Szekció hírek

Visszaélésmegelőzési szekció: Beszámolóelemzés mutatószámok segítségével

A pénzügyi beszámolókban szerepelő adatokat számos külső- és belső felhasználó használja fel; értékeli, és beépíti a döntési folyamataiba. A belső felhasználók közé tartoznak a munkavállalók, a management, a vezetők és a tulajdonosok. A külső felhasználók közé pedig a partnerek, versenytársak, kormányzati szervek, hivatalok, befektetők és pénzügyi intézmények. Az egyes felhasználói csoportok információ igénye ugyan eltér egymástól, egy dologban azonban megegyezik: megbízható és valós képet szeretnének kapni a vizsgált vállalatról.

A beszámoló adatainak a megváltoztatása, azaz a beszámoló hamisítás az elkövetett visszaélések körülbelül 9%-át teszik ki. A beszámoló hamisítás érdekessége, hogy az ilyen típusú visszaélések 55%-a kéz a kézben jár a korrupcióval és az eszközök hűtlen kezelésével. A visszaélések elkövetése mögött mindig valamilyen külső, vagy belső nyomás, megfelelési kényszer áll.

Az Ernst & Young szakértői cikkében összefoglalót kaphatunk a beszámoló készítés során felmerülő csalások leggyakoribb sémáiról, illetve néhány hasznos tanácsot kaphatunk olyan elemzési módszerek kialakításához, melyekkel felderíthetjük a csalásokat.

A cikket a kedves tagtársak az alábbi linket használva, közvetlenül a BEMSZ honlapjáról érik el.


 

IIA Magazin: Kockázati rugalmasság tesztelése – Testing Risk Resilience

2023 márciusában a Szilikon Völgyi Bank és az Első Köztársasági Bank bukása Amerikában visszaidézte a globális pénzügyi válság emlékeit, amely 2007-ben kezdődött. Felmerült tehát az igény a tankönyvi hibák megszüntetésére, stressz tesztek indítására. De miről is szól egy ilyen tesztelés? Arról, hogy megtudjuk egy gazdasági krízisben mi történne a szervezetek kockázati mutatóival. A cél az, hogy a vezetőségek az eredményeket felhasználva fő kockázati mutatókat határozzanak meg, és akciótervezeket fogalmazzanak meg a kockázatok csökkentése érdekében, tudatosan, preventív módon.

További részletekért a teljes cikket a kedves tagtársak az alábbi linket használva érik el. 


 

IIA Magazin: Emberi Tényezők (Human Factors) – avagy, hogyan látják a szervezetek a tehetséggondozási kockázatot

A szerző értékelése alapján elmondható, hogy azon szervezeteken kívül, ahol „az embereket termékeknek tartják”, a legtöbben nem sokat gondolkodhattak a tehetséggondozás irányításáról, mikor a vállalati kockázatokat mérlegelték. A korábbiakban a tehetséggondozási kockázatok megfontolása az azonnali aggályok szűk körére összpontosult: a vezetők pótlásának tervezése, munkavállalók forgásának pénzügyi és működési hatása, és a munkavállalók biztonsága.

Ma viszont már olyan kérdésekre kell, hogy keressék a választ a vállalatok, mint:

  • Hogyan tudják a szervezetek kiterjeszteni a tehetségek körét (mert ez nagyon is lehetséges)?
  • Milyen stratégiák segíthetik a szervezeteket, hogy a legjobb tehetségeket toborozzák?
  • Milyen stratégiák segíthetnek, hogy a szervezetek megtartsák a munkavállalóikat (mely kérdés a belső ellenőri szakma esetén is különösen fontos)?

További részletekért a teljes cikket a kedves tagtársak az alábbi linket használva érik el.

 

 

 

Közelgő események

2024 máj. 15.
14:00 - 16:00
Minikonferencia
2024 máj. 15.
16:00
BEMSZ Közgyűlés
2024 máj. 16.
09:00 - 13:00
Gyakorlati szeminárium - Ágazatfüggetlen
2024 máj. 28.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 máj. 29.
16:30
Közszféra Állandó Bizottság online ülése
2024 jún. 04.
16:00 - 17:00
BEMSZ Délután
2024 jún. 13.
08:00
CAE Klub Téma: Adatbiztonság

Partnereink