Beszámolók

Beszámoló a 2023. június 20-án megrendezett BEMSZ délutánról, mely „A visszaélés-bejelentő rendszerekkel kapcsolatos tudnivalók, követelmények” címet viselte

  1. június 20-án került megrendezésre a június havi BEMSZ délután, mely ezúttal is aktuális és releváns témakör feldolgozásával teremtett értéket a résztvevők számára. Az ABT Hungária Tanácsadó Kft. képviseletében Dr. Gajdos Tamás (CIA, CISA, CFE) és Dr. Czifra Péter (LLM) értékelte az Európai Visszaélés-bejelentő Védelmi Direktíva hatásait.

A bevezetésben pontosabb képet kaphattunk a visszaélésekről általában, illetve azt a talán meglepő, mégis rendkívül fontos tényt is megtudhattuk, hogy messze a legtöbb visszaélés bejelentések alapján kerül feltárásre (ötszöröse a következő 5 feltárási ok együttesének). Ki szeretnénk emelni az alábbi fontos kérdéskört, melyről szintén szót emeltek az előadók: a bejelentő hős vagy besúgó?

Az előadás folytatásában közelebbi képet kaptunk a visszaélés-bejelentési rendszerek alapelveiről, a Panasztörvényről, valamint olyan fontos részletekről, mint a bejelentések vizsgálatának módja, a bejelentő védelme, valamint a hatékonyan működő rendszer alappillérei.

A BEMSZ délutánok anyagait az alábbi linken találhatják meg a kedves tagtársak.


Beszámoló a 2023. június 15-én újraindult BEMSZ CAE Klubról

Az eseményre a Jardinette Kertvendéglőben került sor több, mint 40 belső ellenőrzési vezető kolléga részvételével. A rendezvényt Smohay Ferenc, a BEMSZ Elnöke nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket és egyben felvázolva a Klub legfőbb célját: a belső ellenőrzési vezetői feladatokkal kapcsolatos kihívások számbavétele, megoldások közös keresése, a vezetői „magány” feloldása.

Első előadóként, mint a BEMSZ elnökségi tagja, a CAE Klub társalapítója áttekintettem a CAE Klub múltját, ismertettem az újra-alakítást követően a jelen helyzetet, illetve a rövid- és középtávú célokat. Említésre került, hogy számos országban működő tagszervezeteknél vannak hasonló Klubok, valamint az IIA Global is tervez egy ilyen – megjegyezzük: tagdíjas – kezdeményezést szeptembertől. Ezektől eltérően a BEMSZ CAE Klubban való részvétel a jövőben is ingyenes lesz, az elsődleges cél platform nyújtása a Klub tagjainak a legjobb gyakorlatok megosztására, megismerésére, saját tevékenységük „benchmarking”-jára és az egymással való személyes kapcsolattartásra.

Áttérve az aktuális esemény napirendjére a következő előadásban az ECIIA 2023 ’Risk in Focus’ felmérésének eredménye, az abban nevesített, a belső ellenőrzési szakmát leginkább érintő 15 kockázat, az azokkal kapcsolatban kirajzolódó trendek kerültek számbavételre. Kiemelendő ebből a tény, hogy a kiber- és adatbiztonsággal kapcsolatos kockázatok változatlanul vitathatatlanul a legfontosabbnak minősültek, ugyanakkor a humán erőforrás-kezeléssel kapcsolatos, illetve a makroökonómiai és geopolitikai kockázatok értékelése ugrásszerűen megnőtt az előző évhez képest. A felmérésében résztvevők ugyanakkor azt is jelezték, hogy ezen kockázatok jellemzően nem kerülnek még kellően adresszálásra a belső ellenőrzési munkatervekben, tevékenységben. A tanulmány felhívta továbbá a figyelmet az ún. „perfect storm” (tökéletes vihar) jelenségre, ahol az egymástól sem független egyes kockázatok egy időben történő megjelenése hatványozott (pusztító) hatást tud okozni.

Ezt követően Michal Dutkiewicz, a TeamMate+ képviselője tartott egy előadást ezen auditszoftver képességeiről, illetve hogy miként képes ez támogatni a belső ellenőrök munkáját. Michal hangsúlyozta, hogy ez a könnyen konfigurálható, lokális fejlesztést nem igénylő rendszer egyfelől biztosítja a legjobb gyakorlat szerinti vizsgálati folyamatok meghonosítását, végzését (külön kiemelve például a beépített adatelemzési képességeket) másfelől számos lépésnél képes időt megtakarítani az auditorok számára.

A rendezvény utolsó részében a ’Risk in Focus’ felmérés 15 kockázata mellé további 10 témakört határoztak meg közösen a résztvevők, majd kisebb csoportokban (asztalonként) kiválasztották és priorizálták a szerintük legfontosabb 10-10 témakört, amelyek következő CAE Klubok tematikáját fogják adni.

A rendezvény végén közösen megköszöntük a TeamMate+ képviselőinek, hogy anyagi támogatásukkal ilyen színvonalas eseményt tudtunk szervezni és megállapodtunk abban, hogy a nyár eltelte után szeptember-októberben folytatjuk.

Üdvözlettel:

Dr. Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE


Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink