Vendégoldal

A Tanács és a Parlament megállapodik abban, hogy bizonyos ágazatok és harmadik országbeli vállalatok fenntarthatósági jelentését két évvel elhalasztják

Az Európai Tanács és a Parlament ideiglenes megállapodásra jutott a fenntarthatósági jelentéstételi szabványok egyes ágazatokra és egyes harmadik országbeli vállalkozásokra vonatkozó, a vállalati fenntarthatósági jelentésekről szóló irányelvet (CSRD) módosító határidőkről szóló irányelvéről. A megállapodás több időt biztosít a vállalatoknak, hogy felkészüljenek az ágazati európai fenntarthatósági jelentési szabványokra (ESRS), valamint a nagy, nem uniós vállalatokra vonatkozó speciális szabványokra, amelyeket 2026 júniusában, az eredetileg tervezett időponthoz képest két évvel később fogadnak el.

További információkat az Európai Bizottság honlapján találhatnak az érdeklődők. Maga a javaslat itt olvasható.

„Jobb könyvvizsgáló építése": Empátia az ellenőrzésben

A könyvvizsgálók gyakran megpróbálnak csak ’beugrani’ és hozzáadott értéket teremteni ’ügyfeleiknél’ bizonyos területeken anélkül, hogy teljesen megértenék az ezzel kapcsolatos árnyalatokat vagy érzelmeket.

Az empátia és az együtt gondolkodás olyan szuperképességek, amelyek a bizalom és az együttműködés előmozdításával erősítik a belső ellenőrök hatékonyságát. Ez különösen döntő jelentőségű a „permakrízisek” új világában – ahol a globális események, például világjárványok és háborúk súlyosbítják a könyvvizsgáló ügyfelek számára már amúgy is kihívást jelentő személyes helyzeteket.

Meghan Boyd ismerteti meg az olvasókkal, hogy a csapatában dolgozó munkatársak miként merülnek el tudatosan a vizsgált szervezetek világaiban a lehető legkisebb ’felfordulást’ okozva.

A cikket letölthetik a kedves tagtársak az alábbi link használatával.

Az első uniós szintű kiberbiztonsági tanúsítási rendszer az európai digitális tér biztonságosabbá tétele érdekében

A Bizottság az EU kiberbiztonsági törvényével összhangban elfogadta az első európai kiberbiztonsági tanúsítási rendszert. A rendszer az egész Unióra kiterjedő szabályokat és eljárásokat kínál arra vonatkozóan, hogyan lehet tanúsítani az IKT-termékeket az életciklusuk során, és ezáltal megbízhatóbbá tenni azokat a felhasználók számára. A tanúsítás hivatalos elismerése annak, hogy az IKT-termékekben meg lehet bízni a polgárok által naponta használt hardver és szoftver védelmében. Az önkéntes rendszer kiegészíti a kiberrezilienciáról szóló törvényt.

A cikket és a kapcsolódó anyagokat a kedves tagtársak az alábbi link használatával érik el.

 

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink