Elnöki köszöntő

Kedves Kollégák,

legutóbbi, februári hírlevelünkbe írt köszöntőmet azzal kezdtem, hogy aznap indult meg az orosz támadás Ukrajna ellen. Az akkori hírek szerint sokán villámháborút valószínűsítettek, amely várakozás mára megdőlt, most már egy hónapja tart a konfliktus, és – sajnos – még nem is látszik a vége.

Nem tisztünk a politikai állásfoglalás, de gondolom nem nyújtózunk túl hatáskörünkön, ha mi is elítéljük az agressziót, a pusztulást és szenvedést hozó fegyveres „érdekérvényesítést”. A konfliktus dimenziójának felismerését, a menekültek első hullámának érkezését követően haladéktalanul körlevelet küldtünk tagjaink felé, melyben a segítség lehetséges formáiról adtunk tájékoztatást. Továbbra is kérünk mindenkit, hogy ki-ki lehetőségéhez mérten támogassa a menekülteket, hogy (bár ez csak tompíthatja az elkeseredést, szenvedést) legalább a legalapvetőbb élelmiszerekben és szükségleti cikkekben ne szenvedjenek hiányt. Itt említeném meg, hogy noha a „rend kedvéért” jelen hírlevelünkben is adunk tájékoztatást az SZJA 1%-nak a BEMSZ részére való felajánlásáról, a mostani helyzetben nehezen tudnék érvelni emellett (más, közvetlenül a menekülteket támogató szervezetekkel szemben). Mindenesetre idén az esetleges SZJA felajánlások összegét Egyesületünk eljuttatja majd egy, az ukrán menekülteket támogató segélyszervezetnek.

Ugyanezen köszöntőben említettem a válság várható hatásait is, amelyek továbbra is tetten érhetőek az emelkedő nyersanyag-árak, növekvő infláció, a gazdasági ellátó láncokban megjelenő törések és a menekültek ellátásának terhei (mára több, mint 3,5 millió fő hagyta el Ukrajnát, míg az országon belüli migráció meghaladja a 6 millió főt!) formájában. Az egy hónappal ezelőtt valószínűsített gazdasági hatások mára tényként kezelhetőek és ha valami csoda folytán holnap vége lenne a fegyveres konfliktusnak, akkor is hosszú idő fog eltelni, mire ezek eltűnnek, így ezeket be kell építeni várakozásainkba, esetlegesen akár újra kell tervezni a 2022-re vonatkozó elképzeléseket. Belső ellenőrként nem feltétlenül kell egy újabb tervezési ciklust indítani, de mindenkit arra buzdítok, hogy gondolja át a 2022-es tervezés alapvetéseit, az akkor meghatározott fő kockázatokat és legalább értékelje azt, hogy nem kell-e azokat felülvizsgálni.

Nehéz bármi másról is írni most (hiszen tényleg minden más eltörpül a naponta, szinte „real-time” látott szörnyűségek mellett), de foglalkoznunk kell egyéb, szakmai illetve az Egyesületünket érintő kérdésekkel is. Ezek közül talán a legfontosabb a közelgő éves (és egyben tisztújító) közgyűlésünk. Végeztünk egy felmérést, hogy hányan preferálják annak személyes vagy online formában való megtartását, és mivel közel azonos szavazatot kapott a két opció, ezért továbbra is a mindkettőnek eleget tevő, „hibrid” megoldásban gondolkodunk. A részletekről folyamatosan (külön körlevelekben) adunk majd tájékoztatást, kérem minden tagunk aktivitását a közgyűlésen illetve a jelentkezések / jelölések tekintetében!

Az elmúlt hónap is gazdag volt programokban, hírlevelünkben olvashattok a közelmúlt CAE Klubjáról, és a február végi BEMSZ Délutánról is, továbbá találhattok benne két friss szakmai cikket is: az egyik a közszféra belső ellenőreinek tanácsadó tevékenységéről, a másik pedig a pénzügyi szektor belső ellenőreinek 2022-es prioritásairól szól. A szekcióhírekben egy-egy cikk található a Visszaélés-megelőzési Szekcióhoz, illetve a Technológiai Platformhoz kapcsolódóan, továbbá egy új compliance podcastot is meghallgathattok. „Save the date” és „Vendégoldal” rovatainkban aktuális rendezvényekről, képzésekről, illetve külföldi társoldalakról szemezgetett további szakmai anyagokról kaphattok tájékoztatást.

Hírlevelünkhöz jó böngészést, olvasást, egyebekben pedig jó munkát és jó egészséget kívánok!

Tisztelettel,

Dr Gajdos Márton CIA, CISA, CFE

A BEMSZ Elnöke

Közelgő események

2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 07.
16:30
BEMSZ Délután
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután

Partnereink