Beszámolók

Beszámoló a 2023. szeptember 19-én megtartott BEMSZ délutánról

Ebben a hónapban a BEMSZ szervezésében részt vehettünk a Technológia az auditban - adatelemzés egy napi felhasználó szemszögéből című előadáson, megindítva ezzel a 2023. évi őszi szezont. Az előadásban a TeamMate Analytics nevű (Microsoft Excelbe beépülő) eszköz került bemutatásra gyakorlati példákkal, hangsúlyosan olyan szemszögből, amivel egy belső ellenőr a mindennapokban is találkozhatunk, amikor Excel alapú adatelemzést végzünk. Az előadó Herner László volt, az ABT Treuhand - senior tanácsadó kollégája.

Az érdeklődő tagság megtekintheti a rendezvény összefoglalóját a BEMSZ honlapján.


AJÁNLÁS a COSO kockázatkezelési keretrendszer alkalmazására

A BEMSZ Kockázatkezelési Bizottsága nagy örömmel osztja meg a kedves tagsággal az új szakmai ajánlását a COSO Integrált Kockázatmenedzsment Keretrendszer (ERM – Integrated Framework) gyakorlati alkalmazásáról.

Számos vállalat és szervezet számára kihívást jelent a saját specifikumokra épülő, valóban praktikus kockázatkezelési rendszer megfogalmazása, bevezetése és működtetése. Ebben nyújthat támogatást a COSO ERM, aminek rugalmas, a szervezeti specifikumokat is tükröző testre szabásával jelentősen javítani tudjuk a célok elérésének és a vállalat érték növelésének az esélyeit - vállalati mérettől, gazdasági ágazattól, fejlettségi szinttől és komplexitástól függetlenül.

A cikk elérhető a BEMSZ honlapján az ajánlások között az alábbi link használatával.


Risk in Focus 2024: „Forró Témák” a belső ellenőrök számára

A Risk in Focus az elmúlt nyolc évben arra törekedett, hogy kiemelje a belső ellenőrök számára legfontosabb kockázati területeket, melyeket a független kockázatértékelési munkájuk, éves tervezésük és ellenőrzési hatókörük elkészítésekor figyelemke kell venniük. A 2024-es kutatási jelentés egy fenyegető poliválságot tárt fel. Ez olyan nagy hatású kockázati események sorozatát jelenti, amelyek egyszerre fordulnak elő, és egymás hatásait súlyosbítva jelennek meg. Egyre inkább kulcstényező a szervezeti rugalmasságra támaszkodnunk; egyre nagyobb mértékben kell alapoznunk az együttműködésre annak érdekében, hogy minél gyorsabban reagálhassunk a számtalan azonnali és gyorsan változó kockázatra. A belső ellenőröknek segíteniük kell az igazgatóságokat a fenntartható és rugalmas vállalkozásokká való alakulásban; jobban, mint valaha.

Néhány kulcsfontosságú megállapítás:

  • A kiberbiztonság őrzi régi első helyét: a válaszadók 84%-a hatodik éve választotta a kiberbiztonságot az első számú kockázatnak
  • A humán tőke, a sokszínűség, a tehetséggondozás és a megtartás szintén megőrizte második helyét (a válaszadók 58%-a) a jelentésben, mivel sok vállalkozás nincs összhangban a világjárvány utáni kultúrával.
  • A CAE-k (a válaszadók 43%-a) a makrogazdasági és geopolitikai bizonytalanságot tartották szervezeteik harmadik legnagyobb kockázatának – a törvényi és szabályozási változásokkal együtt.

További részletekért, és a regionális összefoglalókért az alábbi linket használva jutnak el a tisztelt olvasók.


Összefoglaló a Belső Ellenőrzési Vezetői (CAE) Klub második rendezvényéről

Szeptember 28-án került megtartásra az idén júniusban újra alakult CAE Klub második rendezvénye. Ezúton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki személyesen eljött, reméljük mindannyiunk nevében mondhatjuk, hogy egy jó hangulatú esemény volt nagyon érdekes előadásokkal, jó társaságban. A színvonalas helyszínt az Óbudai Don Bosco Oratórium és Közösségi Ház biztosította.

A rendezvény fókuszában – összhangban a június 15-i workshopon meghatározott témákkal, azok sorrendjével, több aktuális téma mellett – a következő kérdés állt: „Humántőke-és tehetséggondozás, fiatalok bevonzása, megtartása”

Az esemény elején a Risk in Focus 2023 felmérés eredménye került Smohay Ferenc, CIA, CISA, a BEMSZ Elnöke által ismertetésre. A következő előadást Gombás Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára tartottam, melynek témája a Z generáció sajátosságai, kapcsolatuk a munkaerőpiaccal volt. Szorosan kapcsolódott ehhez a következő előadás is a belső ellenőrzési digitalizáció és a munkaerő-megtartás képességének összefüggéseiről, amelyet Herner László, CIA, az ABT Hungária Tanácsadó Kft. munkatársa tartott. Végül dr. Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE, a BEMSZ Elnökségi tagja tartott rövid összefoglalót „Szemelvények a 2023. július 10-12-ig tartott amsterdami IIA Global konferencia legjobb előadásaiból” címmel.

A CAE Klub soron következő eseményére (melynek fókuszában a kiberbiztonság lesz) 2023. december elején kerül majd sor, melyen remélhetőleg ismét sok belső ellenőrzési vezetőt köszönthetünk majd.

                    Smohay Ferenc CIA CISA                                      Dr Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE

                            A BEMSZ Elnöke                                  A BEMSZ Elnökségi tagja, a CAE Klub társalapítója


CIA Klub hírek

Örömmel számolok be arról, hogy szeptember közepén rekord létszámban jelentkeztek a CIA képesítéssel rendelkező auditorok a kötelező Etikai CPE pontok megszerzését is támogató szakmai rendezvényünkre.

A 2008-ban Mátyás Sándor CIA által alapított, 2010 óta Gyepessy Ferenc CIA irányításával működő CIA Klub (szakmai elitklub) töretlen lelkesedéssel ad teret a szakmai előadásoknak, vitáknak, tapasztalatcseréknek. A nemzetközi CIA belső ellenőrzési képesítéssel rendelkezők számára ingyenesek a rendezvények.

A 44. CIA Klub rendezvény témája az „Etikai dilemmák a gyakorlatban” volt, a nagyszerű vitaindító előadást Bánhegyi Réka, CIA és Baki László, CIA közösen tartotta. Helyszínt az OBA - Országos Betétbiztosítási Alap - biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk.

A szakmai rendezvény során a vállalati kultúrák szerepéről, a belső ellenőri függetlenségről és objektivitásról beszélgettünk, illetve a gyakorlati belső ellenőri munka során előforduló etikai dilemmák közül az alábbiakkal is foglalkoztunk:

  • Nyomásgyakorlás ér minket, hogy a megállapításokat átfogalmazzuk vagy töröljük.
  • Nehéz és kényelmetlen vizsgálatot végzünk, amely a vezetés számára a személyes integritás elleni támadásnak tűnhet.
  • Olyan etikai döntéssel szembesülünk, amely végső soron nemcsak az ellenőrzés eredményére, hanem saját személyes hírnevünkre is hatással lehet.

Bízunk benne, hogy az elhangzottakat mindenki hasznosnak, építőjellegűnek találta és a napi munka során a dilemmák kezelésére gyakorlati tapasztalattal gazdagodott.

Gyepessy Ferenc CIA, CRMA, EQA

BEMSZ Elnökség tagja

CIA Klub vezető

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink