Beszámolók

Beszámoló a 2023. május 24-én megrendezett BEMSZ szakkonferenciáról, mely az „Innováció a belső ellenőrzésben” címet viselte

2023. május 24-én került megrendezésre a BEMSZ szakkonferenciája, mely ezúttal is releváns és érdekes témakörök feldolgozásával és megvitatásával teremtett értéket a résztvevők számára. Az esemény 3 blokkra tagozódott. A nap elején (1. blokk) egy aktuális helyzetképet kaphattunk a magyar gazdaság helyzetéről, a belső ellenőrzési normák változásáról, illetve megismerhettük a folyamat analízis és fejlesztés adatelemzési eszközrendszerét. A 2. blokk a mesterséges intelligencia veszélyeit és lehetőséget volt hivatott tárgyalni, ahol is szóba került a ChatGPT, a mesterséges intelligencia tanácsadói képességei és egyéb gyakorlati használhatósága. A 3. blokk előadói pedig a csalás megelőzés égisze alatt az események kezelését, a belső ellenőrök ebben betöltött szerepét ismertették meg a közönséggel. Szó volt a csalásra figyelmeztető jelekről, valamint a forensic adakgyűjtésről és felhasználásról is. Részletesebb összefoglalót olvashatnak a kedves tagtársak.

A BEMSZ éves rendes közgyűlését 2023. május 24-én tartottuk az „Innováció a belső ellenőrzésben” című konferenciát követően, melynek témája a már megszokott alapelemek mellett ebben az évben kiegészült a 2023. évi Belső Ellenőrzési Díj átadásával. Az “Inspiráló és példamutató vezető” kategóriában Solymos-Kiss Ilonát, az “Innovatív csapat” kategóriában az Erste Bank belső ellenőrzési csapatát hirdette ki az Értékelő Bizottság győztesnek. Gratulálunk a győzteseknek és mindazon legjobb jelölteknek ( Székely Áron, Raiffeisen Bank és Magyar Telekom belső ellenőrzési csapata), akik idén eredményeikkel kiemelkedtek a megmérettetés során. Megtörtént a közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása, a 2022. évi szakmai tevékenységről szóló beszámoló elfogadása, az Egyesület 2022. évi gazdálkodásáról szóló jelentés, valamint a pénzügyi beszámoló és közhasznúsági jelentés elfogadása, a Felügyelőbizottság beszámolójának elfogadása, a BEMSZ 2023. évi munkatervének és költségvetésének megvitatása. 

Részletesebb összefoglalót olvashatnak a kedves tagtársak. 


Beszámoló a 2023. május 4-én megtartott BEMSZ – ÁSZ beszélgetésről, mely a „A teljesítményellenőrzések metodikája és mutatói” címet viselte 

Az MVM Csoport székházában rendezett beszélgetés során az előadók a köztulajdonú gazdasági társaságok számvevőszéki ellenőrzéseivel kapcsolatos tudnivalókat ismertették. 

2023. május 4-én ismét az MVM képviseletében dr. Malatinszky Janka csoportszintű belső ellenőrzési vezető, a BEMSZ elnökségi tagja adott otthont a BEMSZ köztulajdonban álló gazdasági társaságok szekció rendezvényének.

Az Állami Számvevőszék képviseletében Herczeg Zsolt állami vagyongazdálkodást ellenőrző igazgató és Dr. Jakab Kornél teljesítményellenőrzési igazgató vezetett be minket a 2023. évi ellenőrzések során egyre láthatóbb módszertani, megközelítésbeli változások lényegét.

Megtudtuk, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a célzottabb, rövidebb ellenőrzések, a szabályszerűség mellett megjelennek a célszerűség, eredményesség szempontjai is. Az ÁSZ új típusú ellenőrzési megközelítésben gondolkodik, nagyobb hangsúlyt kap az ellenőrzések során az együttműködés és az ellenőrzési tapasztalatok megosztása. Megjelenik a kockázat alapú tervezés. A gazdálkodási döntések ellenőrzése során a fő kérdések: szabályszerű, megalapozott és célszerű/eredményes volt-e az adott döntés? Emellett meg szeretnék erősíteni a tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzését is. A teljesítményellenőrzés pedig szintén a gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség szempontjai alapján igyekszik mérni és értékelni a teljesítményt rendszeralapú, eredményalapú vagy problémaalapú megközelítésben.

Úgy gondolom, hogy minden kolléga, aki részt vett sokat gazdagodott azáltal, hogy mélyebb betekintést nyert az Állami Számvevőszék új típusú működésébe.

Ősszel várható a folyatás, immár konkrét ellenőrzési tapasztalatok, az azokból leszűrt ÁSZ tapasztalatok bemutatásával.


Beszámoló a 2023. májusi CIA Klubról, mely ezúttal a mesterséges intelligencia jelenségét járta körül

Gyepessy Ferenc szervezésében Bozóki Olga, a _VOIS Cyber Security Compliance & Audit vezetője tartott CIA Klub előadást és kerekasztal beszélgetést május elején a Vízművek székházban. Az előadó bemutatta a Chat GPT fejlesztésének a történetét, mire lehet használni (és mire nem), az applikáció korlátait és a vele járó kockázatokat. Szó volt arról is, hogy egy multinacionális vállalat milyen módon kezeli a kockázatokat és térképezi fel a felhasználási lehetőségeket. Mindezt érdekes és gyakorlati példákon keresztül bemutatva. Az érdekes témaválasztáson és tartalmas előadáson túl külön öröm volt a személyes találkozás.

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink