Szekcióhírek - Összegző gondolatok a 2023-as évből

Visszaélésmegelőzési Szekció 2023 – szekcióvezető: Mátyás Sándor CFE, CIA

A BEMSZ stratégiai szakmai partnereként 2023 évben is az EY Magyarország támogatta a Szekció azon célját, hogy hozzájáruljon a hazai belső ellenőr kollégák visszaélési kockázatok kezelése kapcsán szükséges szakmai felkészültségének naprakészen tartásához és fejlesztéséhez. Ennek keretében:

  • A hírlevélben havi rendszerességgel közzétett, a stratégiai szakmai partner által összeállított cikket
  • A Szekció céljának megfelelően nyitott minden érdeklődő kolléga és más szakmai szervezetek (pl.: ACFE Hungary) irányába, így örömmel vettük, hogy az EY Magyarország volt a házigazdája és az EY, az ACFE Magyarország, és a BEMSZ Visszaélésmegelőzési szekcióval közösen szervezett értékes szakmai délutánoknak:
    • Kiberpajzs és csalási sémák
  • Aktualitások a visszaélések megelőzésében és vizsgálatában

A fentiekben ismertetetteknek megfelelően nem maradhat el a Visszaélésmegelőzési szekció december cikke sem, melynek címe „A visszaélés-bejelentési rendszer a mesterséges intelligencia világában” A mesterséges intelligencia (AI) új távlatokat nyitott a vállalatok számára a nagyléptékű adatelemzésben, adatrögzítésben, jelentések írásában és anomáliák azonosításában. Ennek köszönhetően a visszaélés-bejelentési rendszerek vonatkozásában is lehetővé vált a nagy adathalmazok hatékonyabb elemzése és az olyan minták azonosítása, amelyeket emberi erőforrással nehéz felismerni. Az AI-alapú elemzések segíthetnek a visszaélések súlyosság szerinti rangsorolásában, hatékonyabb jogi intézkedéseket téve lehetővé. Fontos azonban kiemelni, hogy az mesterséges intelligencia-alapú bejelentési rendszerek nem helyettesítik az emberi döntéshozatalt és az erkölcsi ítélőképességet, hanem inkább kiegészítik ezeket. Sikeres működésük nemcsak a technológiai fejlődéstől, hanem a jogi keretek és az etikai normák szoros együttműködésétől is függ. Az EY cikke a legfontosabb, már elérhető lehetőségeket veszi sorra.


Közszféra Állandó Bizottsága (KÁB) 2023 – szekcióvezető: Polgár Péter

Az idei esztendőben a Közszféra Állandó Bizottsága sikeresen bonyolította le 9 online ülését, melyek összességében közel 20 órás időtartamot öleltek fel. Ezen megbeszéléseken több mint 50 napirendi pont került részletes megvitatásra és értékelésre.

Kiemelkedő esemény volt dr. Kollár Gergő előadásával fémjelzett BEMSZ Délután, ahol a mesterséges intelligencia adatvédelmi kérdéseit tekintettük át. Jelenleg három további BEMSZ Délután előkészülete zajlik, melyek fókuszában a Bkr. és a Gtbkr. módosítása, a közbeszerzések hatékonyságának értékelése, valamint a módosuló Ász módszertanok rendszerének megismerése áll.

Az elmúlt időszakban a BEMSZ Hírlevelekben 10 cikket jelentettünk meg, melyek témái között olyan fontos kérdések szerepeltek, mint a gazdálkodásért való felelősség, a költségvetési intézmények vagyonának megőrzése, a belső ellenőrzési jelentés nyilvánossága, a mesterséges intelligencia szerepe a közszférában, a kormányzati adatelemzés módszertana vagy a pontos fogalmazás művészete.

Az év során több dokumentumot is véleményeztünk, beleértve az új IIA standardokat, a Bkr. tervezett módosítását, valamint az ÁBK jelentés tervezetét.

Örömteli hír, hogy 2023-ban sikerült tovább növelnünk a Közszféra Állandó Bizottság tagjainak számát, ami tovább erősíti a szervezetünk munkáját és hatékonyságát.


Kockázatkezelési Állandó Bizottság (RÁB) 2023.
szekcióvezető: Doszpod Dénes


Ebben az évben két olyan szakmai anyagot készítettünk, amik segíthetik a kockázatok jobb megértését, a kockázatkezelés fejlesztését a hazai gazdálkodó szervezeteknél.

  •  A COSO 2017-es ERM Keretrendszerének implementálásához ajánlást készítettünk, amiben számos gyakorlati tapasztalat is megjelent. Az Ajánlás elérhető a BEMSZ Honlapon, a Tudástárban.
  • Az IIA által kiadott globális kockázati felmérésről (Risk in Focus 2024) összefoglalót adtunk ki magyar nyelven, amiben külön is tárgyalunk olyan magyarországi eredményeket, amik egyébként nem szerepelnek a nemzetközi kiadványban.

Ezen túlmenően két BEMSZ Délutánt is szerveztünk:

  • A RÁB által még 2022-ben az Integrált Bizonyosság Keretrendszer bevezetésére vonatkozó ajánlásunkról az MNB előadásában, valamint
  • A 2023-ban az Év Innovatív Belső Ellenőrzési Csapata díj győztese, az Erste Bank BE mutatta be a sikeres pályázat hátterét, a szakmai kihívásokat és az elért eredményeket.

Jövőre is rengeteg tervünk van, örömmel látunk minden érdeklődő kollégát a munkacsoportunkban!

 


CAE Klub 2023 – klubvezető: dr. Gajdos Márton

2023 jeles év volt a Belső Ellenőrzési Vezetők Klubja (CAE Klub) számára is, mivel júniusban került sor a Klub újraindítására.

Az első alkalommal a meghívott vezetők bevonásával egy workshop keretében meghatározásra kerültek azok a témák amelyek a soron következő (terveink szerint negyedévente megrendezésre kerülő) Klub-események alkalmával megtárgyalásra kerülnek. Szeptemberben sor került az első ilyen eseményre, ahol meghívott előadóink közreműködésével a belső ellenőrzés egyes HR kérdései kerültek megtárgyalásra, különös tekintettel a munkaerő bevonzására és megtartására. A következő (egyben évzáró) eseménynek (melyneka középpontjában a kiberbiztonság állt) a Magyar Telekom adott otthont, ahol nem csupán a társaság belső ellenőrzése került bemutatásra, de a Társaság CFO-ja is megtisztelt minket egy előadással, ahol első kézből hallgathattuk meg mit tart fontosnak egy „stakeholder”.
Az évzárón elfogadásra került a következő év munkaterve, a 2024-ben megtartásra kerülő rendezvényeinken is izgalmas témák és érdekes előadók fognak szerepelni.

 

 

 

  

 

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink