Beszámolók

Beszámoló a 2023. október 12-én „Fejlődési lehetőségek a Belső Ellenőrzésben” címmel megtartott BEMSZ délutánról

Nagyon izgalmas programon vett részt az a több mint 60 tagunk és kollégánk, aki becsatlakozott az október 12-i BEMSZ Délutánra, amikor is a 2023-i év innovatív belső ellenőrzési csapatának választott Erste Bank képviseletében Barna Piroska Belső ellenőrzési-vezetővel és Kleinheicz György vezető IT-audit vezetővel találkoztunk.

Egy rövid bevezetőben láthattuk a Bank belső ellenőrzési szervezetét és működési gyakorlatát, majd prezentáció keretében bemutatót kaptunk arról, hogy hogyan látja az ERSTE csapata a fejlődési irányokat, milyen sikereket ért el, illetve milyen nehézségeket tapasztalt a megvalósításban. A kollégák elmesélték, mi motiválta őket arra, hogy jelentkezzenek a pályázatra, hogyan készült el a pályázat és mi történt velük a pályázat elnyerését követően.

A program végén szakmai beszélgetés zajlott számos kérdés megválaszolásával.

Bízunk benne, hogy a találkozó nemcsak azok számára szolgált munícióval, akik tervezik, hogy pályázatot nyújtanának be a következő évi Innovatív Belső Ellenőrzési Csapata díjra, hanem azoknak is, akik hozzáadott értéket kívánnak nyújtani e gyorsan változó világban.

Az érdeklődő tagság megtekintheti a rendezvény összefoglalóját a BEMSZ honlapján.


 

Beszámoló a 2023. október 31-én „A kockázatkezelés és a belső ellenőrzés együttműködése” címmel megtartott BEMSZ délutánról

Peter Elam (Group Head of Risk Management and Business Assurance, Anglo American Plc, valamint az angol és ír belső ellenőröket tömörítő Chartered Institute of Internal Auditors leköszönő elnöke) előadásában és Smohay Ferenc Elnök Úr moderálásában hallhattunk egy rendkívül érdekes és értékes előadást a belső ellenőrzés (internal audit) és a kockázatkezelés együttműködéséről.

A magyarul rendkívül jól beszélő Peter Elam, aki maga is két funkcióért felel, a kockázatmenedzsmentért (némi compliance-szel és csalás kivizsgálással fűszerezve) és belső ellenőrzésért, először bemutatta, hogy a jelenleg hatályos és a készülőben lévő új normák milyen iránymutatást adnak a témára vonatkozóan.

A fő konklúzió: a normák alapján lehetséges volt, és lesz is az, hogy egy személyben felelős legyen valaki a belső ellenőrzés mellett második vonalba tartozó tevékenységekért is. Viszont ennek megvannak a maga feltételei a normák és Peter tapasztalata alapján:

  1. Bármit csinálhat a belső ellenőrzési vezető, akkor ha az nem akadályozza a belső ellenőrzési munkáját. Ha problémát okoz, érdekkonfliktust, vagy a tárgyilagosság, függetlenség terén, akkor nem szabad, hogy csinálja. Pontos idézet Petertől: „A belső ellenőrzési funkció szent, mindig elsőbbsége kell, hogy legyen.”
  2. Személyesen is úgy kell éreznie, hogy jól el tudja látni mindkét feladatot. Ezt ő pl. 13 éve nem vállalta az előző munkahelyén, mert nem volt biztos benne, hogy jól helyt tud állni.
  3. Kell, hogy legyenek korlátok, garanciák, hogy ez a munka nem fog akadályokat jelenteni a jövőben sem.
  4. A normák felsorolják, hogy milyen tevékenységet vállalhat és milyet nem. Fontos, hogy dolgozhat pl. egy projektben, de ne ő döntsön. Javasolhat, együtt dolgozhat, tanácsot adhat, de a menedzsment viselje a döntési felelősséget.
  5. Ha a belső ellenőrzési vezető alatt másik funkció is, akkor nem szabad, hogy a belső ellenőrök auditálják azt, mert a vezető maga nem független. Ha az audit terv szerint belső ellenőrzésre lenne szükség ebben a funkcióban, akkor külsős céget kell megbízni ezzel. Ő ezt praktikusan egyszerre végezte a belső ellenőrzési funkció külső minőségbiztosításával, de ez nem kell, hogy így legyen.
  6. Fontos, hogy minden belső ellenőrzésen kívüli tevékenység meg legyen beszélve a felsővezetéssel. Ahogy a garanciák is, hogy ezek mellett hogy tudja fenntartani a függetlenségét és objektivitását.

Ha ezekkel együtt felvállal egy belső ellenőrzési vezető még egy funkciót, kockázatmenedzsmentet, compliance-t vagy mást, akkor annak két nagy előnyét látja:

  1. Egységesebb, pontosabb képet kap a belső ellenőrzési vezető a kockázatokról, és jobban tudja segíteni a szervezetet a priorizálásban.
  2. A két vagy több funkció segítheti a belső ellenőrzési vezetőt abban, hogy megfelelő, magasabb státusza, reputációja legyen a szervezeten belül.

Az előadást követően élénk beszélgetés alakult ki a szakma és a szakmát végrehajtó szervezeti egységek megnevezését illetően (internal audit – belső ellenőrzés – assurance), illetve az integrált kockázatkezelési rendszerek jó gyakorlatairól, kapcsolódó dilemmákról.

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink