Beszámolók

 

Beszámoló az október 6-7. között megtartott Európai Belső Ellenőrzési (ECIIA) konferenciáról

 

Két év „Covid-szünet” után 2022. október 6-7-én került újra megrendezésre az ECIIA éves konferenciája. Ezúttal a fő szervező az IIA Belgium, a helyszín pedig Brüsszel volt.

A BEMSZ-et és Magyarországot egy létszám-arányosan erős, 6 fős csapat képviselte. Részletes képes beszámolójukat itt olvashatjátok. 

 


 Beszámoló a köztulajdonban álló gazdasági társaságok szekciójának alakuló üléséről

 

A BEMSZ elnökséggel úgy láttuk, hogy a Takarékos tv. és a kapcsolódó jogszabályok, rendeletek hatalmas kihívás elé állítanak legalább 340 köztulajdonban álló magyar vállalatot.

Óriási szükség van a párbeszédre, összefogásra, egymás segítésére, jó gyakorlatok megosztására, és érdekképviseletre. Melyik szervezet lenne erre alkalmasabb Magyarországon, mint a BEMSZ?

Ezt látta meg dr. Malantinszky Janka, aki a BEMSZ elnökség és titkárság támogatásával megszólította az érintett cégek elsőszámú vezetőit, hogy küldjék el belső ellenőr vagy megfelelési tanácsadó kollégáikat a BEMSZ köztulajdonban álló vállalatok szekciójának alakuló ülésére, amelynek otthont is adott az MVM székházban október 18-án.

A több mint 160 résztvevőknek lehetősége nyílt közvetlenül az Állami Számvevőszék munkatársaitól (egész pontosan dr. Klinga László igazgató úrtól) megismerni az ÁSZ köztulajdonban álló gazdasági társaságokra irányuló vizsgálatainak szempontjait és tapasztalatait. Ezután Smohay Ferenc mutatta be a BEMSZ-et, és a tagság előnyeit.  A résztvevők több mint fele eleve BEMSZ tag volt már, de több mint 30 új taggal is bővült tagságunk.

A visszajelzések alapján a rendezvény kiemelkedő siker volt.

 

 


 Beszámoló az IIA Global 2022-es közgyűléséről

 

  1. szeptember 20-22 között a „The power of We” (szabadon: „A Bennünk rejlő erő”) címmel került megrendezésre az IIA Global soron következő éves közgyűlése az USA fővárosában, Washington D.C-ben. Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta ez volt az első személyesen megtartott közgyűlés, nagy várakozás előzte meg a rendezvényt. Jól jelezte ezt a nagy várakozást, hogy az összesen 114 tagországból rekordszámú résztvevő jött el: 93 országból érkeztek delegáltak.

 

Az alábbi linken bocsátjuk a tagság rendelkezésére Dr. Gajdos Márton színes és élvezetes összefoglalóját az eseményről, melyeket a saját maga által készített képekkel tett még személyesebbé és emberközelivé. 

Beszámoló


Beszámoló a 60. Közgazdász Vándorgyűlésről: A kiberfenyegetés lehetséges gazdasági, pénzügyi hatásai és az ellenőrzés szerepe a védekezésben

 

A 60. Közgazdász Vándorgyűlés alkalmából szervezett számos előadás és kerekasztal egyikén, mely a fenti címet viselte, Smohay Ferenc elnökúr képviselte a belső ellenőr szakmát és a BEMSZ-et. Szóba került többek között a belső ellenőrök szerepe a kiberbiztonsági fenyegetések kezelése során, illetve az IIA kapcsolódó tevékenységei is. Ajánljuk a kedves tagság figyelmébe a Vándorgyűlésről készült közvetítés anyagát, melyet az alábbi linken tekinthetnek meg.

 


Beszámoló az október havi BEMSZ délutánról

 

Október 10-én Galántai Orsolya kreatív kommunikációs szakértő, innovációs képesség tréner – aki egy személyben a CEU iLab mentora, az IBS oktatója, valamint a Spark Institute vezetője is – beszélt az online megbeszélésekről, mely napjainkra az egyik legmeghatározóbb kommunickációs eszközzé vált a professzionális világban. Az előadás során, mely az „5 lépés a hatékony online meetinghez” címet viselte, megismerkedhettünk a megbeszélések hatékony és élvezhető megvalósításához szükséges módszerekkel, és néhány hasznos gyakorlati tanáccsal is gazdagodhattunk. A délután végén kerekasztal beszélgetést hallhattunk, ahol jó gyakorlatokat osztottak meg a hallgatósággal a résztvevők. Az előadás, a téma aktualitása miatt, különösen sok érdeklődőt vonzott.

 


 Beszámoló a BEMSZ GeneratioNext alakuló üléséről

  1. október 4-én tartotta első, alakuló ülését a BEMSZ GeneratioNext névre hallgató munkacsoportja. A csapat célul tűzte ki azon lehetőségek felkutatását melyek révén népszerűsítheti a belső ellenőrzést, mint szakmát.

Az eddigiekben szó esett a belső ellenőr szakma megítélésének javítására eddig tett kezdeményezésekről hazánkban és külföldön. Ehhez kapcsolódó tanulságos olvasmányt itt találhatják a kedves tagtársak, ahol a „rendőr” szerep helyett a gondoskodó „kertész” hasonlatot alkalmazta a szerző. Szóba került a felső oktatás megcélzása, duális képzéseken, belső ellenőr szakok és kiegészítő tárgyak támogatásán és indításán keresztül. Ez azonban hosszú távú megközelítést jelent csupán, ezért a csapat elkezdte a gondolkodást rövidebb távon is hatást gyakorló módszerek megfogalmazásán, így például munkaerő piaci kampányok idején szakmai ismertetők átadásával a lehetséges célközönségek számára. 

A további fejleményekről rendszeresen tájékoztatást adunk hírlevelünkben.

 

Közelgő események

2024 ápr. 30.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 máj. 07.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 07.
16:00 - 17:40
CIA klub kerekasztal beszélgetés és tapasztalatcsere
2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése

Partnereink