Vendégoldal

Európai intézmények: az ESRS végleges elfogadása

Az ESRS felhatalmazáson alapuló törvénnyel kapcsolatos vizsgálati időszak az ágazati agonista szabványok uniós jogrendszerbe történő beépítésével véget ért.

Az első tizenkét ágazati agnosztikus európai fenntarthatósági jelentési szabvány (ESRS) sikeresen beépült az európai jogi keretbe. Ez a fejlemény jelentős előrelépést jelent a fenntarthatósági jelentéskészítés ésszerűsítésében az Európai Unióban.

További információkat itt találhatnak az érdeklődők.

Mi az AI és kit érint majd az AI-törvény?

Olyan szoftver, amely egy vagy több technikával és megközelítéssel lett kifejlesztve, és az ember által meghatározott célok adott csoportjához képes olyan kimeneteket generálni, mint a tartalom, előrejelzések, ajánlások vagy döntések, amelyek befolyásolják a környezetet, amellyel kölcsönhatásba lépnek.

A törvény nemcsak a szolgáltatókat érinti, hanem a felhasználókat, az importőröket, a forgalmazókat és a termékgyártókat is.

Az EU törvényhozói a mesterséges intelligencia kockázataitól függően 4 különböző kategóriába sorolták be: alacsony, limitált, magas és elfogadhatatlan.

Ha még többet szeretne megtudni a kockázatokról és az azokra vonatkozó szabályozókról kérjük olvassa el a BEMSZ honlapján elérhető cikket

Európai zöld kötvények: a Tanács új rendeletet fogad el a fenntartható finanszírozás előmozdítása érdekében

A Tanács rendeletet fogadott el egy európai zöldkötvény-standard létrehozásáról. A rendelet egységes követelményeket határoz meg azon kötvénykibocsátók számára, akik az „Európai zöld kötvény” vagy az „EuGB” elnevezést kívánják használni környezeti szempontból fenntartható kötvényeikre.

A környezeti szempontból fenntartható kötvények a zöld technológiákkal, az energiahatékonysággal és az erőforrás-hatékonysággal, valamint a fenntartható közlekedési infrastruktúrával és kutatási infrastruktúrával kapcsolatos beruházások finanszírozásának egyik fő eszközei. Az európai zöld kötvények összhangba kerülnek az EU fenntartható tevékenységekre vonatkozó taxonómiájával, és világszerte elérhetővé teszik a befektetők számára.

Az angol nyelvű cikk elérhető itt.

Segítség a digitális transzformáció értékeléséhez

Egyre több vállalat fektet be a digitális átalakulásba, de sokan még mindig azon dolgoznak, hogy finomítsák elképzeléseiket. Ehhez nyújthat segítséget az RSM jelentése, mely ismerteti hogyan változtatja meg a digitális átalakulás a vállalatok működését. A jelentés választ ad olyan fontos kérdésekre, mint például a következők:

·        Milyen típusú vállalatok fektetnek be a digitális átalakulásba?

·        Hogyan kezelik a vállalkozások az informatikai szakemberek szűkös munkaerőpiacát?

·        Mi a vezetés szerepe a digitális átalakulásban?

·        Hogyan mérik a vállalatok a fejlődést?

·        Mi a digitális átalakulás jövője?

A jelentés megvizsgálja továbbá a mesterséges intelligencia térnyerését és a kiberbiztonság fontosságát is, amelyek két olyan alapvető fogalom, amelyeket minden szervezetnek figyelembe kell vennie technológiai igényeinek kielégítése során.

Az angol nyelvű cikk elérhető itt.

Belső ellenőrzési terveink igazítása a változó kockázati prioritásokhoz

Hogy miről tudhatunk meg többet ebben az e-bookban?

·        Az összehangolás fontossága – Miért kulcsfontosságú a modern szervezetek számára a belső ellenőrzési terv és a változó kockázati prioritások összehangolása?

·        Az átláthatóság elősegítése – Fedezzük fel a belső ellenőrök és a kockázatkezelők közötti transzparencia jelentőségét.

·        Navigálás a bizonytalanságban – A belső ellenőrzési terv és a kockázati prioritások összehangolása hogyan teszi lehetővé a bizonytalan üzleti környezetekben való sikeres navigálást?

·        Különböző stratégiák összehangolása – Ismerje meg a rendszeres kockázatértékelést, a folyamatos kommunikációt, a kockázatalapú ellenőrzési megközelítéseket és az audit bizottságok bevonását.

·        Szoftvermegoldások – A belső ellenőrzésre és kockázatkezelésre szabott szoftvereszközök hogyan segítik elő az átláthatóságot, a hatékonyságot és az általános kockázatkezelési gyakorlatot.

Az angol nyelvű cikk elérhető itt.

Új „Risk In Focus: Hot Topics for Internal Auditors” podcast vált érhetővé

Az All Things Internal Audit legújabb epizódjában Javier Faleato, az IIA globális stratégiáiért és társult kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke megvitatja a Global Risk in Focus jelentéssorozat eredményeit.

A podcast elérhető itt.

Kezdő lépések: Audit program kialakítása

A legutóbbi, „Az Auditprogram kidolgozása” című 6 perces epizódban az IIA célul tűzi ki megértetni a belső ellenőri munka során elvégzendő megelőző kutatás és a célok kitűzésének fontosságát. Segít nekünk beazonosítani a releváns kockázati területeket, és megtanulhatjuk az ellenőrzési típusokhoz kapcsolódó eljárásokat.

Az angol nyelvű program elérhető itt.

 

Egészséges szervezeti kultúra: a belső ellenőrzés szerepe

Vajon proaktív álláspontot képvisel a belső ellenőrzési csoportunk a vállalati kultúrával kapcsolatban? Érdemes elolvasni a következő cikket, melynek révén betekintést nyerhetünk a szervezeti kultúra jelenlegi állapotába, valamint megismerhetünk egy kultúraértékelési eszköztárat, amely segít az indulásban.

Az angol nyelvű cikk és a szerzők összegző videóbejegyzése elérhető itt.

 

Vezetés-szervezési tévedések játszottak kulcsszerepet az OpenAI közelmúltbeli munkaerő-gondjaiban

Négy napon belül az OpenAI – a ChatGPT mögött álló szervezet – elbocsátotta vezérigazgatóját, felvette és elbocsátotta első ideiglenes vezérigazgatóját, felvette a második ideiglenes vezérigazgatóját, és 770 alkalmazottja közül több mint 700-an fenyegetőztek kilépéssel.

Anthony Pugliese (CIA, CPA, CGMA, CITP) tolmácsolásában az IIA az alábbi 3 leckét azonosította az ügyben:

·        A szervezet irányítási struktúrájának támogatnia kell küldetését.

·        Az igazgatótanács összetételének elő kell segítenie a szervezet céljait.

·        A kommunikáció a jó vállalatirányítás kulcsfontosságú eleme.

Az angol nyelvű cikk elérhető itt.

 

18 ország írt alá irányelveket a mesterséges intelligencia biztonságáról

Tizennyolc ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nem kötelező érvényű kiberbiztonsági irányelveket írt alá a mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztése és alkalmazása érdekében.

„Ez az első alkalom, amikor annak a tudatosulását látjuk, hogy ezek a képességek nem csak a remek funkciókról szólnak, vagy arról, hogy milyen gyorsan tudjuk őket piacra vinni, vagy hogyan tudunk versenyezni a költségek csökkentéséért." - mondta Jen Easterly, az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökségének igazgatója.

Az angol nyelvű cikk elérhető itt.

 

 

 

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink