult, hogy kisebb körben beszélgettünk vele néhányan az előadás után, és akkor elmondta, hogy kutatások szerint Magyarországon és Közép-Kelet Európában különösen nagy hagyománya van az önkizsákmányolásnak, főleg a munka melletti háztáji gazdálkodás, “fusizás” időszaka óta. Sokan úgy nőttek fel, hogy ez a példa volt előttük, és nem törődnek magukkal, felélik a tartalékaikat és kiégnek. “Vigyázz magadra, mert más nem fog.” - Ez volt a jó tanács, amit neki is mondott egy kollégája.

Még egy utolsó gondolat, ami meglepett. Az gondolnánk, hogy aki szereti a munkáját, belülről motivált, az védett a kiégés ellen, de ez nincs így, sőt, azok vannak (vagyunk) nagyobb veszélyben, mert könnyebben és hosszabb távon tesznek túlságosan nagy erőfeszítést.

Ezek szerintem számunkra, belső ellenőrök számára is rendkívül hasznos és fontos tanácsok, bármelyik szerepünkben (munkahelyen, magánéletben).

Szakmai szinten három fontos eseményre szeretném felhívni a figyelmeteket: 

  1. A Belső Ellenőrzési Díj nevezések beérkeztek, és a bíráló bizottság ki is alakította a díjazásra javasolt csapatok és inspiráló vezetők rövid listáját, erről a hírlevélben is olvashattok. 
  1. A szakmánk gerincét alkotó nemzetközi standardok megújulnak, márciusban kezdődik a felülvizsgált standardok véleményezése. Egyénileg és szervezetileg is meg lehet fogalmazni véleményt, mi is fogunk a BEMSZ elnökséggel, további részletek itt olvashatók: https://www.theiia.org/en/standards/ippf-evolution/. A publikált dokumentumot, mely az ‘Introduction to the Global Internal Audit Standards’ címet viseli március 1-től kezdődően az alábbi linkről tölthetik le az érdeklődök. 
  2. Idén először részt veszünk az európai szintű Risk in Focus 2024 felmérésben, mert szeretnénk, ha a hazai szakma által látott kockázatok is bekerülnének az európai kockázat felmérésbe. 
    Erre a BEMSZ megteremtette a lehetőséget, ezért arra szeretnélek biztatni mindannyiótokat, hogy márciusban szánjatok egy kis időt a felmérés kitöltésére, ezzel is hozzájárulva egy valóban teljes Európát lefedő kockázati körkép kialakításához. A felmérés március 3-án indul a részletekkel, magával a linkkel kapcsolatban jelentkezünk a Linkedin oldalunkon és külön hírként is. 

Javaslok most nektek egy kis kiszakadást a mókuskerékből, szánjatok időt az ismét remek szakmai tartalmakban, beszámolókban bővelkedő hírlevélre!

 

Üdvözlettel: 

Smohay Ferenc CIA, CISA 

A BEMSZ elnöke 

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink